Podziel się

Food_recipe_8_bnr_top_PL

Food_recipe_8_blogger_PL

Food_recipe_8_blogger-title_PL

„Pavlova to rodzaj torcika bezowego. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Australijczycy twierdzą, że to oni przygotowali wypiek dla goszczącej w ich kraju artystki, jednak do autorstwa przyznają się również Nowozelandczycy. Ja prawdy nie znam, ale zapewniam, że jest to bardzo efektowny deser, zdobiony bitą śmietaną i owocami. U mnie będzie w wersji light, bo zrobiony z ksylitolem. Aby Pavlova z ksylitolem była chrupiąca, musi poczekać do dnia następnego. Inaczej będzie miękka i gąbczasta”.

www.pasjo-natka.pl

Food_recipe_8_ingredients_PL

Składniki

*

5 białek kurzych
150 g ksylitolu
szczypta soli
olej rzepakowy do posmarowania

*

Przepis

Ksylitol mielimy na puder. Miksujemy białka ze szczyptą soli dodając zmielony puder aż uzyskamy sztywną pianę. Smarujemy papier do pieczenia tłuszczem. Przekładamy masę i formujemy torcik bezowy. Torcik pieczemy w piekarniku przez 45 minut w 130 stopniach Celsjusza. Następnie zmniejszamy temperaturę do 80 stopni i pieczemy od 2 do 3 godzin. Następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Bezę zostawiamy do następnego dnia w piekarniku. Podajemy z sosem owocowym (u mnie malinowym) i bitą śmietaną.

Food_recipe_8_steps_PL

Produkty, które mogą przydać się podczas przygotowania torcika bezowego:

Food_recipe_8_products_PL

 
Navigation-RECIPES-HP_PL

Aktualne promocje

Nadchodzące promocje