Prasa do owoców

Prasa do owoców

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Prasa do owoców-poradnik Westwing

Wyciskanie soku z owoców to dość męczące zajęcie, wymagające sporej ilości wolnego czasu oraz niezłej kondycji. Na szczęście na rynku znaleźć można rozmaite urządzenia, które pomogą maksymalnie uprościć tą czynność. Jednym z nich jest specjalistyczna prasa, która jest nieodzowna do uzyskiwania zarówno soków, jak i wina czy nalewek. Wybór jest szeroki – w każdym domu przyda się miniaturowa prasa do owoców, dzięki której uda się szybko przygotować zimowe przetwory, natomiast miłośnicy wykonywanych własnoręcznie alkoholi mogą zaopatrzyć się w specjalistycznie prasy winiarskie. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę podczas jej zakupu.

Znana od średniowiecza

Prasa do owoców do jedno z najstarszych wymyślonych przez człowieka urządzeń, za pomocą którego uzyskiwano duże ilości zdrowych soków owocowych. Pierwsze prymitywne prasy pochodzą już z epoki średniowiecza, choć archeolodzy twierdzą, że służyły wówczas nie tyle do wyciskania soku, ale tworzenia owocowych papek, z których następnie produkowano wino lub nalewki. Były to zazwyczaj dębowe beczki z mechanizmem prasującym wykonanym z ciężkiej stali lub metalu.

Prasa do owoców przez wieki największą popularnością cieszyła się w regionach o bogatych tradycjach winiarskich, czyli we Francji, Hiszpanii czy Portugalii. Dzięki niej można było maksymalnie wykorzystać każdą kiść zebranych winogron i uzyskać sok, z którego następnie wytwarzało się wino. W niektórych południowoeuropejskich winnicach nadal używa się praktycznie niezmienionych pod względem konstrukcji pras do owoców, doceniając ich funkcjonalność oraz solidność.

Prasa do owoców – jaką wybrać?

Współczesna prasa do owoców to urządzenie koszowe, które pozyskuje sok na zasadzie tłoczenia. Owoce umieszczone w koszu są poddawane naciskowi przez specjalne śruby, a uzyskany w ten sposób płyn specjalnymi kanałami dostaje się do odrębnych pojemników. W zależności od potrzeb, prasa do owoców może znacznie różnić się swoimi właściwościami.

  • Prasa do owoców ręczna – sprawdza się jako kuchenny pomocnik podczas przygotowywania napojów jedynie na potrzeby domowe. Zazwyczaj pozwala na jednorazowe uzyskanie od 5 do 10 litrów soku, a mechanizm tłoczący jest uruchamiany za pomocą siły fizycznej.
  • Prasa do owoców mechaniczna – znajduje zastosowanie w niewielkich winnicach czy gospodarstwach agroturystycznych specjalizujących się w produkcji lokalnych napitków. Bardzo wydajna, pozwala na uzyskanie kilkudziesięciu litrów soku.
  • Prasa do owoców hydrauliczna – specjalistyczne urządzenie wykorzystywane na skalę przemysłową w dużych fabrykach oraz zakładach przetwórstwa owocowego.

Praktyczne wskazówki

Niewielka, ręczna prasa do owoców to idealne rozwiązanie dla każdej rodziny, w której spożywanie świeżo wyciśniętych soków to niezbędny element codziennej zdrowej diety. Wówczas tego typu urządzenie jest o wiele bardziej wydajne niż popularne wyciskarki lub sokowirówki. Warto też pamiętać, że prasa do owoców może również przydać się do przygotowywania posiłków – doskonale nadaje się do odciskania serwatki przy produkcji serów domowych lub do odciskania niektórych startych warzyw, np. ziemniaków na kartacze bądź placki ziemniaczane.

Oczywiście należy mieć świadomość, że prasa do owoców to dość masywna maszyna, a do produkcji nalewek czy wina jest potrzebne osobne pomieszczenia. Dlatego przed rozpoczęciem winiarskiej przygody warto zastanowić się, czy metraż mieszkania pozwala na takie eksperymenty. Niekiedy lepiej jest przenieść je do letniej kuchni, na działkę czy do wiejskiego domku rodziny lub przyjaciół. Bez względu na to, gdzie będzie się odbywać produkcja, prasa do owoców znacznie ją ułatwi.

Prasa do owoców to pomysł na szybkie i proste przygotowanie domowych soków, nalewek oraz win. Dzięki naszym podpowiedziom jej zakup nie sprawi żadnych kłopotów!