Patelnia wok

Patelnia wok

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia wok-poradnik Westwing

Tradycyjna kuchnia azjatycka kształtuje się od tysiącleci. Typowym sprzętem, szczególnie popularnym w Chinach, jest patelnia wok. To naczynie, które można wykorzystywać na bardzo wiele sposobów, a specjalna konstrukcja i forma przyspiesza gotowanie oraz nadaje potrawom lepszy smak. Woki przeszły też designerską metamorfozę. Teraz można stosować je także na płycie indukcyjnej.

Współczesne woki, specjalnie zaadaptowane do potrzeb sztuki kulinarnej Zachodu, wykonuje się z nowoczesnych materiałów. Pokrywa się je również powłokami nieprzywierającymi, a także dostosowuje do kuchenek indukcyjnych. Mimo to podstawowe zalety woka nadal są w aktualne, można więc korzystać z wiekowych doświadczeń mistrzów kulinarnych z Chin.

Naczynie rodem z Chin

Wok to naczynie pochodzące z Chin, gdzie częściej nazywane jest huò („wok” to określenie z języka kantońskiego). Klasyczna forma woku przypomina bardziej misę z dwoma uchwytami jak przy garnku. Obecnie jednak zastępowane są one rączką typową dla patelni. Wok służy do szybkiego przyrządzania potraw na ogniu. Specjalna konstrukcja w formie misy pozwalała umieszczać naczynie w otworze kuchni węglowej. Oczywiście współcześnie, szczególnie w krajach Zachodu, piece na węgiel raczej odchodzą do lamusa, dlatego wok w wersji zachodniej bardziej przypomina patelnię. Tradycyjnie patelnia wok była wykonywana ze stali węglowej. Współcześnie jednak w użyciu są też nowocześniejsze materiały, w tym aluminium czy stal nierdzewna, a do tego powłoka nieprzywierająca.

Patelnia wok w wersji nowoczesnej

Nowoczesna kuchnia to miejsce, gdzie akcesoria kuchenne łączą tradycję ze współczesnymi rozwiązaniami technologicznymi. Podobne metamorfozy przeszły patelnie woki. Przede wszystkim wiele modeli dostosowano do kuchenek indukcyjnych, co wymagało płaskiego dna i użycia tak zwanych metali ferromangnetycznych. Patelnia wok nadal ma jednak klasyczną konstrukcję – czyli wysokie ścianki rozszerzające się ku górze i stosunkowo nieduże dno, w stosunku do okazałej „góry”, gdzie średnica wynosi około 30-40 cm. Równie istotna jest pojemność patelni wok. W przypadku najokazalszych modeli sięga kilku litrów. Do woku powinna być też dołączona pokrywa, dzięki której możliwe jest efektywne smażenie dań. Specyficzna forma patelni wok ma jedną wielką zaletę: ciepło rozchodzi się równomiernie po ściankach i świetnie nagrzewa się nie tylko dno, lecz także całość. A przez to potrawy szybko się gotują i smażą. Współczesne woki wykonuje się nadal z tradycyjnej stali węglowej, ale też stali nierdzewnej, żeliwa lub aluminium. Coraz częściej można też dostać produkty z powłoką nieprzywierającą typu teflon lub ceramiczną.

Moc kulinarnych możliwości

Choć woki pochodzą z Chin, są równie popularne w innych krajach Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej, a obecnie też w kulturze Zachodu. Najczęściej w wokach przyrządza się tak zwane potrawy jednogarnkowe – patelnia wok równomiernie rozprowadza ciepło i znakomicie podgrzewa całość potrawy. Szybkie mieszanie połączone ze smażeniem i pyszna potrawa migiem gotowa. Ale na tym nie koniec kulinarnych możliwości patelni wok. Doskonale sprawdza się do takich kulinarnych popisów, jak:

  • Stir frying, czyli szybkie smażenie – patelnia wok jest do tego stworzona. Krótkie smażenie w mocno rozgrzanym naczyniu, dynamiczne mieszanie i pyszne danie gotowe.
  • Gotowanie – w woku można równie dobrze gotować ryż, pierogi czy przyrządzać zupy.
  • Duszenie – pod dopasowaną pokrywą. Patelnia wok sprawdza się także do szybkiej redukcji na przykład sosów.
  • Smażenie w głębokim tłuszczu – wysokie ścianki patelni sprawiają, że tłuszcz nie rozpryskuje się, nawet gdy jest w bardzo wysokiej temperaturze.
  • Pieczenie – także do tego świetnie nada się patelnia wok! Można w niej szybko upiec na przykład kasztany.
  • Wędzenie – patelnia wok z zastosowaniem specjalnych akcesoriów może być używana także do tego. Na dnie umieszcza się materiał do palenia, a na stelażu powyżej – produkty do wędzenia.
  • Gotowanie na parze – do tego służy wok o specjalnej konstrukcji.

Patelnia wok przybyła do Europy z odległych Chin, gdzie od wieków wpisuje się w bogatą tradycję kulinarną tego kraju. Współczesne woki są wyjątkowo funkcjonalne i nadają się również na kuchenki indukcyjne. Za pomocą patelni wok można odkryć moc kuchennych możliwości!

Nadchodzące promocje