Podgrzewacz

Podgrzewacz

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Podgrzewacz-poradnik Westwing

Naukowcy udowodnili, że osoby szczególnie dbające o zgrabną sylwetkę, powinny jadać częściej potrawy zimne, niż ciepłe. Organizm ludzki stale dąży do wyrównania temperatur, dlatego zaczyna natychmiast ''ogrzewać'' chłodny posiłek. Proces ten powoduje przyspieszenie metabolizmu, przez co kalorie są spalane o wiele szybciej. Istnieją jednak dania, które należy serwować jedynie na gorąco. Rozgrzewająca zupa, czy ostry, treściwy gulasz, to doskonałe propozycje zwłaszcza podczas okresu jesienno-zimowego, kiedy lekka dieta przechodzi zazwyczaj na drugi plan.

Organizując przyjęcie należy zadbać, aby na stole nie zabrakło zarówno zimnych, jak iciepłych przekąsek - bez względu na porę roku. Wiosną i latem warto postawić na kulinarne kontrasty. Kolorowe sałatki, chłodnik z botwinki i mrożone sorbety będą doskonale uzupełniać się z gorącym, grillowanym mięsem, warzywnym ratatujem oraz czekoladowym fondue. O ile jednak nietrudno zadbać o utrzymanie dań w niskiej temperaturze, o tyle ciągłe odgrzewanie posiłków bywa uciążliwe. Dobrze więc jest mieć pod ręką praktyczny podgrzewacz.

Podgrzewacz na cztery fajerki

W XIX-wiecznej w Polsce arystokracja uwielbiała bywać i ucztować, dlatego stosowano liczne wynalazki, które miały poprawiać komfort biesiadników. Rewolucyjnym przedmiotem okazała się… fajerka. Ten żeliwny podgrzewacz sprawiał, że nawet po ugaszeniu ognia pod kuchnią, jedzenie nie stygło. Na stołach szlachty gościły także stojaki, na których umieszczano cynowe tace i patery. Aby utrzymać potrawy w odpowiedniej temperaturze, służba zapalała pod nimi świece. Podobny podgrzewacz stosujemy do dziś, na przykład przyrządzając serowe fondue. W szlacheckich jadalniach popularnością cieszyły się także sosjerki, które świetnie trzymały ciepło. Nie były wprawdzie wyposażone w podgrzewacz, jednak miały podwójne ścianki, pomiędzy które wlewano gorącą wodę.

Więcej ciepła!

Dziś podgrzewacz ma rozmaite formy. Jednym z najpopularniejszych jest podgrzewacz gastronomiczny, który doskonale utrzymuje temperaturę potraw takich jak mięso, opiekane ziemniaczki czy warzywa gotowane na parze. Jego minusem mogą być duże gabaryty, jednak na wystawne przyjęcia jest jak znalazł. Znany i lubiany podgrzewacz to także ten do fondue. Zazwyczaj ma formę metalowego palnika wyposażonego w wygodne pokrętło do regulacji płomienia. Idealny do bezpiecznego gotowania fondue mięsnego, serowego lub czekoladowego. Najmniejszy i najprostszy podgrzewacz to po prostu… tealight. Istnieje wiele stojaków na imbryki, w które można go wyposażyć. Dzięki temu herbata, kawa czy kakao będą nie tylko ciepłe, ale i na dłużej zatrzymają swój niepowtarzalny aromat.

Podgrzewacz dla dużych i małych

Elektryczny podgrzewacz doceniają zwłaszcza młode mamy. Zmyślne urządzenie do ogrzewania butelek sprawia, że temperatura mleka lub zupek jest zawsze odpowiednio dostosowana do potrzeb małego dziecka. Podgrzewacz rozprowadza ciepło równomiernie, szybko i precyzyjnie, a także podtrzymuje temperaturę przez długi czas. Dla większości podgrzewaczy zróżnicowana pojemność butelek nie jest przeszkodą – produkty te mają na ogół rozmiar uniwersalny. Nowoczesny podgrzewacz nierzadko bywa wielofunkcyjny. Przy pomocy tego typu modeli można na przykład gotować potrawy na parze. Wystarczy tylko nalać do urządzenia wody i doprowadzić ją do wrzenia.

Podgrzewacz to akcesorium niepozorne, ale bardzo przydatne. Na eleganckich bankietach czy przyjęciach pod gruszą sprawdzi się doskonale. Docenią go z pewnością także maluchy, które bywają przecież najsurowszymi sędziami.

Nadchodzące promocje