Półki na przyprawy

Półki na przyprawy

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Półki na przyprawy-poradnik Westwing

Dobra kuchnia bez przypraw właściwie nie istnieje. Te niepozorne składniki dodawane do potraw poprawiają ich walory smakowe, zapachowe, a nawet wizualne. Dania indyjskie czy chińskie pełne kolendry, chili czy imbiru pozostają szczególnie aromatyczne. Nie dziwi zatem, że kuchnia azjatycka jest uważana za jedną z <strong>najzdrowszych</strong>na świecie! Egzotyczne przyprawy bywają dla organizmu ludzkiego niczym zdrowotny balsam. Kolendra przyspiesza trawienie, działa przeciwbólowo i antyseptycznie, chili poprawia ukrwienie, natomiast imbir rozgrzewa i ma doskonały wpływ na system odpornościowy.

Niestety, ceny wielu przypraw potrafią przyprawić o zawrót głowy. Najdroższą z nich okazuje się szafran. Za aromatyczny dodatek uzyskiwany z kwiatu krokusa uprawnego płaci się nawet <strong>siedem złotych za pół grama!</strong> Nietrudno obliczyć, że kilogram szafranu kosztuje niemal czternaście tysięcy złotych. Niedaleko za nim plasuje się wanilia i kardamon - oczywiście te najlepszej jakości. Warto jednak pamiętać, że nawet najintensywniejsza woń przypraw potrafi być ulotna. Osobom, które szczególnie dbają o jakość komponentów przydadzą się <strong>szczelne pojemniki oraz wygodne półki na przyprawy</strong>.

Skarby króla Salomona

Dawniej, wonnym ziołom bardzo często przypisywano znaczenie magiczne, a i nierzadko, traktowano je jako składniki eliksirów czarodziejskich i miłosnych. Co więcej, za większość z nich należało słono zapłacić. Przyprawy, obok kamieni i metali szlachetnych, były jednym z najcenniejszych surowców. Przez wieki kwitł handel przyprawami korzennymi sprowadzanymi z Azji. Historycy są zdania, że imponujący skarbiec króla Salomona był w ogromnej mierze zasilany zyskami właśnie z ich sprzedaży. Co ciekawe najwięksi odkrywcy, tacy jak Kolumb czy Magellan, za jeden z głównych celów swoich wypraw obrali orientalne komponenty. Współcześnie nawet te najbardziej osobliwe zajmują kuchenne półki na przyprawy.

Praktyczne i piękne

Półki na przyprawy to zarówno praktyczne , jak i dekoracyjne akcesoria. Do kuchni w stylu hi-tech najlepiej dopasują się te wykonane z prostych aluminiowych rurek – polubią je zwłaszcza minimalistyczne, szklane pojemniki. W kuchni śródziemnomorskiej świetnie zaprezentują się drewniane półki na przyprawy ozdobione efektowną przecierką, natomiast w angielskiej – subtelnym, różanym motywem. Do kuchennego królestwa w klimacie prowansalskim najlepiej dobrać bieloną półeczkę z motywem lawendy. Kupując półki na przyprawy należy zwrócić uwagę także na ich wielkość. Osoby, dysponujące obszerną kolekcją pojemników, powinny zainwestować w kilkupiętrowe, wiszące modele.

Jeśli nie półki na przyprawy, to..?

Specjalne półki na przyprawy można z powodzeniem zastąpić tymi standardowymi. Wystarczy kilka ozdobnych pojemników, bukiet suszonych ziół i leciwy moździerz, żeby stworzyć uroczy kącik z aromatycznymi komponentami. W wielu kuchniach sprawdzą się także subtelne przeszklone szafeczki. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mają w nawyku przechowywania akcesoriów „na wierzchu”. Równie ciekawym pomysłem jest inwestycja w przyprawniki. Te pozornie nieduże produkty, podobnie jak półki na przyprawy ,z łatwością poradzą sobie z uroczymi słoiczkami. Wybierać można spośród przyprawników piętrowych, obracanych, a nawet takich, które przypominają praktyczne organizery na sztućce.

Stylowe wyposażenie kuchni może być prawdziwym powodem do dumy. Półki na przyprawy są jednym z tych elementów, które zaprowadzają ład oraz urozmaicają wnętrze. Warto zadbać, aby stanęły na nich nie tylko pojemniki, ale również zabytkowy młynek czy doniczka ze świeżym tymiankiem. Takie detale będą dodatkową, a jakże urokliwą „przyprawą”!

Nadchodzące promocje