Patelnia z kominem

Patelnia z kominem

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia z kominem-poradnik Westwing

Patelnia z kominem to nowość, która szturmem podbija domowe kuchnie. Jest szczególnie atrakcyjnym sprzętem kuchennym dla fanów zdrowego żywienia, ponieważ można przygotowywać na niej potrawy całkowicie bez tłuszczu. Specyficzna budowa patelni, dzięki której wewnątrz naczynia wytwarza się swoisty termoobieg, sprawia, że potrawy nie tracą witamin i cennych wartości odżywczych. Jak dokładnie działa patelnia z kominem i jak jest zbudowana? Co można na niej przyrządzić? Podpowiadamy!

Patelnia z kominem — budowa i wykonanie

Patelnia z kominem to głębokie okrągłe naczynie, które w środkowej części ma wzniesienie z kilkunastoma otworkami, a wyglądem przypomina ono właśnie komin. Dzięki tym otworom, w środku naczynia, pod przykryciem możliwa jest odpowiednia cyrkulacja gorącego powietrza. W ten sposób cała potrawa jest równomiernie uduszona, a sam proces gotowania jest podobny do tego w
parowarach.

W zestawie razem z patelnią dołączona jest szklana pokrywka, której niezwykła szczelność umożliwia gotowanie na parze w patelni z kominem. Pokrywa zatrzymuje wytworzoną parę wewnątrz naczynia, dzięki czemu potrawy na niej przygotowywane stają się bardziej soczyste. Dzięki odczepianej rączce jedzenie można podawać na stół w patelni, ponieważ wygląda ona bardzo estetycznie.

Patelnia z kominem pokryta jest wysokiej jakości powłoką ceramiczną, dzięki której potrawy nie przywierają do dna naczynia i nic się nie przypala. Do gotowania na patelni z powłoką ceramiczną nie trzeba w ogóle stosować tłuszczu, a potrawy i tak nie będą się przyklejać do jej powierzchni. To niewątpliwie ułatwia również czyszczenie naczynia. Patelnia z kominem to idealne rozwiązanie dla miłośników zdrowego odżywiania.

Co można ugotować na patelni z kominem?

Dzięki swojej budowie, która pozwala na równomierną cyrkulację bardzo gorącego powietrza wokół potrawy, na patelni z kominem możliwe jest duszenie, pieczenie, smażenie, gotowanie na parze. Można na niej przyrządzić właściwie każdy rodzaj potrawy — od pieczonych frytek w pięknym złotym kolorze, soczystego steka lub zdrowego smażonego kurczaka, po warzywa, ryż czy owoce morza. Producenci patelni z kominem zapewniają, że można na niej nawet upiec ciasto.

Patelnia z kominem to rewolucyjne rozwiązanie w zdrowym gotowaniu. Każdy amator kuchennych nowinek powinien wypróbować ten niezwykle funkcjonalny sprzęt. Gotowanie potraw za pomocą suchego gorącego powietrza jest idealnym sposobem przyrządzania jedzenia dla wszystkich domowych szefów kuchni dbających o linię.

Nadchodzące promocje