Opiekacz do tortilli

Opiekacz do tortilli

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Opiekacz do tortilli-poradnik Westwing

Meksykańska tortilla to proste i pożywne danie. Doskonale nadaje się zarówno na lunch, jak i obiad i kolację. Największą zaletą tortilli jest to, że można ją przyrządzić z dowolnymi dodatkami – zarówno na słodkimi, jak i pikantnymi. Gotowe placki tortilla są dostępne w wielu sklepach spożywczych. Aby móc cieszyć się pyszną meksykańską tortillą w domu, wystarczy odrobina inwencji i praktyczny opiekacz do tortilli. Grillowana tortilla z kurczakiem lub warzywami to ciekawe urozmaicenie codziennych posiłków, a także świetne danie dla gości. Opiekacz do tortilli przyda się w każdej kuchni – również do opiekania pity i pieczywa.

Tortilla – podstawa kuchni meksykańskiej

Tradycyjna meksykańska tortilla to płaski, okrągły placek z mąki kukurydzianej lub pszennej, podobny do naleśnika. Zwykle ma średnicę około 25–30 cm. Po upieczeniu tortille można dość długo przechowywać, na zimno są one jednak nieco gumowe. Aby tortilla odzyskała odpowiednią konsystencję, przed spożyciem trzeba ją ogrzać. Dlatego warto się zaopatrzyć w praktyczny opiekacz do tortilli, który umożliwia szybkie podgrzanie przygotowanego wcześniej placka.

Opiekacz do tortilli daje też możliwość zapieczenia placków kukurydzianych wypełnionych farszem. Dzięki temu tortille są apetycznie zarumienione i chrupiące, a nadzienie nabiera pełni smaku. Polecamy szczególnie opiekanie tortilli wypełnionych serem!

Jak wygląda opiekacz do tortilli

Opiekacz do tortilli to prosty grill elektryczny składający się z dwóch części połączonych zawiasami. Z wyglądu przypomina gofrownicę lub opiekacz do pieczywa. Wewnętrzne powierzchnie opiekacza do tortilli są jednak zupełnie gładkie albo równomiernie rowkowane – jak patelnia grillowa.

Płyty grzewcze są pokryte powłoką nieprzywierającą. Dzięki temu opiekacz do tortilli jest łatwy w czyszczeniu, a przygotowywane w nim potrawy się nie przypalają. Kupując urządzenie warto zwrócić uwagę na to, aby było wyposażone w termostat i anytpoślizgowe nóżki. Taki opiekacz do tortilli jest nie tylko wygodny w użyciu, ale też wyjątkowo bezpieczny.

Opiekacz do tortilli – różne zastosowania

Opiekacze do tortilli nadają się też doskonale do przygotowywania innych potraw. Do opiekacza można wkładać pitę, panini i inne rodzaje pieczywa. Z powodzeniem zapieka się w nim pyszne sandwicze. Opiekacz do tortilli może też służyć za kompaktowy grill do pieczenia kiełbasek, a nawet burgerów! Dania przygotowywane w opiekaczu są przy tym wyjątkowo zdrowe i mają mniejszą zawartość tłuszczu, niż smażone.

Proste przepisy na pyszną tortillę

Posiadając własny opiekacz do tortilli warto próbować tego dania w różnych wariantach. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze przepisy na pyszną tortillę:

  • Tortilla z kurczakiem – smażony lub grillowany kurczak z warzywami to klasyczny farsz do tortilli. Przepisy stylizowane na dania kuchni meksykańskiej dodają do tortilli z kurczakiem kukurydzę i czerwoną fasolkę.
  • Tortilla wegetariańska – z ulubionymi warzywami przyrządzonymi na gorąco lub na zimno. Podobnie jak naleśniki i crepes, tortillę można też podać na słodko, ze świeżymi owocami albo z dżemem.
  • Quesadilla – czyli tortilla wypełniona dużą ilością sera i innymi dodatkami. Do przygotowania quesadilli doskonale nadaje się opiekacz do tortilli. Dzięki niemu ser topi się, a quesadilla nabiera pełni smaku.