Patera sushi

Patera sushi

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patera sushi-poradnik Westwing

Przygotowanie przekąsek dla gości daje duże pole do popisu. Dobrym daniem na przyjęcia jest japońskie sushi. Może służyć za przystawkę albo danie główne. Jest ciekawe i oryginalne, a dzięki niewielkim kawałkom wygodne do jedzenia. Do tego można je wyeksponować w niebanalny sposób, jakim jest patera sushi.

Przystawka, danie główne czy deser – każda potrawa dużo zyskuje, jeśli jest estetycznie podana. Niezależnie od tego, czy przygotuje się sushi samodzielnie, czy też zamówi je w restauracji, warto zaserwować je w odpowiedniej oprawie. Uramaki, nigiri, czy maki – sushi najlepiej się prezentuje na eleganckiej paterze!

Jak wygląda patera do sushi?

Patera to ozdobne naczynie w formie talerza na nóżce lub innej podstawce. Służy do podawania ciast i tortów, a także do ozdobnego eksponowania owoców. Patera do serwowania sushi jest zwykle bardziej prosta, utrzymana w stylu minimalistycznym. To najczęściej niski, prostokątny talerz, na którym można podać kawałki sushi dla kilku osób. Alternatywą dla ceramicznej patery sushi jest drewniana lub bambusowa taca do serwowania. Restauracje azjatyckie są też zwykle wyposażone w efektowne drewniane konstrukcje do serwowania sushi, na przykład w formie okrętu. Taka fantazyjna patera sushi może być efektownym elementem cateringu na przyjęcie dla większej liczby osób.

Zestaw do sushi.

Patera sushi najlepiej prezentuje się w zestawie do serwowania tej japońskiej potrawy. Komplet obejmuje prostokątny talerz oraz małą, płaską miseczkę na sos sojowy. Może też zawierać specjalną podstawkę na pałeczki. Najpopularniejsze są zestawy do sushi dla dwóch osób, ale dostępne są też mniejsze, przeznaczone dla jednej osoby. Jeżeli do wspólnego posiłku ma zasiąść więcej osób, warto pomyśleć właśnie o większym zestawie z paterą sushi, z której można się dowolnie częstować.

Napoje podawane do sushi.

Restauracje serwujące sushi podają do niego najczęściej zieloną herbatę. Zaparza się ją w specjalnym żeliwnym czajniczku, który długo utrzymuje temperaturę naparu. Herbatę nalewa się do tradycyjnych, niewielkich czarek. Sushi i inne dania kuchni azjatyckiej można też oczywiście popijać sake, czyli japońskim napojem alkoholowym wytwarzanym z ryżu. Popularnym dodatkiem są też słodkie wina likierowe, na przykład ze śliwek albo liczi.

Urozmaicona patera sushi.

Sushi to wspólna nazwa stosowana dla wyrobów, które różnią się liczbą użytych składników oraz sposobem przygotowania i podania. Najpopularniejsze rodzaje sushi to:

Maki – czyli kawałki ryby i warzyw (na przykład ogórka) zawinięte w ryż i wodorosty nori.

Uramaki („odwrócone maki”) – w których ryba i warzywa są owinięte wodorostami, a te otulone ryżem. Dodatkowo można je posypać sezamem albo obtoczyć w kawiorze.

Nigiri – czyli owalna porcja ryżu uformowana w dłoni, na której kładzie się plaster ryby.

Temaki – to rożek z wodorostów nori nadziewany ryżem z rybą (albo owocami morza) i warzywami.

Komponując paterę sushi warto się zdecydować na kilka rodzajów z różnymi dodatkami. Nie tylko pozwoli to spróbować różnorodnych smaków tej potrawy, ale też ciekawie się prezentuje!

Nadchodzące promocje