Patera na owoce

Patera na owoce

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patera na owoce-poradnik Westwing

Soczyste jabłka, pachnące truskawki, nasycone słońcem gruszki i winogrona — dojrzałe owoce są jednym z największych skarbów każdego ogrodu. Bywają zdrową przekąską, słodkim deserem, dekoracją stołu, a nawet inspiracją artysty. Dla Caravaggia, Cézanne'a czy van Gogh'a patera na owoce pełna urodziwych okazów nierzadko stawała się najpiękniejszym tematem przyszłego malarskiego dzieła. Nic w tym jednak dziwnego — patera na owoce to naczynie niezwykle subtelne, które bez wątpienia pokocha każdy esteta.

W XIX wieku zaczęto przywiązywać szczególną wagę do pięknego serwowania posiłków. W każdym eleganckim domu musiały koniecznie znaleźć się szykowne serwisy obiadowe, lśniące sztućce i inne wyszukane akcesoria stołowe. O odpowiednią oprawę przyjęć, dbały wówczas wszystkie wytworne Panie Domu. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, znawczyni kuchni i organizacji przyjęć, autorka książek kucharskich oraz obszernych poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego, zwracała uwagę już 150 lat temu: „sam środek stołu zajmować powinna najokazalsza ozdoba, na przykład wysoka patera na owoce”.

Patera na owoce — naczynie z historią

Patera w kręgu kultury klasycznej była naczyniem obrzędowym używanym przez starożytnych Greków i Rzymian podczas przyjęć zwanych libacjami. Naczynie różniło się nieco od obecnych pater — miało niższą nóżkę, a jego boki zdobiły dwa poziome imadła. Od okresu nowożytnego patery służyły wyłącznie do podawania owoców i deserów. Wyrabiano je z porcelany, szkła oraz metalu, nierzadko nadając im finezyjne formy. Od połowy XVIII wieku patera na owoce robiła furorę w wersji posrebrzanej. Lśniące naczynia ustawiano zazwyczaj pośrodku lub na krańcach stołu – było to nie tylko wygodne, ale i bardzo dekoracyjne. Obecnie miejsce srebra zajęła trwała stal nierdzewna, z której wyrabia się zazwyczaj proste, designerskie modele.

Na nóżce, piętrowa czy z kloszem?

Patera na owoce ma współcześnie rozmaite kształty i średnice. Oprócz tradycyjnych naczyń wspartych na smukłej nóżce spotyka się także modele z dwoma uchwytami lub kabłąkiem. Wiele z nich ma kształt etażer. Te piętrowe elegantki składają się z kilku płaskich czarek lub talerzy o różnej wielkości, umieszczonych na metalowym trzonie. Tego rodzaju patera na owoce jest nie tylko bardzo pojemna, ale i szalenie efektowna. Doskonale zaprezentują się na niej również domowe wypieki, takie jak babeczki, muffiny, ciasto czy tort. Do prostych, szklanych lub porcelanowych pater dobrze dobrać gustowny klosz. Taki dodatek uchroni smakołyki przed wysychaniem oraz sprawi, że patera na owoce będzie prezentowała się atrakcyjniej.

Patera na owoce inaczej

Patera na owoce to ważne dopełnienie każdej zastawy stołowej. Współcześnie pomysłowi gospodarze wykorzystują ją jednak nie tylko do serwowania deserów. Na paterach nierzadko goszczą także słone przekąski, takie jak koreczki, sery francuskie czy dania z jajek. Bywa, że przy nakryciu każdego z gości, pojawia się specjalna minipatera, na której podaje się niewielką przystawkę. Średnica naczyń jest oczywiście znacznie mniejsza niż klasycznych pater, jednak filigranowe modele potrafią być równie dekoracyjne. Warto zaznaczyć, że paterę na owoce można potraktować również jako stroik okolicznościowy. Wystarczą ulubione kwiaty, aromatyzowana świeca i niebanalna dekoracja stołu, gotowa!

Wiele osób uważa, że sposób podania potrawy jest niemal tak samo istotny, jak jej smak. Trudno się z tym nie zgodzić — pięknie zaserwowany posiłek wzmaga apetyt i sprawia, że chętniej zasiada się do stołu. Piękna patera na owoce będzie doskonałym zwieńczeniem każdego wystawnego obiadu.

Nadchodzące promocje