Patera

Patera

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patera-poradnik Westwing

Deser to przyjemność, której trudno sobie odmówić nawet po sytym posiłku. Zazwyczaj słodkie rarytasy prezentują się równie wspaniale, jak smakują. Torty zwieńczone chmurką bitej śmietany, ciasta oblane błyszczącą polewą czy babeczki udekorowane owocami bywają prawdziwą dumą gospodyń. Nic zatem dziwnego, że zajmują honorowe miejsce w centralnym miejscu stołu, gdzie najczęściej towarzyszy im wysmukła patera. Niegdyś naczynia te nie były tak dekoracyjne. Dziś zachwycają feerią barw i fantazyjnymi zdobieniami.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że te deserowe diwy mają swój rodowód w starożytnej Grecji. W świecie antyku również uczestniczyły w wystawnych biesiadach, jednak zupełnie w innym charakterze. Współcześnie eleganckie patery zdobią stoły w trakcie świąt, przyjęć urodzinowych czy wakacyjnych pikników. Kreatywne Panie Domu często aranżują na nich gustowne kwiatowe kompozycje lub zamieniają w nietuzinkowe, romantyczne świeczniki. Słowem - trudno dzisiaj sobie wyobrazić domowe zacisze bez tych wielofunkcyjnych, stylowych akcesoriów.

Patera w hołdzie bóstwom

Starożytni Grecy uwielbiali ucztować. Jedną z ich najpopularniejszych rozrywek stanowiły sympozjony, czyli biesiady, w których uczestniczyli wyłącznie mężczyźni o wysokim statusie społecznym. Zanim na dobre przystąpiono do zabawy, należało przeprowadzić rytuał zwany libacją. Główną rolę odgrywała w nim patera. Naczynie o kształcie spłaszczonej misy na nóżce napełniano rozmaitymi płynami – czasem było to wino, innym razem oliwa lub kosztowne olejki eteryczne. Mistrz ceremonii wylewał z niej ciecz bezpośrednio na gołą, spulchnioną ziemię, tak, aby mogła w nią szybko wsiąknąć. W tradycji antyku oznaczało to hołd składany bóstwom podziemia. W późniejszych wiekach patera zatraciła swoje rytualne znaczenie i stała się eleganckim naczyniem użytkowym przeznaczonym głównie do serwowania deserów.

Patera na każdą okazję

Słodkości to zwieńczenie każdej wybornej uczty, dlatego należy im się odpowiednia oprawa. Na paterze doskonale zaprezentują się ciasto budyniowe, czekoladowy tort, kolorowe babeczki czy sezonowe owoce. Patery bywają małymi dziełami sztuki – najczęściej wykonuje się je z kryształowego szkła, subtelnej porcelany lub stali nierdzewnej zdobionej ażurowymi elementami. Jeśli w przyjęciu uczestniczy większa ilość osób, z pomocą przyjdzie patera kilkupoziomowa, często nazywana etażerką. Tego rodzaju naczynie nierzadko posiada piętra o lustrzanej powierzchni, co dodaje mu dodatkowego uroku. Ważne, aby patera posiadała zgrabną, wysoką nóżkę – dzięki temu będzie doskonale prezentować się na suto zastawionym stole. Średnica produktu to kolejny istotny aspekt. Najlepiej postawić na naczynie mierzące 28-30 cm szerokości – tyle też posiadają najpopularniejsze tortownice.

Patera z kloszem dla świeżości wypieków

Kryształowa patera z ciastem nie musi być jedyną królową przyjęcia. Czasem warto umieścić na stole kilka sztuk tych zgrabnych naczyń. Na paterze doskonale zaprezentują się nie tylko słodycze, ale i słone przekąski, takie jak koreczki, tarta szpinakowa czy rumiane paszteciki. Aby patera zyskała dodatkowego uroku, warto dokupić do niej szklany klosz. To niezwykle przydatne akcesorium doskonale sprawdzi podczas biesiad pod gruszą. Będzie chronić smakołyki przed wysychaniem i owadami. Klosz powinien być wykonany z dobrej jakości przezroczystego szkła odpornego na zarysowania lub porcelany.

Elegancka patera z kloszem będzie także ładnym dodatkiem do każdego wnętrza. Doskonale sprawdzi się jako dekoracja kuchni, jadalni lub salonu. Towarzystwem, w którym świetnie czuje się patera z kloszem, są także ozdobne półmiski lub obszerna, posrebrzana taca. Wspaniale, kiedy taki komplet łączy gustowna, spójna stylistyka.

Patera w różnych odsłonach

Patera może być designerskim dodatkiem, który urozmaici aranżację stołu i idealnie wpisze się w stylistykę wnętrza. Jaka patera najlepiej pasuje do aranżacji w różnych stylach? Patera w stylu glamour to hollywoodzki przepych, blask i elegancja. Do dynamicznych aranżacji w stylu boho najlepiej pasować będzie patera z kolorowego szkła, tworzącego różnorodną mozaikę.

Patera w stylu klasycznym  ze zdobionymi nóżkami i dekoracyjnymi uchwytami sprawdzi się we wnętrzach klasycznych oraz retro. Nowoczesny, prosty design bez dodatków oraz idealnie gładki klosz to dobry wybór dla miłośników nowoczesności. Patera z motywem lawendy na kloszu ucieszy wielbicieli stylu prowansalskiego.

patera

Jak dbać o paterę?

Aby patera przez długi czas cieszyła oczy pięknym wyglądem i we właściwy sposób spełniała swoje funkcje, warto przestrzegać kilku zasad dotyczących jej pielęgnacji.

  • Na wielu produktach producenci zaznaczają, że nadaje się do mycia w zmywarce. Wystarczy wtedy namoczyć paterę krótko w wodzie, by rozpuściły się resztki ciasta lub polewy, a następnie wstawić ostrożnie do zmywarki. Jeśli nie jest to możliwe – zdecydujmy się na mycie ręczne.
  • W przypadku pater o metalowych podstawach należy zwrócić uwagę na to, by nie porysować metalowej powierzchni nożem podczas krojenia ciasta. Warto ułożyć ciasto na dodatkowym, okrągłym kawałku tektury.
  • Patery ze srebrnymi lub posrebrzanymi elementami należy przechowywać w worku foliowym,  by nie zaśniedziały.

Patera i nie tylko

Ciasta, torty, babeczki… Smakowite łakocie są najważniejszym punktem programu każdego przyjęcia i okazją dla gospodarzy do zaprezentowania swoich kulinarnych talentów!  Podczas uroczystych, rodzinnych spotkań, przyjęć w gronie znajomych i wspólnych posiłków warto zaprezentować domowe wypieki w odpowiedniej oprawie. Miłośnicy romantycznych aranżacji w stylu vintage, prowansalskim i shabby chic na pewno docenią ozdobne patery na tort na eleganckich, rzeźbionych nóżkach. Ale w ofercie Westwing znajdzie się też coś dla miłośników bardziej nowoczesnych aranżacji. Oryginalne, kolorowe akcesoria z połyskliwego metalu idealnie wpiszą się w wystrój minimalistycznych, miejskich loftów. Skorzystaj z naszej oferty!

Nadchodzące promocje