Rondel do duszenia mięsa

Rondel do duszenia mięsa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Rondel do duszenia mięsa-poradnik Westwing

Praktyczny rondel to nieduże naczynie kuchenne zwykle z pojedynczym, dłuższym uchwytem, bez którego trudno wyobrazić sobie duszenie mięsa. Rondle stalowe, aluminiowe, ceramiczne lub żeliwne świetnie się do tego nadają. Każdy, kto lubi przygotowywać pyszne zrazy wołowe, soczyste bitki, smakowite gulasze, aromatyczną polędwicę z pieczarkami lub kurczaka w warzywach, powinien zaopatrzyć się w rondel do duszenia mięsa. Aby wszystkie potrawy zachwycały smakiem, warto wybierać nie tylko najlepsze składniki, ale także odpowiednie naczynia. Dzięki nim wszystkie potrawy będą smakowały wybornie. Rondel miedziany może przydać się każdemu! Poznajmy więc zalety miedzianych rondli. Zapoznaj się z naszym poradnikiem i zainspiruj się z nami!

Duszenie mięs

Duszenie to proces łączący smażenie z gotowaniem. Mięso gotuje się zwykle pod przykryciem w małej ilości wody z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Przeznaczone do duszenia mięso trzeba umyć, pokroić, oprószyć mąką i podsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Kiedy będzie już nieco zarumienione, mięso z tłuszczem należy przełożyć do rondla. Mięso w rondlu podlewa się wodą, dodaje wywar lub przyprawy i nakrywa pokrywką. Rondel do duszenia mięsa należy postawić na niedużym ogniu i dusić, aż kawałki mięsa zrobią się miękkie. Duszone mięso warto od czasu do czasu przemieszać, żeby nie przywarło i równomiernie uwalniało aromat. Czasem wszystkie składniki warto w trakcie duszenia podlać dodatkowo wodą. W zależności od rodzaju mięsa (wołowina, wieprzowina, kurczak, baranina, cielęcina) i wielkości mięsnych kawałków (kostka, bitki, zrazy lub mięso mielone), danie należy dusić w rondlu od 30 min do kilku godzin.

rondel do duszenia

Rondel do duszenia mięsa – na co zwrócić uwagę?

Wybierając rondel, którego będziemy używać do duszenia mięs, warto zwrócić uwagę na rączki lub uchwyty. Jeden, pojedynczy uchwyt wystarczy, jeśli rondel nie będzie duży. W przypadku rondli o średnicach 24, 26, 28 lub 30 cm lepiej sprawdzą się dwa uchwyty lub dwa ucha ułatwiające przenoszenie rondla. Uchwyty powinny być wykonane z materiału nieprzewodzącego ciepła (na przykład bakelitu) lub powinny być tak wyizolowane, by się nie nagrzewały.

W przypadku rondli do duszenia mięsa ważne są także pokrywki, które ograniczają utratę ciepła oraz sprawiają, że wytwarzana podczas duszenia para skrapla się w rondlu. Przezroczyste pokrywki szklane pozwalają na bieżąco kontrolować proces przygotowywania potraw.

Dania duszone w diecie

Dania z duszonych mięs mają wysoką wartość odżywczą, dostarczają witaminy, minerały, węglowodany i tłuszcze. Warto kupić rondel do duszenia mięsa i urozmaicić codzienną dietę!

Nadchodzące promocje