Rondel teflonowy

Rondel teflonowy

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Rondel teflonowy-poradnik Westwing

Teflon jest jednym z najpopularniejszych materiałów wykorzystywanych do wyrobu naczyń i akcesoriów kuchennych. Teflonowe garnki i patelnie obecne są w każdej kuchni. Ich zaletą jest wysoka jakość wykonania, przystępna cena i dobre właściwości termiczne. W domowej kolekcji warto znaleźć miejsce również na praktyczny rondel. To wielofunkcyjne naczynie doskonale sprawdza się podczas gotowania, duszenia i smażenia. Jakie zalety ma rondel teflonowy i dlaczego dobrze mieć go zawsze pod ręką?

Rondel teflonowy — szybkie i łatwe gotowanie

Naczynia z powłoką teflonową mają wiele zalet. Jedną z najważniejszych są doskonałe właściwości antyadhezyjne teflonu. Gładki materiał powoduje, że jedzenie nie klei się i nie przywiera do powierzchni garnka. Umożliwia to gotowanie potraw z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu i wody, przez co są one znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne. Rondel teflonowy świetnie nadaje się do duszenia i smażenia, pozwalając zachować naturalny smak i aromat dań. Istotna jest również szybkość ich przygotowania. Teflonowe ścianki łatwo się nagrzewają i długo utrzymują ciepło, a ponieważ są odporne na gwałtowne zmiany temperatury, jedzenie można gotować bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalnika. W przeciwieństwie do niektórych naczyń wykonanych z metalu teflonowe rondle i patelnie w żaden sposób nie wchodzą w reakcje ze składnikami zawartymi w żywności — bez obaw można przygotowywać w nich kwaśne potrawy, takie jak bigos.

Jak wybrać rondel teflonowy?

Standardowe rondle teflonowe mają od 16 do 30 cm długości i doskonale sprawdzają się zarówno przy przygotowywaniu szybkich przekąsek, jak i dużych dań. Na to, jak długo posłuży naczynie, wpływ ma przede wszystkim grubość zastosowanej powłoki. Im grubsza warstwa, tym bardziej będzie odporne na uszkodzenia. Wysokiej jakości produkty zawsze oznaczone są na spodzie niebieskim znakiem z napisem „Teflon”. Jako, że rondel teflonowy szybko się nagrzewa, warto również zwrócić uwagę na uchwyt — powinien być wykonany z materiału nieprzewodzącego ciepła, na przykład drewna lub bakelitu. Do duszenia i przygotowywania potrawek niezbędna będzie szczelna pokrywka. Dobrze spisują się te wykonane ze szkła, pozwalające na bieżąco kontrolować proces gotowania.

Rondel teflonowy — użytkowanie

W przypadku naczyń z powłoką teflonową zaleca się niekorzystanie ze sztućców i szpatułek wykonanych z metalu. Powierzchnia garnka może łatwo ulec zarysowaniu, dlatego w zastępstwie lepiej zdecydować się na akcesoria drewniane lub silikonowe. Podczas mycia należy również unikać korzystania z ostrych, drucianych zmywaków. Rondel teflonowy czyści się jednak bardzo łatwo — najczęściej wystarczy do tego miękka gąbka i delikatny detergent. Naczynie nie przechowuje zapachów i można wykorzystywać je do przyrządzania różnego rodzaju potraw. Nowoczesne modele wyposażone w specjalne dyski nadają się do gotowania również na płytach indukcyjnych.

Rondel teflonowy będzie doskonałym uzupełnieniem wyposażenia kuchni. Warto zaopatrzyć się w przynajmniej jedno takie naczynie i ułatwić sobie codzienne przygotowywanie potraw!

Nadchodzące promocje