Piec do pieczenia chleba

Piec do pieczenia chleba

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Piec do pieczenia chleba-poradnik Westwing

Pachnący, dobrze wypieczony chleb z chrupiącą skórką to rozkosz dla podniebienia miłośników zdrowej, naturalnej żywności. Współcześnie wraca się do tradycyjnych receptur, a coraz więcej osób samodzielnie przygotowuje domowe pieczywo. W piekarniku elektrycznym czy wypiekaczu nie da się jednak osiągnąć takich wspaniałych efektów, jakie gwarantuje piec do pieczenia chleba. Wyróżnia się on solidną konstrukcją dobrze utrzymującą ciepło oraz prawdziwym ogniem, który płonie w środku. Choć piec do pieczenia wydaje się czymś bardzo wymagającym i pozostającym jedynie w sferze marzeń, to warto pamiętać, że w dawnych czasach spotykany był w większości domostw.

Tradycyjny rytuał wypieku chleba

W polskiej kulturze chleb cieszy się ogromną estymą. Do tej pory wiele osób robi na bochenku znak krzyża przed pokrojeniem. Ponadto najlepszym chlebem i solą tradycyjnie wita się gości. Przez wieki chleb przygotowywano w specjalnym, solidnym piecu opalanym drewnem. W tylnej części płonął ogień, w przedniej zaś piekło się pieczywo – najczęściej na liściach chrzanu bądź kapusty. Wypiekanie chleba było swoistym rytuałem. Najpierw należało przygotować zaczyn, później wyrobić ciasto. Gdy „odchodziło od ręki”, umieszczano je w wiklinowych koszykach, nakrywano lnianą tkaniną i czekano, aż wyrośnie. Później trzeba było tylko uformować bochenki i za pomocą łopaty posypanej mąką wkładano je do rozgrzanego pieca. Zwykle przygotowywano kilka chlebów naraz, które wystarczały na tydzień.

Piec do pieczenia chleba dzisiaj

Współczesny piec do pieczenia chleba to swoisty miks tradycji z coraz to nowymi osiągnięciami technicznymi. Od wieków bowiem piece wyróżniają się podobną, najczęściej kopulastą formą. Piece do pieczenia chleba powstają z kamienia, ceramiki, a nowsze modele także z metalu. Dużym uznaniem cieszą się modele ceramiczne. Taki piec do pieczenia chleba najlepiej kumuluje wysoką temperaturę, a ciepło jest równomiernie rozprowadzane. Palenisko i przewód kominowy zawsze znajdują się w tylnej części. Pieczenie chleba odbywa się albo na innym poziomie, albo też na półce tuż przed paleniskiem.

Piec do pieczenia chleba stanowi nietuzinkową atrakcję zarówno w ogrodzie, jak i w rustykalnej kuchni. Choć wydaje się, że to model tylko dla piekarzy, bardzo łatwo znaleźć gotowy zestaw montażowy do samodzielnego złożenia. Należy pamiętać, że ani piekarnik, ani wypiekacz do chleba nie gwarantują tak doskonałego pieczywa jak tradycyjny piec ogniowy.

Świeże pieczywo i nie tylko!

Solidny, niezawodny piec do pieczenia chleba przydaje się nie tylko do wypiekania bochenków. Można w nim przyrządzić wiele innych przysmaków:

Pizza – piece do pizzy to właściwie takie same modele jak te znane od wieków w Polsce do przygotowywania pieczywa. Kluczowa jest bardzo wysoka temperatura, w której wypieka się tradycyjne włoskie przysmaki.

Suszenie owoców, warzyw i grzybów – piec do pieczenia chleba doskonale sprawdza się do suszenia żywności. Wystarczy tylko zadbać o mniejszy ogień, a przez to niższą temperaturę. Piec długo utrzymuje ciepło, dlatego suszyć można przez wiele godzin po jego wygaszeniu. Owoce i warzywa warto rozkładać na blaszkach, grzyby zaś najlepiej nabijać na tarninę bądź nawlekać na nici.

Z niejednego pieca chleb się jada, jednak najlepsze bochenki wypieka się w profesjonalnym modelu kamiennym bądź ceramicznym. Piec do pieczenia chleba to uniwersalne, tradycyjne, ponadczasowe rozwiązanie, które nigdy nie wyjdzie z mody.