Płyta kuchenna

Płyta kuchenna

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Płyta kuchenna-poradnik Westwing

Płyta kuchenna to najważniejszy element wyposażenia każdej kuchni. Idealna płyta kuchenna powinna zapewniać odpowiedni komfort użytkowania, zużywać mało energii, a jednocześnie dobrze wpasowywać się w wystrój danego wnętrza. Podczas montowania warto również zwrócić uwagę na liczbę i rozkład palników ― to od nich w dużym stopniu zależy szybkie i sprawne przygotowywanie posiłków.

Obecnie na rynku płyt kuchennych dominują trzy podstawowe typy urządzeń: płyty gazowe, płyty ceramiczne oraz płyty indukcyjne. Każda z nich ma swoich zwolenników i przeciwników, dlatego przed zakupem dobrze zapoznać się z ich podstawowymi parametrami.

Płyta gazowa

Tradycyjna płyta kuchenna wyposażona w gazowe palniki. Ze względu na bardziej różnorodne (często celowo postarzane wzornictwo) ten rodzaj płyty jest wyjątkowo ceniony przez miłośników wnętrz klasycznych i stylu cool country. Zwolennicy płyt gazowych często podkreślają, że jedzenie ugotowane na wolnym ogniu ma lepszy smak. Nowoczesne modele są wyposażone w specjalny czujnik, który automatycznie odcina gaz w momencie, w którym zgaśnie płomień. Płyty gazowe wciąż są jednak trudniejsze w utrzymaniu niż ich elektryczne odpowiedniki ― palniki powodują powstawanie brzydkiego nalotu na garnkach i wymagają bardziej pracochłonnego czyszczenia. Dobrym rozwiązaniem są nowoczesne płyty gazowe wykonane z hartowanego szkła, które wyglądem przypominają płyty ceramiczne.

Płyta ceramiczna

To urządzenie wyposażone w pola grzejne, których rozmiar dopasowany jest do wielkości garnków. Po włączeniu do prądu schowane pod płytą grzałki rozgrzewają się, przybierając charakterystyczną czerwoną barwę. Poza polami grzejnymi cała pozostała część płyty pozostaje chłodna, co znacznie zmniejsza ryzyko oparzenia. Wygodna, ustawiana dotykowo, regulacja temperatury umożliwia dokładne określenie intensywności podgrzewania. Ze względu na płaską, jednolitą powierzchnię płyta ceramiczna jest łatwa w czyszczeniu i prezentuje się bardziej estetycznie niż płyta gazowa. Obecnie płyty ceramiczne mają bardzo często wbudowane dodatkowe funkcje, takie jak automatyczny wyłącznik bezpieczeństwa lub zapamiętywanie ustawień gotowania. Przydatnym rozwiązaniem są też poszerzane pola grzewcze, umożliwiające nagrzewanie naczyń o niestandardowym kształcie. Wadą płyt ceramicznych jest dość długi czas nagrzewania i wolne wytracanie ciepła, które przyczyniają się do zwiększonego użycia energii.

Płyta indukcyjna

Płyta kuchenna, która z zewnątrz przypomina zwykłą płytę elektryczną, ale jej działanie jest oparte na innej zasadzie. Ciepło powstaje na skutek przepływu prądu wytwarzającego się pomiędzy dwoma metalowymi przewodnikami. Na powierzchni płyty powstaje specjalne pole elekromagnetyczne, które oddziałuje z przedmiotem wykonanym z odpowiedniego rodzaju metalu. Jednocześnie pole to jest zupełnie neutralne dla innych ciał stałych (w tym ludzkich rąk), dlatego płyty indukcyjne „nie parzą” i są często uważane za najbezpieczniejsze. Gotowanie na takiej płycie wymaga jednak użycia specjalnych garnków z ferromagnetycznym spodem (nie wolno stawiać na niej naczyń z aluminium, szkła i stali nierdzewnej), co może być nieco kłopotliwe. Pewnego rodzaju ułatwienie stanowią specjalne nakładki indukcyjne przeznaczone do starszego typu garnków. Nawet, jeśli zamontowanie płyty indukcyjnej wiąże się początkowo z kosztami zakupu nowych naczyń, to inwestycja, która szybko się zwraca. Płyta indukcyjna ma bardzo wysoką wydajność, przez co zdecydowanie zmniejsza zużycie energii i przyśpiesza proces gotowania. Podobnie jak płyta ceramiczna może być wyposażona w dodatkowe funkcje, umożliwiające zapamiętanie określonych ustawień.

Nadchodzące promocje