Regały do spiżarni

Regały do spiżarni

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Regały do spiżarni-poradnik Westwing

W każdej kuchni przechowuje się potrzebne zapasy żywności. Nie każdy jednak może sobie pozwolić na oddzielną spiżarnię. Można jednak łatwo urządzić ją w kuchni czy innym pomieszczeniu. Wystarczą do tego praktyczne regały do spiżarni. Pomieszczą zapasy produktów spożywczych, zgrzewki napojów czy samodzielnie przygotowane przetwory.

W dawnych czasach spiżarnia była ciemnym i chłodnym pomieszczeniem, w którym gromadzono i przechowywano zapasy żywności. Dziś sporą część tych zadań realizują nowoczesne lodówki i chłodziarki. Wciąż jednak niektóre produkty spożywcze zajmują przestrzeń w szafkach i regałach. Jak je odpowiednio przechowywać?

Gdzie urządzić domową spiżarnię?

Spiżarnia jest miejscem do przechowywania nie tylko zapasów żywności, lecz także rzadziej używanych sprzętów gospodarstwa domowego: frytownicy, sokowirówki czy stolnicy. Idealnym rozwiązaniem jest osobne, nieco zacienione pomieszczenie, gdzie temperatura nie przekracza 15 stopni. Nie każdy jednak może wygospodarować taką przestrzeń. Dlatego do urządzenia spiżarni warto wykorzystać wnękę pod schodami, aneks lub komórkę. Najlepiej, by znajdowała się po drodze do kuchni – w końcu to do niej trafiają przechowywane sprzęty czy produkty spożywcze. Aby maksymalnie zaoszczędzić miejsce, a jednocześnie dobrze zakamuflować spiżarnię, warto zdecydować się na drzwi przesuwne lub harmonijkowe. Regały do spiżarni i półki stanowią must have wyposażenia – nic tak nie pozwala wykorzystać każdego dostępnego centymetra.

Regały do spiżarni: jakie wybrać?

Regały do spiżarni powinny być przede wszystkim solidne. Jeśli spiżarnia znajduje się na widoku i nie jest ukryta za drzwiami, warto, by styl mebli współgrał z resztą wystroju mieszkania czy domu. Regały do spiżarni wykonuje się z różnych materiałów:

  • Regały metalowe – lekkie optycznie, solidne i o dużym udźwigu. Niestraszne są im nawet najcięższe kolekcje domowych przetworów w słoikach. Półki metalowe są łatwe w czyszczeniu, jednak podatne na zarysowania, dlatego należy się z nimi obchodzić delikatnie.
  • Regały drewniane – te wykonane z litego drewna nie ustępują solidnością metalowym. Świetnie dekorują aranżację i wprowadzają do niej przytulny klimat. Pod względem designu przypominają meble ze starych, tradycyjnych spiżarni.
  • Regały plastikowe – lekkie i solidne, stanowią świetny wybór we wnętrzach nowoczesnych. Warto zawsze doczytać, jaki mają udźwig. Tylko wytrzymałe tworzywa sztuczne sprawdzą się w spiżarni.
  • Regały z płyt wiórowych – rozwiązanie tańsze, a przy tym solidne. Półki z płyt wiórowych można tanim kosztem wymienić w razie uszkodzenia. Warto jednak wybierać modele, których rama wykonana jest z drewna czy metalu, a reszta konstrukcji – z wytrzymałych płyt.

Dobra organizacja

Solidny i pojemny regał to podstawa wyposażenia spiżarni. Dzięki niemu łatwo odnaleźć każdy produkt, bo wszystkie są przejrzyście wyeksponowane. Regały do spiżarni powinny sięgać do sufitu, tak by maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. Meble o wysokości 200-300 cm należy uzupełnić praktyczną drabiną aby bez problemu dostać się do najwyższej półki. Wszystkie artykuły żywnościowe muszą być dobrze zabezpieczone przed szkodnikami, takimi jak mole spożywcze. Suche produkty – mąkę, kasze, cukier czy ryż – najlepiej umieszczać w zamykanych pojemnikach na żywność. Spiżarnię lub wnękę spiżarnianą warto wykończyć materiałami, które można ścierać na mokro. Ułatwia to wszelkie prace porządkowe i pozbywanie się kurzu. Na podłodze mogą się znaleźć płytki ceramiczne lub trwałe panele.

Aby urządzić domową spiżarnię, nie potrzeba oddzielnego pomieszczenia. Każda wnęka kuchenna czy aneks sprawdzą się do tego idealnie. Solidność regałów to podstawa, ale równie ważne jest właściwe przechowywanie żywności i zabezpieczenie jej przed szkodnikami.

Nadchodzące promocje