Rondel aluminiowy

Rondel aluminiowy

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Rondel aluminiowy-poradnik Westwing

Dobrze wyposażona kuchnia to miejsce, które zadowoli zarówno szefów kuchni, jak i osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Ważne więc, aby w tym pomieszczeniu nie zabrakło kompletu garnków, który pozwoli na przygotowanie różnego rodzaju dań. Jednym z elementów takiego zestawu powinien być rondel aluminiowy. Służy on do gotowania, smażenia, a nawet duszenia, dlatego też jest wielofunkcyjny. Często można go zakupić w komplecie z pokrywką lub dzióbkiem, dzięki czemu posługiwanie się naczyniem jest jeszcze łatwiejsze. Warto wybrać rondel aluminiowy, który jest przeznaczony do większości kuchenek. Podpowiadamy, dlaczego takie naczynie warto mieć w swojej kuchni!

Rondel aluminiowy – zalety

Rondel aluminiowy to naczynie, które ma wiele zalet. Oto niektóre z nich:

  • Aluminium to materiał, który wspaniale przewodzi ciepło. Sprawia to, że rondel wykonany z tego tworzywa szybko i równomiernie się nagrzewa. Pozwala to zaoszczędzić energię.
  • Modele te można myć w zmywarce.
  • Wiele rondli aluminiowych ma powłoki antyadhezyjne, czyli takie, które uniemożliwiają przywieranie potraw do naczynia. Dzięki niej również jedzenie nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z potrawą.
  • Niektóre rondle mają intensywny kolor lub ciekawy nadruk, dzięki czemu atrakcyjnie się prezentują. Można je więc serwować na kuchennym stole.
  • Aluminium jest trwałym materiałem, dlatego produkt ten może posłużyć w kuchni przez długie lata.
  • Rondel aluminiowy można stosować na większości kuchenek, między innymi gazowych, elektrycznych, a także w piekarniku.

Rondel aluminiowy – dodatkowe atuty

Nowoczesny rondel aluminiowy często ma wbudowane dodatkowe funkcje, które usprawniają oraz uprzyjemniają pracę w kuchni. Praktyczne są na przykład miarki, znajdujące się zazwyczaj wewnątrz garnka. Dzięki nim można precyzyjnie wymierzyć ilość sosu lub wody, którą chce się ugotować. Niektóre rondle mają również dzióbek. Dzięki niemu z łatwością można nalać na przykład zupę do innego naczynia. Innym funkcjonalnym przedmiotem dodawanym często do rondla aluminiowego jest szklana pokrywka. Nie trzeba jej unosić, aby kontrolować etap gotowania, na jakim jest potrawa. To sprawia, że cyrkulująca para wodna się nie ulatnia, a więc nie wydostają się z naczynia cenne mikroelementy oraz witaminy. Nowością w sklepach jest rondel aluminiowy, na którym można zamocować sitko. Umożliwia ono odcedzenie sosu od warzyw lub wywaru od mięsa, co ułatwia gotowanie. Jak widać, warto zwracać uwagę na dodatkowe akcesoria, ponieważ pozwalają one na przyjemniejszą oraz sprawniejszą pracę w kuchni.

Nadchodzące promocje