Praska do ziemniaków

Praska do ziemniaków

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Praska do ziemniaków-poradnik Westwing

Dania mączne, ziemniaki i kasze stanowią ważny element kuchni polskiej. Ma to uzasadnienie w specyficznym klimacie – szczególnie zimą liczą się potrawy pożywne, sycące i rozgrzewające. Ziemniaki mają tę ważną zaletę, że można je bardzo długo przechowywać nawet wtedy, gdy na zewnątrz panuje mróz. Niemniej potrawy z ziemniakami w roli głównej królują na stołach przez cały rok. Aby przygotowywanie dań było wygodniejsze i przyjemniejsze, warto mieć pod ręką praktyczne akcesoria kuchenne. Praska do ziemniaków pozwala błyskawicznie zmielić warzywa oraz przerobić je na purée. Z powodzeniem zastępuje popularne tłuczki. Sprawdź, jakie zalety ma praska do ziemniaków oraz jak wybrać model dla siebie!

Ziemniaki w kuchni polskiej

Choć ziemniaki na dobre zakorzeniły się w kuchni polskiej, ich historia nad Wisłą nie jest wcale bardzo długa. Przyjmuje się, że po raz pierwszy pojawiły się w stolicy w 1683 roku. Sadzonki przywiózł Jan III Sobieski z wyprawy wiedeńskiej. Do ziemniaków długo się przekonywano, początkowo były to jedynie rośliny ogrodowe, a ich kwiaty uznawano za jedne z najpiękniejszych. Na stoły trafiły na dobre w XVIII wieku. Jędrzej Kitowicz, autor słynnego „Opisu obyczajów za panowania Augusta III”, poświęca im oddzielny rozdział, nazywając kartoflami oraz „jabłkami ziemnymi”. Do dziś dwa określenia – ziemniak i kartofel – są wymiennie stosowane w różnych częściach Polski. W Poznańskiem zaś przyjął się regionalizm pyry. Ziemniaki to typowy składnik obiadu – dodaje je się do zup, serwuje z mięsem albo w formie placków i zapiekanek. Aby przygotować purée albo zmielić ziemniaki do kopytek czy klusek śląskich, warto mieć odpowiednie do tego akcesoria. Popularny tłuczek coraz częściej zastępowany jest przez inny drobiazg, którym jest praska do ziemniaków.

Praska do ziemniaków – alternatywa dla tłuczka

Praska do ziemniaków stanowi wygodne połączenie tłuczka z wyciskaczem. Składa się z dwóch części ze wspólnym ramieniem. Jedna to mały pojemnik na ziemniaki z dziurkami, druga zaś – tłok, który przeciska warzywa przez otwory. Dostępne są pojemniki okrągłe oraz trójkątne, większą ilość ziemniaków można jednorazowo umieścić w tych pierwszych. Najsolidniejsza praska do ziemniaków wykonana jest z metalu. Stal nierdzewna czy chromowana wyróżnia się odpornością na korozję, ponadto bardzo łatwo utrzymać ją w czystości. Choć dostępne są również praski plastikowe, lepiej sprawdzają się te metalowe. Powód jest prosty: twardy metal wymaga mniejszej siły do przeciskania ziemniaków. Praska do ziemniaków może być wzbogacona o kolorowe elementy – takie detale zadowolą miłośników efektownych akcesoriów kuchennych.

Praska do ziemniaków w aranżacji kuchni

Poręczna praska do ziemniaków przydaje się do przygotowywania dań także z innych warzyw, a także do mielenia twarogu na sernik. Warto zawsze wybierać modele, które będą pasowały do aranżacji kuchni. Najbardziej uniwersalne, jeśli chodzi o design, są praski metalowe. Srebrzysty kolor stali doskonale prezentuje się na dowolnym tle. Jeśli w kuchni królują kolorowe akcesoria, świetnie sprawdzi się praska do ziemniaków z lakierowanego metalu albo wzbogacona o detale z barwnych tworzyw sztucznych, na przykład silikonu. Efektowna praska do ziemniaków w całości wykonana z tworzywa wspaniale komponuje się zaś w pozostałymi drobiazgami w nowoczesnej kuchni. Doskonałym rozwiązaniem jest zakup akcesoriów kuchennych z jednej kolekcji. To najlepsza gwarancja, że aranżacja będzie spójna stylistycznie oraz pełna harmonii.

Praska do ziemniaków pozwala błyskawicznie zamienić warzywa w aksamitne purée albo zmielić je do kopytek czy klusek śląskich. Nie powinno jej zabraknąć w kuchni miłośnika polskich dań!