Pojemniki na żywność

Pojemniki na żywność

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Pojemniki na żywność-poradnik Westwing

Pojemniki na żywność mają szeroki zakres zastosowań. Niektóre służą do przechowywania produktów suchych, takich jak makaron i cukier, w innych trzymamy sałatkę lub przygotowany wcześniej obiad. Ich podstawową funkcją jest zapewnienie produktom jak najbardziej optymalnych warunków, które pozwalają przedłużyć ich świeżość. Właściwie zabezpieczone jedzenie nie wysusza się i nie pleśnieje oraz dłużej zachowuje swój pierwotny smak.

Jeżeli nie lubimy codziennie robić zakupów i jesteśmy zwolennikami ekologicznych wyrobów, które (choć zdrowsze) szybciej się psują, w naszej kuchni powinno znaleźć się miejsce na zestaw praktycznych akcesoriów do przechowywania żywności.

Pojemniki na żywność sypką

Ryż, makaron, cukier i płatki śniadaniowe to podstawowe artykuły spożywcze, które powinny być zawsze pod ręką. Najlepiej umieścić je w szklanych pojemnikach wyposażonych w stalowe lub drewniane pokrywki bądź hermetyczne zaciski. Eleganckie pojemniki można ustawić na blacie ― będą stanowić dodatkową ozdobę kuchni, eksponując naturalny wygląd produktów. Ważne jednak, aby wybrać jak najbardziej suche i zacienione miejsce. Przed wilgocią i światłem należy chronić przede wszystkim mąkę i cukier. Natomiast suszone owoce i płatki śniadaniowe warto przechowywać w pojemnikach z szerokim otworem, co ułatwi nabieranie ich na łyżkę i zaoszczędzi niepotrzebnego bałaganu. Makaron, zarówno ten sklepowy, jak i starannie wysuszony domowej produkcji, może być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do roku, ryż (w zależności od rodzaju) od 6 do 12 miesięcy, a kasza jaglana do około 5 miesięcy. W kontrolowaniu terminu ważności przydatne są znajdujące się na pojemnikach etykiety, na których oprócz nazwy produktu można także umieścić datę jego zakupu.

Pojemniki do lodówki

Pojemniki na żywność przeznaczone do przechowywania produktów w lodówce powinny być wyposażone w praktyczne i szczelne zamknięcia ograniczające mieszanie się zapachów. Do tego celu doskonale nadają się pojemniki szklane i porcelanowe, które nie wchodzą w reakcje z żadnymi artykułami spożywczymi. Świetnie spisują się też pudełka z plastiku, przy czym zawsze należy sprawdzić, czy dany wyrób posiada odpowiednie atesty i może być używany do kontaktu z żywnością. Lekkie, plastikowe pojemniki z zatrzaskami pozwalają szybko przenieść przygotowany posiłek i idealnie sprawdzają się jako pudełka na lunch. Do zamykanych naczyń dobrze również przełożyć napoczęte konserwy ― tuńczyk lub kukurydza pozostawione w puszce mogą chłonąć z metalowych ścianek różne pierwiastki. Szczególne zasady dotyczą przechowywania wędlin i serów. Te pierwsze potrzebują dostępu powietrza, dlatego należy je wyjąć z folii i zawinąć w pergamin. Jeśli dodatkowo chcemy je umieścić w pudełku, nie należy go zamykać. Sery również lubią oddychać, ale aby ograniczyć ich wysuszanie, można przełożyć je do specjalnego pudełka z dziurkami na pokrywie.

Pojemniki próżniowe

Przy dłuższym przechowywaniu żywności najbardziej skutecznym rozwiązaniem są pojemniki próżniowe. Zasada ich działania jest prosta ― z naczynia odsysa się jak największą ilość powietrza, dzięki czemu jedzenie jest zabezpieczone przed dostępem tlenu, a jednocześnie wewnątrz tworzy się podciśnienie, które spowalnia proces rozwoju bakterii i szkodliwych drobnoustrojów. Umieszczone w pojemniku produkty dłużej zachowują pierwotny smak i aromat i lepiej się prezentują. W sprzedaży dostępne są najczęściej pojemniki wyposażone w zawór dociskowy (po dociśnięciu wieczka powietrze wydostaje się na zewnątrz) lub specjalną pompkę, którą należy przymocować do pokrywki. Tego typu akcesoria wykonane są z wysokiej jakości plastiku bądź szkła, co umożliwia trzymanie żywności w zamrażarce, podgrzewanie jej w mikrofalówce, a nawet gotowanie na parze. Pojemniki próżniowe doskonale nadają się do przechowywania ugotowanych potraw oraz mięsa, ryb i serów.

Odpowiednie pojemniki na żywność pozwalają dłużej cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem zakupionych produktów. Aby jeść bezpiecznie i zdrowo, należy zawsze pilnować terminów przydatności do spożycia oraz zaopatrzyć się w kilka rodzajów akcesoriów o różnym przeznaczeniu. Obok naczyń na artykuły zbożowe i mleczne, ważnym elementem wyposażenia kuchni są także odpowiednie pojemniki na chleb i przyprawy.

Nadchodzące promocje