Patelnia z powłoką kamienną

Patelnia z powłoką kamienną

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia z powłoką kamienną-poradnik Westwing

Patelnia to niezbędny sprzęt w każdej kuchni, wielu dań nie da się bez nie przygotować. Chcąc wybrać dobrą patelnię, która będzie dobrze i długo służyć, warto zorientować się jakie są jej rodzaje. Jest ich bardzo wiele, więc dobrze jest zacząć poszukiwania jeszcze przed wybraniem się do sklepu. Bardzo popularne są patelnie z powłokami nieprzywierającymi: teflonową lub ceramiczną. Jednak stosunkowo nowym wynalazkiem jest też patelnia z powłoką kamienną. Cieszy się ona coraz większym powodzeniem zapewne dlatego, że jakość jej wykonania jest bardzo wysoka.

Patelnia z powłoką kamienną — dlaczego warto ją mieć?

Powłoka kamienna w takiej patelni może być wykonana z marmuru lub granitu. Oba te kamienie naturalne mają podobne właściwości. Zewnętrza część patelni jest natomiast pokryta warstwą nierdzewną. Przeważnie patelnię z taką powłoką można także bez problemu myć w zmywarce. Charakteryzuje ją, więc wysoka odporność.

Największą zaletą patelni z powłoką kamienną jest jej odporność na uszkodzenia mechaniczne. Jest ona znacznie bardziej trwała niż popularne patelnie teflonowe czy ceramiczne, ponieważ nie ulega zniszczeniu nawet, kiedy stosowane są na niej metalowe akcesoria kuchenne. Produkty renomowanych producentów zazwyczaj mają także kilkuletnią gwarancję, co daje większą pewność, że patelnia będzie służyć co najmniej kilka lat.

Dodatkowym plusem kamiennej patelni jest to, że jej powłoka jest nieprzywierająca i nawet, kiedy nie używa się tłuszczu do smażenia, potrawy nie przyklejają się do jej powierzchni. Dzięki temu niezwykle łatwo jest ją czyścić. Ponadto do produkcji kamiennej patelni nie używa się niklu anii metali ciężkich, więc jest ona całkowicie bezpieczna dla zdrowia.

Patelnia z powłoką kamienną — na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Podczas zakupów warto szczególną uwagę zwrócić na materiał z jakiego wykonana jest patelnia z powłoką kamienną. Jeśli do jej produkcji będzie wykorzystane wysokiej jakości aluminium to, patelnia nie będzie ciężka, a przy tym ciepło będzie się po niej rozchodzić równomiernie.

Niewskazane jest przegrzanie patelni z powłoką kamienną, dlatego, żeby tego uniknąć można zainwestować w patelnię ze wskaźnikiem temperatury, to ułatwi również przygotowywanie niektórych potraw. Nie należy takiej patelni myć zimną wodą bezpośrednio po użyciu, ponieważ nagły skok temperatury może jej zaszkodzić. Zawsze trzeba odczekać, aż kamienna patelnia ostygnie, a dopiero potem zabierać się za czyszczenie.

Przed zakupem patelni należy sprawdzić oznaczenia na opakowaniu, które powinno zawierać stosowne informacje o tworzywach z jakich została ona wykonana. Patelnia renomowanych producentów będzie miała atesty, które są dowodem na to, że do jej produkcji użyto bezpiecznych materiałów.

Nadchodzące promocje