Patelnia żeliwna

Patelnia żeliwna

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia żeliwna-poradnik Westwing

Wyposażenie kuchni musi być praktyczne i funkcjonalne. Powinno się wybierać sprzęty najwyższej jakości, które będą służyć przez długie lata. Jest to szczególnie ważne w przypadku garnków i patelni, które są często używane i w związku z tym nie powinny zbyt szybko się zużywać. Bardzo uniwersalnym i trwałym naczyniem kuchennym jest patelnia żeliwna.

Wymiary patelni trzeba dopasować do własnych potrzeb. Są one zależne od tego, jakie potrawy najczęściej się przygotowuje. Średniej wielkości patelnia z wygodnym uchwytem z drewna nadaje się do przygotowania wielu różnych dań. Zaletą żeliwa jest możliwość zastosowania na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnych. Jest to więc idealny pomysł na prezent urodzinowy czy ślubny. Warto przyjrzeć się bliżej wysokiej klasy produktowi, jakim jest patelnia żeliwna.

Właściwości żeliwa

Żeliwo to stop żelaza z węglem i innymi składnikami. Jest wyjątkowo solidne i trwałe, a do tego odporne na korozję. Nawet, jeśli na żeliwnej powierzchni pojawi się rdza, nie wnika ona w głąb przedmiotu i można ją łatwo wyczyścić. Materiał ten jest używany między innymi do produkcji kaloryferów oraz przemyśle motoryzacyjnym. Znalazło też zastosowanie w gospodarstwie domowym. Wytwarza się z niego dobrej jakości wyposażenie kuchenne, między innymi brytfanny, garnki i różnego rodzaju patelnie. Żeliwo równomiernie nagrzewa się do wysokiej temperatury, dobrze rozprowadza ciepło i na długo je kumuluje, co usprawnia proces smażenia i przekłada się na najlepszy smak smażonych potraw.

Patelnia żeliwna – cechy

Patelnie wykonane z żeliwa są solidne i bardzo trwałe. Dzięki odpowiedniej pielęgnacji wystarczą na dziesięciolecia! Ponieważ żeliwo szybko nagrzewa się do wysokiej temperatury, warto wybrać patelnię z drewnianym uchwytem. Drewno  nie nagrzewa się tak szybko, dzięki czemu umożliwi pewne utrzymanie ciężkiej patelni w dłoni. Ze względu na sporą masę wymiary patelni nie powinny być zbyt duże. Natomiast w przypadku wyrobów o większej średnicy, na przykład 30 cm, warto wybrać patelnię z dwoma uchwytami. Nie można zapominać o odpowiedniej pielęgnacji patelni żeliwnej. Warto też zahartować patelnię przed pierwszym użyciem. Najlepiej myć ją jedynie wodą, bez dodatku detergentu. Co jakiś czas trzeba też natrzeć ją kilkoma kroplami oleju.

Jaką patelnię żeliwną wybrać?

Patelnie żeliwne dzielą się na wykonane z surowego żeliwa i emaliowane. Oba rodzaje są bardzo uniwersalne, ciężkie i trwałe, nadają się też do stosowania na wszystkich typach kuchenek. Różnią się jednak pod kilkoma względami:

  • Zwykłe patelnie żeliwne – mają staromodny wygląd, co może być atutem w kuchni o tradycyjnym wystroju. Są tańsze i grubsze od emaliowanych. Są też odporne na uszkodzenia mechaniczne, można więc na nich używać metalowej szpatułki.
  • Emaliowane patelnie żeliwne – ich cena jest wyższa niż w przypadku patelni z surowego żeliwa. Mają bardziej nowoczesny wygląd i są łatwiejsze w pielęgnacji (można je nawet myć w zmywarce). Ze względu na dodatkową powłokę ten rodzaj patelni wolniej się nagrzewa.

Patelnia żeliwna do placuszków

Dostępne są patelnie żeliwne ze specjalnie wyprofilowanym dnem, które służą do smażenia jajek sadzonych i placuszków. Mają one płytkie, okrągłe wgłębienia, dzięki którym można zaserwować idealnie okrągłe, równe racuchy czy puszyste naleśniki typu pancakes. Średnica takiej patelni wynosi zwykle około 23–26 cm. Właściwości termiczne żeliwa sprawiają, że zarówno jajka, jak i dania mączne będą na niej równomiernie wysmażone.

Nadchodzące promocje