Piekarnik

Piekarnik

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Piekarnik-poradnik Westwing

Pomysł na podgrzewanie jedzenia przy wykorzystaniu zamkniętego obiegu temperatury jest stary jak świat. Już 30 000 lat temu paleolityczni myśliwi przygotowywali mięso w płytkich zagłębieniach wyłożonych gliną. Małe gliniane piecyki na nóżkach były także używane w starożytnym Egipcie i w dolinie Indusu. Pierwszy piekarnik w znanej nam obecnie postaci powstał w 1894 roku, a jego wynalazcą był Edis Morson.

Dziś piekarnik jest nieodłącznym elementem wyposażenia każdej kuchni. Soczyste mięsa, rumiane ciasta, pyszne tarty… Trudno wyobrazić sobie bez niego codzienne kulinarne przygody. Oto krótki przewodnik po świecie piekarników.

Idealny piekarnik

Dobry piekarnik powinien bez trudu pomieścić przygotowywane przez nas potrawy oraz umożliwić nam szybkie i łatwe pieczenie bez ryzyka przypalenia. Przed zakupem odpowiedniego modelu, warto zwrócić uwagę na jego parametry i podstawowe funkcje:

  • Pojemność ― ma wpływ na rzeczywiste wymiary urządzenia i wielkość przygotowywanych potraw. Jeśli mieszkamy sami, dobrym rozwiązaniem będzie niewielki piekarnik kompaktowy, natomiast w przypadku czteroosobowej rodziny, lepiej sprawdzi się piekarnik o pojemności około 60-70 litrów. Aby ograniczyć liczbę urządzeń w kuchni i zaoszczędzić miejsce, warto zastanowić się na zakupem piekarnika z funkcją mikrofali.
  • Klasa energetyczna ― oznaczana literami od A do G. Piekarnik zaliczany do klasy A zużywa najmniej energii, do klasy G ― najwięcej.
  • Programy ― ułatwiają precyzyjne dopasowanie parametrów do typu potrawy. Oprócz popularnej funkcji termoobiegu, piekarniki coraz częściej wyposażane są w programy, które automatycznie wybierają właściwe ustawienia na przykład dla pieczeni lub pizzy.
  • Funkcja podtrzymywania temperatury ― zapobiega wystygnięciu potrawy, a jednocześnie ogranicza zużycie energii.
  • Rożen ― obracany rożen znacznie przyśpiesza proces pieczenia mięs.
  • Termosonda ― metalowy czujnik, który wbija się w potrawę, kontrolując panującą w środku temperaturę. Po jej osiągnięciu piekarnik automatycznie się wyłączy.
  • Funkcje związane z bezpieczeństwem ― to m.in. automatyczna blokada drzwi i blokada programatora. Szczególnie przydatne, jeżeli w domu są małe dzieci.
  • Automatyczne czyszczenie ― funkcja, która stopniowo staje się standardem w nowoczesnych modelach piekarników. Najczęściej polega na krótkim rozgrzaniu piekarnika do bardzo wysokiej temperatury, co powoduje, że zaschnięte resztki zamieniają się w łatwy do usunięcia popiół (czyszczenie pyrolityczne). Alternatywą jest piekarnik wyposażony w program czyszczenia parowego lub wkłady katalityczne umożliwiające spalanie zanieczyszczeń.

Nowoczesny piekarnik

Najnowsze modele piekarników oferują cały wachlarz funkcji znacząco ułatwiających codzienne kulinarne zmagania. Dla tych, którym zależy na czasie, idealnym rozwiązaniem będzie opcja pieczenia dwupoziomowego, umożliwiająca przygotowywanie dwóch potraw jednocześnie. Dzięki osobnym termoobiegom każde danie jest podgrzewane z inną intensywnością, a ich aromaty się nie przenikają. Nowoczesne technologie przychodzą również z pomocą początkującym kucharzom. Elektroniczne książki kucharskie zawierają nawet do kilkudziesięciu „przepisów”, a po wyborze żądanej opcji urządzenie samo ustawia odpowiednią temperaturę i sposób podgrzewania. Piekarniki z ekranem LCD bardzo często umożliwiają też dodanie własnych przepisów za pośrednictwem kabla USB. Miłośnicy praktycznych rozwiązań na pewno docenią modele wyposażone w prowadnice teleskopowe ― po lekkim pociągnięciu umieszczone na nich blachy łatwo wysuwają się z piekarnika, co znacznie ogranicza ryzyko poparzeń. Natomiast dla wszystkich zwolenników zdrowego żywienia interesującą propozycją jest piekarnik parowy.

Piekarnik — urządzenie o wielu funkcjach

Piekarniki to coraz częściej urządzenia łączące w sobie wiele funkcji. Dla osób dysponujących odpowiednim budżetem i zainteresowanych zaoszczędzeniem miejsca w kuchni ciekawą propozycją mogą być między innymi:

  • piekarnik z szufladą do podgrzewania — piekarnik umożliwia podgrzanie naczynia przed zaserwowaniem posiłku.
  • piekarnik z windą — dolna część piekarnika po naciśnięciu przycisku opuszcza się w dół umożliwiając wyjęcie pieczonych potraw.
  • piekarnik i zmywarka w jednym — urządzenie składa się z dwóch poziomów. W górnej części znajduje się piekarnik, w dolnej zmywarka.

Piekarnik skrojony na miarę

Osoby, które często zmieniają miejsce zamieszkania lub lubią eksperymentrować z wystrojem kuchni, mogą zdecydować się na praktyczny piekarnik przenośny. Kompaktowy piekarnik to zwykle urządzenie o pojemności od 7 do 49 litrów pojemności. Z powodzeniem przygotujemy w nim zapiekanki makaronowe, mniejsze pieczenie lub pizzę. Przed wyborem określonego modelu zawsze warto przyjrzeć się, czy najczęściej używane przez nas naczynia zmieszczą się w jego wnętrzu. Minipiekarnik może z powodzeniem zastąpić kuchenkę mikrofalową. Można ustawić go na blacie lub stole, nie zajmuje dużo miejsca, a potrawy podgrzewane są w zdrowy, tradycyjny sposób. Zaletą przenośnego piekarnika jest również stosunkowo niska cena.

Jak czyścić piekarnik?

Piekarnik często ulega zabrudzeniom. Wylany sos lub tłuszcz pozostawiają nieestetyczne zacieki, które z upływem czasu trudno usunąć. Jak skutecznie wyczyścić piekarnik? Oto kilka wskazówek:

  • Przypalone dno piekarnika można posypać sodą oczyszczoną, a następnie delikatnie spryskać wodą i pozostawić na kilka godzin.
  • W usunięciu spalenizy pomocna będzie mieszanka wody z octem. Zwilżoną w mieszance szmatką można na przykład przetrzeć ruszty, a następnie na kilka minut rozgrzać piekarnik.
  • Podczas czyszczenia warto zwrócić szczególną uwagę na wentylator, zaniedbany może doprowadzić do awarii piekarnika.
  • Do usunięcia uporczywych zabrudzeń można wykorzystać piankę do grilla.

 

Nadchodzące promocje