Rodzaje kieliszków

Rodzaje kieliszków

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Rodzaje kieliszków-poradnik Westwing

Kieliszki to naczynia, które przydają się zarówno podczas wystawnych kolacji, jak i na co dzień. Istnieją jednak różne ich rodzaje – szczególnie jeśli chodzi o naczynia, w których serwuje się alkohole. Kształt kieliszków i ich pojemność pozwalają wydobyć najlepsze walory smakowe serwowanych napojów. Wyjątkowo efektownie prezentuje się nawet woda podana w specjalnym kielichu. Jakie są najpopularniejsze rodzaje kieliszków?

Aby zebrać kieliszki do wszystkich rodzajów alkoholi, trzeba by przygotować na nie niemal całą szafkę. Choć nie każdy może sobie pozwolić na taką kolekcję, warto wiedzieć, jakie są najbardziej typowe rodzaje kieliszków, które przydadzą się podczas każdej okazji. W końcu wino białe i czerwone zasługują na inne naczynia, dzięki którym alkohol zyskuje najlepszy smak!

Kieliszki do wina i szampana

Istnieją trzy typowe rodzaje kieliszków do win i szampana: osobne do wina czerwonego, wina białego i musującego.

Kieliszki do wina czerwonego – powinny być pękate i zwężające się ku górze. Zwykle kielich oparty jest na krótkiej nóżce, a jego pojemność to około 150-250 ml. W takim kieliszku można też oczywiście serwować wino białe. Mniejsze kieliszki należy dopełniać mniej więcej do 2/3 wysokości, większe zaś – do połowy.

Kieliszki do wina białego – są bardziej smukłe niż te do czerwonego i nieco mniejsze. Można w nich również podawać wina deserowe i aperitif. Napełnia się je nie wyżej niż do połowy, a podczas picia najlepiej trzymać za nóżkę, żeby wino się zbytnio nie nagrzewało.

Kieliszki do szampana – smukłe i wysokie, często nazywane fletami lub kłosami. Najlepiej, gdy nieco zwężają się ku górze, dzięki temu przyjemne bąbelki wolniej uciekają. Należy je dopełniać mniej więcej do 3/4 wysokości.

Rodzaje kieliszków do innych alkoholi

Niemal każdy rodzaj alkoholu czy drinka ma zarezerwowany dla siebie odpowiedni kieliszek. Dostępne są specjalne modele z cienkiego lub grubszego szkła, a ich formy i różnorodność mogą przyprawić o zawrót głowy. Na jakie modele kieliszków warto zwrócić uwagę?

Wódka – prawdopodobnie najpowszechniej spotykane. Kieliszki do wódki to miniszklaneczki o pojemności około 30-60 ml. Mogą być na nóżce lub bez – wódki czyste najlepiej podawać jedynie w tych drugich.

Whisky – ten alkohol najlepiej serwować w kieliszkach przypominających szklanki, o grubym dnie. Takie kieliszki świetnie sprawdzają się także przy innych alkoholach, które serwuje się z kostkami lodu.

Likiery – kieliszki do likierów zachwycają wymyślnymi formami. Najczęściej wyglądają jak miniatury kieliszków do wina. Koniecznie na nóżkach!

Koniak, brandy – najlepsze będą kieliszki o pękatej czaszy i pojemności 100-250 ml. Warto pamiętać, że należy je napełniać tylko mniej więcej do 1/4 wysokości.

Short drinki – czyli drinki przede wszystkim na bazie samych alkoholi. Kieliszki do nich wyróżniają się krótkimi nóżkami i mocno rozszerzającą się czaszą. Najpopularniejsze rodzaje kieliszków do short drinków to te do martini i margarity.

Long drinki – drinki z rozcieńczanych alkoholi warto podawać w wysokich, smukłych szklankach.

Kieliszki do wody – klasyczna elegancja

Kieliszki do wody są raczej rzadko używane, a to błąd! Nawet woda niegazowana zaserwowana w odpowiednim naczyniu zyskuje na wyglądzie i… smaku. W końcu wszystko spożywa się także oczami. Kieliszek do wody często nazywany jest też gobletem – to największe tego typu naczynie w szklanej kolekcji. Powinno być zatem pojemne i bez zwężanych brzegów. Mile widziane są także modele o ciekawych formach nóżek i wykonane z grubszego szkła. Oczywiście wodę można również podawać w najbardziej klasycznych szklankach. Warto jednak pamiętać, że kieliszki do wody pozwolą gościom poczuć się wyjątkowo i wspaniale dopełnią stołową aranżację, szczególnie jeśli w ich sąsiedztwie pojawią się inne rodzaje kieliszków, jak na przykład do wina, szampana czy koniaku.

Bogactwo form i różnorodność rodzajów kieliszków może przyprawić o zawrót głowy. Jednak znając różnice, można popisowo serwować alkohole czy wodę z dbałością o ich największe walory smakowe. A to na pewno zostanie docenione nawet przez najbardziej wybrednych gości!

Nadchodzące promocje