Rondel z dzióbkiem

Rondel z dzióbkiem

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Rondel z dzióbkiem-poradnik Westwing

Garnki, rondle, patelnie i naczynia do pieczenia to narzędzia niezbędne w każdej kuchni. Przyda się również specjalny rondel z dzióbkiem, niezastąpiony przede wszystkim podczas przyrządzania rozmaitych sosów lub podgrzewania mleka. Z naszego krótkiego poradnika dowiesz się, jak skompletować zestaw garnków i innych naczyń kuchennych, dzięki któremu przygotować będzie można każdą potrawę! Podpowiemy również, jak przygotować pyszny, kremowy sos holenderski, który udaje się za każdym razem – bez kąpieli wodnej, a jedynie przy pomocy rondla z dzióbkiem!

6 garnków i naczyń kuchennych, które musisz mieć

Żadna kuchnia nie obejdzie się bez kilku garnków, rondli i patelni. Ilość dostępnych rodzajów garnków i innych naczyń kuchennych jest jednak tak ogromna, że nie pomieściłaby ich żadna szafka. Dlatego przygotowaliśmy krótką listę, prezentującą podstawowy zestaw garnków:

  • Duży, wysoki garnek o pojemności ponad 7l do gotowania makaronu oraz szparagów
  • Duży garnek o większej średnicy do gotowania zup i duszenia mięsa
  • Mały garnek do gotowania ryżu, kasz i jajek
  • Rondel z dzióbkiem do przygotowywania sosów
  • Mała patelnia do przyrządzania jajecznicy, jajek sadzonych i prostych potraw dla jednej osoby
  • Duża patelnia do smażenia mięsa i ryb lub przygotowywania potraw kuchni azjatyckiej

W zależności od swoich kulinarnych preferencji, zestaw ten można dowolnie rozbudowywać, dokupujące kolejne elementy, na przykład wok do przyrządzania potraw kuchni chińskiej, garnek z cedzakiem do gotowania sphagetti czy specjalną patelnię do naleśników.

Rondel z dzióbkiem – jakiej wielkości?

Uniwersalny rondel z dzióbkiem powinien mieć pojemność około 4-5l. Dodatkowo można zaopatrzyć się również w mały rondelek o pojemności mniejszej niż 1 litr – można w nim na przykład przysmażyć bułkę tartą lub rozpuścić masło.

Rondelek z dzióbkiem sposobem na sos holenderski bez kąpieli wodnej

Wiele osób uważa sos holenderski za ogromne kulinarne wyzwanie, a niektórzy w ogóle rezygnuje z jego przyrządzania. Oto prosty sposób na jego przyrządzenie, bez kąpieli wodnej – wystarczą mały, metalowy kubek i rondel z dzióbkiem!

Potrzebne składniki:

  • 4 żółtka
  • Łyżka soku z cytryny
  • Łyżka wody
  • Pół kostki masła
  • Pieprz i sól do smaku

W metalowym kubku wymieszaj razem sok z cytryny, wodę, pieprz i sól. Podgrzej na małym ogniu.

W czasie gdy sok będzie się podgrzewał, starannie ubij żółtka trzepaczką w średniej wielkości rondlu z dzióbkiem (możesz użyć do tego blendera – jajka powinny być ubijane przez około 1 minutę). Dodaj do mieszanki łyżkę masła i ubijaj dalej, aż składniki połączą się w gładką masę.

Zdejmij sok z ognia i pozwól mu przez chwilę ostygnąć, a następnie wlej go do jajek z masłem, cały czas ubijając. Postaw rondel bezpośrednio na małym ogniu i, ciągle mieszając, upewnij się, że jajka się nie ścinają. Co chwila zdejmuj garnek z ognia i stopniowo dodawaj masło, kontrolując w ten sposób temperaturę. Po chwili sos powinien nabrać kremowej konsystencji i będzie gotowy do podania! Bezpośrednio z rondelka, przy pomocy dzióbka, polej nim szparagi lub jajka i ciesz się wspaniałym smakiem.

Nadchodzące promocje