Rondel ceramiczny

Rondel ceramiczny

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Rondel ceramiczny-poradnik Westwing

Naczynia z powłoką ceramiczną zyskują coraz większą popularność. Zarówno profesjonalni jak i domowi kucharze cenią ich trwałość i elegancki wygląd. Wśród wielu rodzajów garnków warto zwrócić uwagę na rondel ceramiczny – niezastąpiony pomocnik do gotowania i podgrzewania zup sosów.

Dlaczego warto kupić rondel ceramiczny i na co zwrócić uwagę podczas zakupów? Odpowiadamy!

Rondel ceramiczny — czy warto?

  • Powłoka ceramiczna jest antyadhezyjna, czyli nieprzywierająca, oznacza to, że w rondlu ceramicznym można przygotowywać zdrowe posiłki bez tłuszczu.
  • Rondel i inne garnki ceramiczne tworzy się z naturalnych materiałów, a proces ich produkcji jest ekologiczny.
  • Powłoka ceramiczna nie wpływa na smak potraw.
  • Rondel ceramiczny równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło.
  • Można go używać na wszystkich typach kuchenek — od gazowych po indukcyjne.
  • Powłoka ceramiczna jest bardzo wytrzymała — nie straszne jej zarysowania, ścieranie i rdza.
  • Wszystkie naczynia z powłoką ceramiczną łatwo utrzymać w czystości.

Na co zwrócić uwagę wybierając rondel ceramiczny?

Dobrze wybrany rondel ceramiczny będzie służył przez wiele lat, dlatego podczas zakupów warto zwrócić uwagę na jego podstawowe cechy. Przede wszystkim na pojemność naczynia i dostosować ją do indywidualnych potrzeb. Różne modele rondli mogą mieć średnicę od 15 nawet do 28 cm. Rondel to garnek który ma tylko jeden uchwyt, dlatego warto sprawdzić czy jest on wykonany z solidnego materiału odpornego na wysokie temperatury. Powinien on być także ergonomiczny i pokryty antypoślizgową powłoką. Istotne jest także dno rondla, dobrze żeby między warstwami stali lub aluminium z grubego zrobiony jest garnek, znajdowała się wkładka z miedzi – dzięki niej rondel będzie się szybciej nagrzewał. Nie bez znaczenia także jest kolor garnka, zwłaszcza że rondle i inne naczynia z warstwą ceramiczną zwykle malowane są na mocne kolory, które mogą rozweselić kuchenną aranżację.

Rondel burgundzki

Wbrew pozorom, rondel burgundzki to nie nazwa garnka a potrawy. Można ją bardzo szybko przygotować w dużym rondlu ceramicznym. Niezbędne do tego będą: 0,5 kg ziemniaków, 100 gram boczku wędzonego, 100 gram kiełbasy, 50 gram żółtego sera, 3 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, papryka słodka i olej.

Sposób przygotowania:

Umyte ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy w plastry i gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. W tym czasie kroimy kiełbasę i boczek na plastry, a ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Rondel ceramiczny smarujemy niewielką ilością oleju (nie jest to konieczne). Połowę ugotowanych ziemniaków układamy na dnie naczynia, na nie układamy boczek, kiełbasę i ser. Wszystko przykrywamy druga połową ziemniaków. Na koniec dodajemy przyprawy i śmietanę. Rondel przykrywamy pokrywką i dusimy danie przez godzinę na małym ogniu. Po tym czasie wyśmienite danie z rondla ceramicznego jest gotowe! Smacznego!

Nadchodzące promocje