Patelnie ze stali węglowej

Patelnie ze stali węglowej

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnie ze stali węglowej-poradnik Westwing

Praktyczna i solidna patelnia jest absolutnie niezbędna w każdej kuchni. Do najczęściej wybieranych modeli należą patelnie teflonowe i ceramiczne. Stopniowo coraz więcej osób sięga także po specjalne akcesoria zaprojektowane z myślą o grillowaniu, smażeniu naleśników lub orzeszków. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnych produktów mogą być też patelnie ze stali węglowej. Dzięki nim z łatwością przygotujemy szybką jajecznicę na śniadanie oraz wykwintny obiad. Praktyczne akcesoria przypadną do gustu za równo początkującym kucharzom, jak i osobom spragnionym nowych, kulinarnych wyzwań. Warto przyjrzeć im się bliżej.

Patelnie ze stali węglowej do każdej kuchni

Stal węglowa to materiał doskonale znany wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. Wykonuje się z niego między innymi chińskie woki. Te popularne naczynia nie posiadają rączki i przypominają głęboką, blaszaną misę wyposażoną w dwa uchwyty. W sprzedaży dostępne są jednak również wykonane z tego samego materiału akcesoria w formie tradycyjnych patelni. Choć nie tak głębokie, zachowują typowe dla stali węglowej właściwości termiczne. Produkty dostępne są w standardowych rozmiarach — od 20 do 40 cm średnicy. Przed przystąpieniem do smażenia konieczne jest odpowiednie zahartowanie naczynia. W tym celu należy wlać na patelnię olej i doprowadzić do jego spalenia. Dzięki temu stalowa powierzchnia pokryje się warstwą węglowej patyny, co zapobiegnie przywieraniu potraw.

Praktyczne patelnie ze stali węglowej

Patelnie ze stali węglowej cenione są przede wszystkim ze względu na bardzo dobre przewodnictwo ciepła. Naczynia bardzo szybko się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę przygotowywanych potraw. Są lżejsze i poręczniejsze od patelni żeliwnych i w przeciwieństwie do produktów z teflonu nie wymagają rezygnacji z metalowych narzędzi kuchennych. Klucz do rosnącej popularności patelni ze stali węglowej tkwi także w nieprzywierającej powierzchni. Smażone dania nie przyklejają się do dna, dzięki czemu nie wymagają użycia dużych ilości tłuszczu, a przez to są zdrowsze i mniej kaloryczne. Znawcy kulinariów często twierdzą również, że stal nadaje potrawom charakterystyczny posmak typowy dla jedzenia przygotowywanego na starej kuchni opalanej węglem.

Patelnie ze stali węglowej — kulinarne inspiracje

Patelnie ze stali węglowej, podobnie jak woki, można wykorzystywać do przyrządzania potraw kuchni azjatyckiej i orientalnej. Z łatwością przygotujemy na nich aromatyczne curry, makarony i baraninę. Praktyczne akcesoria sprawdzą się podczas smażenia wszystkich dań, które mają tendencję do przywierania, między innymi jajecznicy, sosów i zasmażek. Wyjątkowy smak zyskują smażone w ten sposób mięsa, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury ulegają karmelizacji zawarte w nich soki. Płytsze modele idealnie nadają się do smażenia naleśników i placków ziemniaczanych. Podczas smażenia na klasycznej patelni olej zmienia nieco smak ciasta. W przypadku patelni ze stali węglowej ciasto bez problemu odkleja się od powierzchni i można przewrócić je na drugą stronę.

Patelnie ze stali węglowej otwierają zupełnie nowe kulinarne możliwości! Warto spróbować nieco nowych smaków i sięgnąć po sprawdzone rozwiązania!

Nadchodzące promocje