Piec do pieczenia pizzy

Piec do pieczenia pizzy

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Piec do pieczenia pizzy-poradnik Westwing

Prostota i wyrafinowany smak – te dwie cechy łączy jeden z najpopularniejszych przysmaków na świecie, czyli pizza. Choć pochodzi ze słonecznej Italii, to Amerykanie mają największą zasługę w jej popularyzacji. W Polsce pizza cieszy się ogromną popularnością od dziesięcioleci, a restauracje włoskie wyrastają jak grzyby po deszczu zarówno w dużych, jak i małych miastach. Gwarancją idealnie wypieczonego ciasta jest niezawodny piec do pieczenia pizzy. Pozwala on w krótkim czasie i w bardzo wysokiej temperaturze przygotować chrupiącą, aromatyczną pizzę. Profesjonalne piece do pizzy to urządzenia używane przede wszystkim w restauracjach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się nimi także w swojej kuchni.

Najlepsza włoska pizza

Najstarsza pizzeria w Polsce mieści się w Słupsku i w 2015 roku obchodziła 40-lecie swojego istnienia. Dziś pizzerie i restauracje włoskie można spotkać niemalże na każdym rogu. Wniosek jest jeden: Polacy uwielbiają dania ze słonecznej Italii. Mimo to, specjały znad Wisły nie zawsze spełniają wymogi tradycyjnej włoskiej pizzy. Przyjmuje się, że ojczyzną tego dania jest Neapol. Zgodnie z tradycją, pierwszą pizzę w formie znanej dziś, przygotował w 1889 roku neapolitański kucharz Raffaele Esposito. Wtedy to do miasta zawitała królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka. Zaserwowano jej danie na cienkim cieście z pomidorami, mozzarellą oraz bazylią – te składniki reprezentowały włoskie barwy narodowe. Na cześć królowej pizzę nazwano margheritą, a termin ten znany jest dziś każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej.

W XX wieku włoski specjał podbił Amerykę, dokąd dotarł wraz z imigrantami. I to właśnie Stany Zjednoczone mają największą zasługę w popularyzacji pizzy. Danie to różni się w zależności od kraju, nawet we Włoszech trudno o jedną, „prawdziwą” recepturę. Niemniej jednak, to Neapol wciąż pozostaje jej ojczyzną. Tamtejsza pizza zyskała status produktu regionalnego, który powstaje według ściśle określonych reguł i w specjalnym warunkach. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni piec do pieczenia pizzy.

Czym wyróżnia się piec do pieczenia pizzy?

Tradycyjny piec do pieczenia pizzy wykonuje się z kamienia bądź ceramiki. Przypomina on nieco polskie piece chlebowe. Neapolitańscy mistrzowie kuchni korzystają tylko z pieców opalanych drewnem dębowym. Jednak nowoczesne lokale gastronomiczne stosują także inne praktyczne rozwiązania. Piec do pieczenia pizzy może być wykonany ze stali nierdzewnej z szybą ze szkła hartowanego do doglądania, na jakim etapie jest przygotowywanie włoskiego przysmaku. Wiele modeli wykładanych jest szamotem, czyli rodzajem wypalanej gliny. Dzięki niemu piec osiąga i utrzymuje odpowiednio wysoką temperaturę. Warto pamiętać, że tradycyjna pizza neapolitańska piecze się zaledwie 60-90 sekund w temperaturze około 485 stopni. Choć wiele restauracji korzysta wyłącznie ze zwykłego piekarnika elektrycznego, stopniowo wraca się do tradycyjnych, restrykcyjnych zasad. Dzięki temu, w wielu miejscach możemy zjeść prawdziwą pizze np. wypiekaną w piecu opalanym drewnem.

Idealnie wypieczona pizza w domowych warunkach

Smakowita chrupiąca pizza na cienkim cieście to marzenia każdego miłośnika włoskich specjałów. Nie trzeba przy tym chodzić do restauracji, ponieważ wszystko można przygotować w domu. Wystarczy wyposażyć kuchnię w odpowiednie urządzenia i narzędzia. Elektryczny piec do pieczenia pizzy nie zajmuje dużo miejsca, może być to najprostszy model jednokomorowy – w domowej kuchni nie potrzeba bardziej rozbudowanego. Warto wybrać piec do pieczenia pizzy do zabudowy i umieścić go obok klasycznego, uniwersalnego piekarnika elektrycznego. Ważne, by pracował w bardzo wysokiej temperaturze na poziomie nawet 400-500 stopni. Do umieszczenia pizzy w piecu przyda się specjalna szeroka łopatka. Dobrym pomysłem jest również zakup specjalnego kamienia do pieczenia pizzy.

Profesjonalny piec do pieczenia pizzy pozwala przygotować włoski specjał według tradycyjnych, najlepszych receptur z Neapolu. Miłośnicy kuchni słonecznej Italii powinni zwrócić uwagę na to praktyczne rozwiązanie!