Przetwory

Przetwory

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Przetwory-poradnik Westwing

Słońce w słoiku – tak można określić przetwory na zimę. Przyjemnie jest sięgnąć po samodzielnie przygotowane zapasy, kiedy za oknem szaro i zimno. Kiszonki, marynaty, kompoty, powidła, konfitury – to typowe rodzaje przetworów, które możemy zrobić sami. Domowe przetwory będą zdecydowanie zdrowsze od sklepowych! Sami wybierzemy to, co włożymy do słoików unikając przy tym barwników, konserwantów i polepszaczy smaku.

Przetwory można przygotować praktycznie z każdych owoców i warzyw. W ten prosty sposób będziemy cieszyć się smakiem i witaminami przez cały rok. Aby zapełnić własną „spiżarnię” wystarczy odrobina pracy, pomysłowości i – przede wszystkim – chęci. Domowe przetwory będą cieszyć oczy i zachwycać smakiem!

Przetwory – kilka informacji

Nasze babki i prababki przygotowywały przetwory, którymi rodzina cieszyła się przez cały rok. Dziś moda na domowe przetwory wraca. Odkrywamy smak przeszłości oraz otwieramy się na nowości. Do łask wracają grzyby, ogórki, cukinia, patisony, dynia, żurawina, kalafiory i marchew. Modne są przygotowane na zimę kolorowe sałatki, a także suszone warzywa i warzywne chipsy.

Domowe przetwory należy przygotowywać z najlepszej jakości owoców i warzyw.  Ma to wpływ nie tylko na smak, ale również przydatność przetworów do spożycia. Warzywa i owoce należy kroić nożem plastikowym lub ze stali nierdzewnej. Naczynia i słoiki powinny być starannie umyte lub wygotowane. Niektóre przetwory wymagają pasteryzacji. Tylko zachowanie wszystkich zasad higieny pozwoli nam cieszyć się słonecznym smakiem przetworów przez długi czas.

Kiszonki i marynaty

Kiszonki i marynaty to najpopularniejsze i najprostsze sposoby na zdrowe, domowe zapasy na zimę.

Kieszenie (kwaszenie) warzyw to proces konserwujący żywność szczególnie popularny w Europie Środkowej i Wschodniej. Do kiszenia świetnie nadają się ogórki, kapusta, buraki, czosnek, fasolka, pomidory i jabłka. Kiszona kapusta to nieocenione źródło witaminy C. Zajadali się nią marynarze w długich rejsach, bo zapobiegała szkorbutowi. Popularne ogórki kiszone mają błonnik, wapń, potas i witaminy z grupy B. Kiszenie opiera się na procesie fermentacji mlekowej przeprowadzanym przez bakterie mlekowe. Kiszone warzywa nabierają smaku w sposób naturalny, bez dodatku octu lub oleju.

Marynowanie warzyw to ich konserwowanie za pomocą octu. Ocet ma silne właściwości bakteriobójcze. Warzywa gotuje się w zalewie octowej z przyprawami, a następnie przekłada do czystych słoików. Do marynowania świetnie nadają się grzyby, ogórki, papryka, cebulka, pomidory, patisony i dynia. Stężenie octu w zalewie powinno zależeć od indywidualnych upodobań, ale nie warto tłumić naturalnego smaku warzyw zbyt dużą octową dawką. Marynowane warzywa, głównie ogórki, nazywa się także piklami.

Tęczowe pikle (4 nieduże słoiczki)

Przetwory przygotowane według domowego przepisu to wspaniały pomysł na prezent. Słoiki ze słoneczną zawartością opatrzone samodzielnie przygotowaną etykietką ucieszą każdego. Takiego prezentu nie można kupić w żadnym sklepie! Szczególnie polecamy tęczowe pikle!

Przygotuj:

  • 1 kg papryki (wybierz różne kolory: żółtą, pomarańczową, czerwoną, zieloną)
  • 2 lub 3 ząbki czosnku, obrane, pokrojone
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • ¼ szklanki octu z czerwonego wina

Obierz paprykę usuwając wszystkie białe części i nasiona. Pokrój w ósemki. Podgrzej piekarnik w funkcji grillowania. Ułóż paprykę na kratce i grilluj przez 10 minut. Po 10 minutach wyjmij kawałki papryki z piekarnika i włóż je do foliowej torebki. Po pięciu minutach wyjmij paprykę z torebki i obierz ją ze skórki. Kolorowe kawałki obranej papryki włóż do słoików tworząc ładne kompozycje kolorystyczne. Wymieszaj olej, ocet z solą, pieprzem i czosnkiem. Zalej paprykę. Zakręć słoiki i ciesz się smakiem lata!

Nadchodzące promocje