Praska do hamburgerów

Praska do hamburgerów

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Praska do hamburgerów-poradnik Westwing

Wbrew obiegowym opiniom, hamburgery nie muszą być wysokokaloryczną potrawą - wystarczy jedynie odpowiednio dobrać do nich składniki i we właściwy sposób przyrządzić mięso. W szybkim i prostym przygotowaniu pysznego posiłku pomogą nowoczesne akcesoria kuchenne. Jednym z nich jest praska do hamburgerów, umożliwiająca odmierzenie idealnej ilości wołowiny oraz takie uformowane kotleta, że nie rozpadnie się on podczas smażenia, pieczenia czy grillowania. Praska do hamburgerów najczęściej wykonana jest z aluminium lub plastiku, bywa pojedyncza, podwójna lub przeznaczona do przyrządzania większej ilości kotletów. Oto kilka praktycznych wskazówek, jak wybrać tę najlepszą.

Hamburgery – wcale nie z USA

Nie bez przyczyny za światowe królestwo hamburgerów uważa się Stany Zjednoczone – według statystyk, mieszkańcy tego kraju zjadają rocznie ponad 58 mld tych pysznych kanapek. Jednak co ciekawe, hamburgery wcale nie wywodzą się z USA, ale ze znacznie bliższego naszemu krajowi niemieckiego Hamburga, od którego zresztą wzięły swoją nazwę. Już w XV wieku pojawiły się tam pierwsze kotlety z siekanej wołowiny, zwane kotletami hamburskimi. Dopiero 400 lat później amerykański kucharz Charles Nagreen postanowił podawać wołowe klopsiki w dwóch kromkach chleba, dzięki czemu uzyskał kanapkę przypominającą kształtem współczesne hamburgery.

Obecnie hamburgery podawane są z rozmaitymi warzywami i sosami, zamiast kotleta w środku umieszcza się także kawałki kurczaka lub filety rybne. Najpyszniejsze są jednak bezwątpienia kanapki z soczystym kotletem wołowym. W ich domowym przygotowaniu pomogą praktyczne akcesoria kuchenne, takie jaki praska do hamburgerów. Umożliwia ona idealne odmierzenie ilości mięsa potrzebnego do przygotowania kotleta. Co więcej, praska do hamburgerów odpowiednio ściska mięso, dzięki czemu nie rozpada się ono podczas pieczenia lub grillowania.

Praska do hamburgerów – jaką wybrać?

Praska do hamburgerów zazwyczaj wykonana jest z grubego plastiku, aluminium lub wysokiej jakości stali. Wszystkie te materiały można bez większych problemów myć w zmywarce, a co więcej – nie rdzewieją nawet pod wpływem długotrwałego kontaktu z wilgocią. Dzięki temu, praska do hamburgerów zapewnia idealną czystość i bezpieczeństwo podczas przygotowywania tych pysznych kanapek. Łatwość w użytkowaniu sprawia ponadto, że we wspólne kucharzenie można zaangażować także dzieci.

Wybór najlepszego akcesorium zależy również od tego, jak wiele kotletów może ono przygotować za jednym zamachem. Najczęściej spotykana w sklepach jest pojedyncza praska do hamburgerów, dodatkowo wykończona wewnątrz estetyczną kratką, dzięki której kotlet nie dość, że nie rozpada się podczas pieczenia, to dodatkowo bardzo apetycznie wygląda. Bardziej praktycznym rozwiązaniem jest podwójna praska do hamburgerów, zaś zastosowanie przemysłowe (lub w wieloosobowych rodzinach, gdzie podczas przygotowania posiłków liczy się przede wszystkim oszczędność czasu) ma praska umożliwiająca przyrządzenie za jednym zamachem 6-8 kotletów.

Jak „odchudzić” hamburgera

Wbrew pozorom, hamburger nie musi być wysokokalorycznym posiłkiem. Wystarczy jedynie mądrze wybrać składniki oraz w odpowiedni sposób przyrządzić mięso.

  • Kluczem w przygotowaniu idealnego hamburgera jest wysokiej jakości wołowina, kupiona w sprawdzonym mięso. Najlepiej jest wybrać mięso w kawałku i samodzielnie zmielić je w domu.
  • Aby ograniczyć dodatek tłuszczu, kotleta należy przygotować na grillu. Praska do hamburgerów pomoże idealnie dobrać jego grubość, dzięki czemu wystarczy mu 5 minut grillowania z każdej strony.
  • Zwykłą pszenną bułkę najlepiej jest zastąpić żytnim pieczywem pełnoziarnistym lub grahamką. Pieczywo to zawiera wiele cennych witamin oraz błonnika, a także kilkadziesiąt kalorii mniej.
  • Do hamburgera należy włożyć jak najwięcej świeżych warzyw: liście zielonej sałaty, plastry pomidora, ogórka, cebuli i rzodkiewki, paseczki papryki, korniszony, a nawet niezwykle zdrowe kiełki.
  • Aby ograniczyć kaloryczność kanapki, lepiej zrezygnować z gotowych sosów. O ile keczup jest jak najbardziej dozwolony (zawiera duże ilości nieocenionego likopenu), o tyle majonez warto zastąpić sosem przygotowanym na bazie jogurtu, czosnku i ziół lub pastą z rozgniecionego awokado.

Praska do hamburgerów nie jest gadżetem zarezerwowanym jedynie dla profesjonalnych szefów kuchni. Sprawdzi się ona w każdym domu, gdzie liczy się zdrowe i pyszne jedzenie. Dzięki naszym wskazówkom, praska do hamburgerów stanie się także twoim kuchennym niezbędnikiem!