Piekarnik parowy

Piekarnik parowy

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Piekarnik parowy-poradnik Westwing

Ciepła para wodna jako pomocnik, coraz częściej gości w naszych domach. W sprzątaniu podłóg, na przykład niezastąpiony może stać się mop lub odkurzacz parowy. Również w kuchni coraz popularniejsze są zastosowania pary wodnej w urządzeniach do gotowania. Sprawią one, że przygotowywanie posiłków stanie się przyjemniejsze, a potrawy zdrowsze i smaczniejsze.

Dziś moda na gotowanie na parze powraca. Przygotowywanie posiłków w ten sposób odbywa się w znacznie niższej temperaturze niż gotowanie tradycyjne. Dzięki temu cenne witaminy i wartości odżywcze pozostają w składnikach posiłków. Do takiego gotowania nie używa się tłuszczu. Dodatkowo smak dań jest wyrazistszy, mówiąc kolokwialnie: nie ucieka do wody. Do gotowania na parze można użyć specjalnego garnka. My jednak polecamy nowoczesne urządzenie jakim jest piekarnik parowy.

Jak działa piekarnik parowy?

To urządzenie do zabudowy, które działa jak parowar. Oznacza to, że zmienia wodę w ciepłą parę wodną, z której pomocą gotuje mięso i warzywa. Jest jednak znacznie większe od zwykłego parowaru, dysponuje dużym pojemnikiem na wodę i ma znacznie więcej funkcji. Swym wyglądem przypomina tradycyjny piekarnik. Początkowo piekarnik parowy był używany w restauracyjnych kuchniach przez zawodowych kucharzy. Często jednak takie profesjonalne rozwiązania przenoszone są do domów, żeby wszystkim nieco ułatwić wykonywanie codziennych czynności. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele modeli tego urządzenia, tak żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie.

Jak wybrać idealny piekarnik parowy?

Decydując się na to urządzenie należy zwrócić uwagę na jego podstawowe parametry. Dobrze dobrany piekarnik parowy będzie służył i gotował dla nas przez długie lata.

Odpowiednie wymiary sprzętu sprawią, że idealnie wkomponuje się w kuchenną aranżację. Podejmijmy również decyzję o jego kolorze i wyglądzie – jeśli będzie to drugi (obok tradycyjnego) piekarnik w naszym domu, musi z współgrać z wyglądem tego pierwszego.

Dodatkowe funkcje to kolejny parametr, na który należy zwrócić uwagę, wybierając piekarnik parowy. Większość z nich jest wyposażona w możliwość odmrażania. Każdy piekarnik powinien mieć możliwość dostosowania temperatury wytwarzanej pary do rodzaju produktu, który ma być przygotowany. W niektórych modelach zdarza się, że na każdym poziomie piekarnika można ustawić inną temperaturę. Dzięki temu, możliwe jest gotowanie mięsa, ryb i warzyw jednocześnie.

Przepis do przygotowania w piekarniku parowym

Piekarnik parowy sprawi, że każde przygotowane w nim danie będzie zdrowe i smaczne.
Poniżej prezentujemy przepis na pyszną rybę.

Halibut z krewetkami na parze (przepis dla 4 osób)

Składniki:

600g filetów z halibuta (może być również mintaj lub dorsz)
2 łyżeczki soli
2 jajka ugotowane na twardo
400g gotowanych krewetek
Pęczek koperku
1 łyżeczka chrzanu (najlepiej świeżo utartego)
100g rozpuszczonego  masła

Filety rybne posyp solą i zostaw w chłodnym miejscu na pół godziny.

Obrane jajka i krewetki pokrój w drobne cząsteczki, dopraw posiekanym koperkiem i chrzanem, odstaw do lodówki.

Włącz piekarnik parowy, rybę włóż do naczynia i wstaw do urządzenia na 7-8 minut.

Po wyjęciu połóż na talerz i udekoruj przygotowaną wcześniej sałatką. Podawaj z roztopionym masłem.

Smacznego!

Nadchodzące promocje