Rondel do pieczenia mięsa

Rondel do pieczenia mięsa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Rondel do pieczenia mięsa-poradnik Westwing

Pieczona szynka, smakowity schab, apetyczna karkówka, złocista gęś – pieczone mięsa to podstawa wielu dań polskich i nie tylko. Trudno wyobrazić sobie tradycyjne przyjęcia świąteczne, spotkania urodzinowe lub niedzielne obiady w rodzinnym gronie bez pieczonych mięs. Aby wszystkie pieczone mięsa zachwycały swoim smakiem należy zaopatrzyć się nie tylko w świeże, dobre mięso, ale także w przydatne naczynia kuchenne i akcesoria dobrej jakości. Mięsa piec można nie tylko w brytfannie, ale również w rondlu do pieczenia mięsa. Westwing podpowiada, jak wybrać rondel do pieczenia mięsa, by przygotowanie potraw mięsnych było wydajne, łatwe i przyjemne, a rondel służył nam przez wiele lat. Zainspiruj się z nami!

Pieczenie mięs

Przygotowany wcześniej, opłukany kawałek mięsa należy włożyć do rondla. Specjaliści zalecają, by go nie solić i nie nakłuwać – w ten sposób sprawimy, że mięso nie utraci swoich soków i po upieczeniu nie będzie suche. Poza tym mięso powinno być dobrze przyprawione. W pierwszej fazie pieczenia mięsa należy wstawić rondel do piekarnika rozgrzanego do wysokiej temperatury (220-250°C). Powierzchnia mięsa powinna się przypiec, co zabezpieczy mięso przed utratą soków. Następnie można obniżyć temperaturę piekarnika do 140-160°C. W trakcie pieczenia możemy podlewać mięso sokami, które wypuściło lub – w zależności od przepisu – wodą, winem, piwem bądź wywarem. Obszerny rondel do pieczenia mięsa sprawi, że proces pieczenia i doglądanie mięsa nie sprawi problemu. Kiedy pieczenie dobiegnie końca, należy piekarnik lekko uchylić. Rondel z mięsem warto pozostawić jeszcze na 10-15 minut w piekarniku.

rondel do pieczenia mięs

Rondel do pieczenia mięsa – na co zwrócić uwagę?

Wybierając rondel, którego będziemy używać do pieczenia mięsa, warto zwrócić uwagę na rączki lub uchwyty. Jeden, pojedynczy uchwyt wystarczy, jeśli rondel nie będzie duży. W przypadku rondli o średnicach 30 cm lub więcej lepiej sprawdzą się dwa uchwyty lub dwa ucha ułatwiające przenoszenie rondla. Zanim wybierzemy konkretny rondel, należy zwrócić uwagę, czy jego uchwyty wytrzymają pieczenie w piekarniku. Producenci zwykle podają te informacje. Niektóre rondle mają uchwyty, które wytrzymują temperaturę do 250°C (na przykład odporny na wysoką temperaturę bakelit lub stal), inne jedynie 160°C. Jeśli rondel ma uchwyty drewniane lub plastikowe, należy je odkręcić, zanim rondel wstawimy do rozgrzanego piekarnika.

Dzięki rondlowi do pieczenia, przygotowanie soczystych i aromatycznych pieczeni stanie się dziecinnie proste. Życzymy smacznego!

Nadchodzące promocje