Pojemniki na zioła

Pojemniki na zioła

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Pojemniki na zioła-poradnik Westwing

Zioła to przyprawy, które są niezbędne właściwie w każdym daniu. Wzbogacają one smak potraw i stanowią dla nich często bardzo estetyczne smaczne przybranie. W celu przyprawienia jedzenia używa się zarówno ziół suszonych jak i świeżych. Można je mrozić albo hodować w przydomowym ogródku lub na balkonie, a wtedy będą ozdobą nie tylko posiłków, ale także stołu lub tarasu. Żeby łatwo było je przechowywać w kuchni, warto zaopatrzyć się w pojemniki na zioła. Podpowiadamy, jakie pojemniki są najlepsze do świeżych lub mrożonych ziół, a w jakich wygodnie będzie trzymać suszone przyprawy.

Pojemniki na zioła świeże

Pojemniki na zioła świeże wykonane są najczęściej z bezpiecznego dla zdrowia, nieuczulającego tworzywa sztucznego. Zwykle są w takim rozmiarze by z łatwością zmieściły się na drzwiach lodówki. Cięte zioła w takim pojemniku mogą zachować swoją świeżość nawet do trzech tygodni. Spowodowane jest to specyficzną konstrukcją pojemnika, w którym przyprawy cały czas są nawadniane. Na dnie pudełka znajduje się woda, którą można uzupełniać przez otwór w pojemniku, a zioła umieszczone są na specjalnej tacce, za pomocą której łatwo jest je wyciągnąć nie rozlewając wody. Takie pojemniki na zioła łatwo jest utrzymać w czystości, ponieważ rozkładają się one na części i można je myć w zmywarce. Doskonale nadają się one także do przechowywania szparagów, które przez ciągłe nawadnianie o wiele dłużej zachowają świeżość.

pojemniki na zioła mrożone

Dla tych, którzy cenią smak świeżych ziół i chcieliby móc korzystać z nich również zimą doskonałe będą pojemniki do mrożenia ziół. Mają one walcowaty kształt, są zamykane od góry i wykonane z silikonu. Ulubione zioła przed umieszczeniem w pojemniku należy posiekać i wymieszać z niewielką ilością oliwy z oliwek. Następnie trzeba włożyć je do pojemnika, zamknąć i przechowywać w zamrażalce. Pojemnik na zioła wyciąga się na chwilę przed ich użyciem. Naciskając na jego dolną część z łatwością można wycisnąć pożądaną ilość przyprawy i odkroić kawałek, a potem wrzucić na patelnię gdzie się rozpuści. Drugi sposób to, zetrzeć zamrożone roślinki na tarce bezpośrednio na talerz lub do garnka. W ten sposób świeże zioła będą cieszyły swoim naturalnym smakiem przez cały rok.

Pojemniki na zioła suszone

Zioła suszone warto przechowywać w szklanych lub metalowych pojemnikach. W sklepach dostępne są komplety pojemników na przyprawy, które można opisać przyklejając do nich specjalne karteczki. Pojemniki do ziół często mają wydzielone specjalne miejsce, w którym można je podpisać używając kredy. Wtedy w prosty sposób będzie można w każdej chwili zmienić opis. Bardzo praktyczne są również magnetyczne pojemniki, które mogą mieć swoje miejsce na lodówce, na specjalnej metalowe listwie lub na stalowym panelu ściennym przyczepionym za kuchenką.Pojemniki na zioła są zazwyczaj również niezwykle estetyczne, a bogate wzornictwo pozwoli dopasować je do niemal każdej aranżacji.

Nadchodzące promocje