Półmisek

Półmisek

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Półmisek-poradnik Westwing

Naczynia, z jakich korzysta się na co dzień do serwowania posiłków, powinny być nie tylko ładne, ale i praktyczne. Jednym z najbardziej potrzebnych elementów zastawy jest – obok talerza obiadowego – półmisek. Naczynie to umożliwia estetyczne podanie potrawy na stół i ułatwia wybieranie kawałków jedzenia, które chce się przełożyć na własny talerz. Półmisek pozwala też na atrakcyjne udekorowanie serwowanego dania, aby zrobić dobre wrażenie na gościach.

Wybór wielkości, kształtu i wzoru półmiska zależy od tego, jakie dania podaje się najczęściej, a także od stylu pozostałych naczyń oraz wnętrza jadalni. Dekoracyjny półmisek do serwowania fantazyjnie zaaranżowanych przekąsek nie musi pasować do zestawu porcelany – może stanowić osobny, wyrazisty element dekoracji stołu. Na przyjęcie pod chmurką można wybrać solidny półmisek ze stali nierdzewnej albo deskę do serwowania. Najważniejsze, aby półmisek był praktyczny!

Półmisek – niezbędny do serwowania

Półmisek to tradycyjny element zastawy stołowej, najczęściej w formie płaskiego, owalnego talerza, który służy do serwowania potraw. Półmiski są zwykle wykonane z porcelany lub ze szkła, tak jak pozostałe naczynia z kompletu. Owalny półmis do serwowania ryb i pieczonego drobiu w całości ma bardziej wydłużony kształt. Natomiast półmiski do serów i wędlin mogą być okrągłe. Ze względu na wygodę serwowania przekąsek coraz częściej spotyka się również półmiski prostokątne. Przykładem takiego naczynia jest prosta patera do sushi.

półmisek

Półmisek na przekąski

Do podawania przystawek i przekąsek służą również praktyczne półmiski dzielone na kilka części. W takim naczyniu można serwować na przykład kilka rodzajów oliwek albo krakersy z dipem – gęstym sosem podawanym na zimno. Przegródki zapobiegają mieszaniu się potraw i sprawiają, że przekąski atrakcyjniej się prezentują. W wielu sklepach dostępne są też specjalne okrągłe półmiski na jajka. Mają one wgłębienia, w których można umieścić połówki jajek faszerowanych albo podanych z łososiem czy kawiorem. półmisek

Półmisek wędlin

Atrakcyjnym sposobem podania przekąsek i dodatków do pieczywa jest oddzielny półmisek wędlin. Owalny lub okrągły półmis zapełnia się estetycznie ułożonymi plastrami szynek i kiełbas. Większe plastry można też zwinąć w rulony albo ułożyć z nich kieszonki. Pełen półmisek warto ozdobić kawałkami warzyw – sałaty, ogórka i pomidora – aby prezentował się jeszcze ciekawiej. Można też podzielić duży półmis tak, aby jedna strona była przeznaczona na wędliny, a druga na sery. Do serwowania tych ostatnich polecamy też specjalne deski do serów.

Półmisek wędlin – jakie naczynie wybrać?

Przekąski na przyjęcie najlepiej ułożyć na większym półmisku. Szczególnie dobrze nadaje się do tego szeroki półmis owalny albo duży, okrągły talerz. Można wybrać tradycyjne naczynie wykonane z porcelany albo ze szkła. Za wzorem firm cateringowych można też skorzystać z dużego, solidnego półmiska ze stali nierdzewnej. Zaletą takich naczyń jest wytrzymałość i niewielki ciężar, ułatwiający przenoszenie zapełnionego wędlinami półmiska. Rozwiązaniem szczególnie polecanym na imprezę na świeżym powietrzu – na tarasie lub w ogrodzie – jest natomiast efektowna deska do serwowania.

Półmisek wędlin – co na nim podać?

Im bardziej urozmaicony będzie półmisek wędlin, tym atrakcyjniej będzie się prezentował. Oprócz szynek i kiełbas warto na nim umieścić schłodzoną pieczeń (na przykład schab ze śliwką albo pieczeń wieprzową) i porcje pasztetu. Na półmisku dobrze prezentują się zestawienia wędlin o nieco różnych kolorach, jaśniejsze z ciemniejszymi. I tak jasna szynka będzie się pięknie prezentowała w towarzystwie ciemniejszego salami lub plastrów kiełbasy wędzonej i obsuszonej. Udaną kompozycję można także stworzyć ze schabu ze śliwką i pasztetów. Koneserzy włoskiej kuchni mogą przygotować sery i wędliny dojrzewające prosto z Włoch! Doskonale smakować będą także ciemniejszy kindziuk, szynki drobiowe i wędlina w galarecie. Smacznego!

Należy pamiętać, aby pokroić szynki na cienkie, estetyczne plastry. Nie można też zapomnieć o dekoracjach! Całość można ułożyć na liściach sałaty oraz ozdobić za pomocą świeżych warzyw i owoców: papryki, pomidora, ogórka, melona czy winogron. Obok kawałków pasztetu można też nałożyć porcje żurawiny lub borówki. Ważne, aby cały półmis był dokładnie zapełniony i sprawiał wrażenie obfitości.

Jak układać wędliny na półmisku?

Najprostszy sposób podania wędliny to ułożenie cienkich plasterków w rządku, tak aby równomiernie się nakładały, a każdy plasterek z osobna był częściowo widoczny. Kilka takich „wachlarzy” z różnych szynek i kiełbas prezentuje się bardzo dekoracyjnie. Większe plastry można zawinąć w ruloniki, które układa się następnie równolegle albo promieniście. Rulony mogą być puste, ale można też napełnić je farszem. W sezonie można na przykład owinąć plastrami szynki ugotowane szparagi. Rozwiązaniem pośrednim jest położenie na półmisku plastrów wędliny delikatnie złożonych na pół. Układają się one wówczas w estetyczne fale.

Akcesoria do serwowania – deska do serów

półmisek

Estetyczna deska do podawania serów to szczególnie lubiana alternatywa dla tradycyjnego półmiska. Jest też bardziej praktyczna niż porcelana – można na niej bez obaw kroić sery i serwować je także poza domem jako przekąskę do dań z grilla. Najbardziej popularna wersja tego produktu to drewniana deska z dodatkiem nożyków do sera (zwykle czterech sztuk). W zestawie może się też znajdować szklany klosz do przykrywania serów. Podobnie jak półmiski do przekąsek, niektóre deski do serów mają zintegrowane naczynko na dip lub oliwę. Deska serów lub mięsiw to popularna przekąska do piwa, serwowana nawet w restauracjach. Dla urozmaicenia dodaje się do niej często również orzechy i winogrona.

Nadchodzące promocje