Rondel miedziany

Rondel miedziany

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Rondel miedziany-poradnik Westwing

Praktyczny rondel to zwyczajne, nieduże naczynie kuchenne z pojedynczym, dłuższym uchwytem, bez którego trudno wyobrazić sobie gotowanie, duszenie oraz smażenie w głębokim tłuszczu. Najczęściej spotyka się rondle stalowe, mosiężne lub aluminiowe, emaliowane lub pokryte teflonem. My jednak przyjrzymy się bliżej rondlom miedzianym, które w każdej kuchni będą przydatnym i niezwykle estetycznym elementem. Lucyna Ćwierciakiewiczowa, znawczyni polskiej kuchni i autorka bardzo popularnej książki kucharskiej „365 obiadów”, twierdziła, że najlepsze konfitury smaży się właśnie w miedzianym rondlu. Rondel miedziany może przydać się każdemu! Poznajmy więc zalety miedzianych rondli. Zapoznaj się z naszym poradnikiem i zainspiruj się z nami!

Tajemnicza miedź – zalety i właściwości

Miedź została odkryta już w starożytności jest po dziś dzień najlepszym (po srebrze) pierwiastkiem pod względem przewodnictwa ciepła i elektryczności. Rzymianie nadali temu pierwiastkowi nazwę „aes cyprium”, co oznacza rudę pochodzącą z Cypru, gdzie znajdowały się znane wówczas złoża miedzi. Miedziane naczynia są bardzo popularne – z miedzianych patelni, garnków i rondli korzystają najlepsi kucharze na świecie.

Miedź to nie tylko niezwykle praktyczny materiał, ale również jeden z najpiękniejszych i najbardziej stylowych. Miedź to najmodniejszy metal sezonu wiosna-lato 2015. Błyszcząca ciemnozłotym blaskiem wniesie do wnętrz odrobinę ciepła i wyjątkowości. Miedziane dodatki doskonale komponują się z bielą, różem, limonką i pomarańczem. Bardzo stylowe i dające niepowtarzalne efekty jest również połączenie miedzi z szarościami i srebrem. Podobne kompozycje kolorystyczne sprawdzą się także w kuchniach. Rondel miedziany będzie nie tylko naczyniem kuchennym, ale także ozdobą.

rondel miedziany

Rondel miedziany przydatny w kuchni

Rondle miedziane, z rączkami, z dzióbkami lub bez, to doskonałe naczynia do gotowania. Wewnętrzna strona ścianek rondla jest zwykle pokryta warstwą cyny lub stali szlachetnej. Miedziane rondle rozprowadzają ciepło równomiernie, dzięki czemu przygotowywane potrawy nie przypalają się, nie przywierają, gotują się miarowo, a temperatura w naczyniu utrzymuje się bardzo długo. Dostępne w wielu rozmiarach (o średnicy 14 cm po 30), przydadzą się podczas przygotowania jedzenia zarówno dla jednej osoby, jak i całej rodzinie. Miedziane rondle sprawdzą się doskonale podczas przygotowania konfitur, gotowania i duszenia warzyw oraz mięs. Można z nich korzystać na wszystkich rodzajach kuchenek, od gazowych po indukcyjne.

Jak dbać o rondel miedziany?

Aby rondel miedziany jak najdłużej zachował swoje właściwości i piękny wygląd, należy go regularnie polerować. Po zakupieniu rondla warto przetrzeć jego powierzchnię rozpuszczalnikiem acetonowym, dzięki czemu unikniemy niebiesko-zielonych zacieków powstających podczas gotowania. Miedzianych rondli nie myje się w zmywarkach.

Z miedzianych rondli ucieszą się szczególnie ci, którzy lubią naczynia wysokiej jakości i cenią sobie ich blask!

 

Nadchodzące promocje