Rondel 20 cm

Rondel 20 cm

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Rondel 20 cm-poradnik Westwing

W każdej, dobrze zaopatrzonej kuchni powinno znaleźć się miejsce na zestaw praktycznych rondli w różnych rozmiarach. Mniejsze garnki przydadzą się do przygotowania szybkiej przekąski lub śniadania, a w większych bez trudu przygotujemy obiad dla kilku osób. Średniej wielkości rondel, o średnicy 20 cm, będzie dobrą propozycją dla osób szukających w miarę uniwersalnego rozwiązania na różne okazje. Można wykorzystać go do przygotowania sosów, potrawek lub duszenia mięsa. Na co zwrócić uwagę, kupując rondel 20 cm? Oto kilka wskazówek.

Rondel 20 cm — praktyczne garnki do każdej kuchni

W procesie podgrzewania jedzenia istotną rolę odgrywa materiał, z którego wykonane jest naczynie. Oto najpopularniejsze typy produktów:

  • Rondel aluminiowy — lekki i poręczny. Łatwo i równomiernie się nagrzewa, a jednocześnie szybko stygnie. Doskonale nadaje się do szybkiego podgrzewania. Ze względu na przystępną cenę jest idealny dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
  • Rondel stalowy — wytrzymały i odporny na zarysowania. Nie wymaga stosowania dodatkowych powłok. Garnki stalowe są nieco cięższe od garnków aluminiowych, ale świetnie przewodzą ciepło. Te wykonane ze stali węglowej charakteryzują się też dobrymi właściwościami antyadhezyjnymi.
  • Rondel żeliwny — bardzo solidny i trwały. Odporny na korozję i zarysowania. Równomiernie się nagrzewa i długo zatrzymuje ciepło. Żeliwo jest najcięższym materiałem, przez co wykonane z niego garnki są stabilne i świetnie sprawdzają się podczas gotowania potraw wymagających regularnego mieszania — na przykład bigosu lub konfitur.

Rondel 20 cm

Rondel 20 cm — jak wybrać najlepszy?

Kupując rondel, warto zwrócić uwagę na konstrukcję naczynia i jego wykończenie. Garnki metalowe często zabezpieczone są dodatkową powłoką — ceramiczną, teflonową lub warstwą emalii. Im grubsza warstwa, tym dłużej posłuży naczynie. Na proces gotowania istotny wpływ ma również grubość dna. Garnki z grubym dnem dłużej się nagrzewają, ale równomiernie rozprowadzają ciepło. Taki rondel przyda się przede wszystkim do przygotowywania dań wymagających długiego lub kilkukrotnego podgrzewania. Do szybkiego gotowania lepiej nadadzą się naczynia o cienkich ściankach. Jeżeli rondel ma służyć do duszenia i przygotowywania potraw, warto także zwrócić uwagę na pokrywkę — powinna być szczelna i dobrze dopasowana. Praktycznym rozwiązaniem są pokrywki ze szkła, pozwalające na bieżąco kontrolować proces gotowania.

Odpowiednio dobrany rozmiar naczynia pozwala zaoszczędzić czas i energię. Praktyczny rondel 20 cm będzie doskonałym uzupełnieniem zestawu garnków w każdej kuchni!

Nadchodzące promocje