Rondel z pokrywką

Rondel z pokrywką

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Rondel z pokrywką-poradnik Westwing

Wśród wielu rodzajów garnków, które należy mieć w kuchni, warto wymienić solidny rondel z pokrywką. To niezastąpione naczynie, w którym można gotować, podgrzewać, dusić, a nawet smażyć. Dobrze dobrany będzie służył całe lata i może stać się ulubionym pomocnikiem domowego kucharza.

Stalowy, żeliwny, a może z powłoką ceramiczną? Radzimy, jak wybrać rondel z pokrywką.

Rondel z pokrywką — rodzaje

  • Stalowy rondel z pokrywką jest popularny, niedrogi i trwały. Wybierając go warto zwrócić uwagę, na grubość dna – im grubsze tym lepsze. Naczynia stalowe nie chłoną zapachów – to ich duża zaleta.
  • Żeliwny rondel z pokrywką jest bardzo trwały, odporny na zarysowania i rdzę. Równomiernie się nagrzewa i bardzo długo utrzymuje ciepło. Dodatkową zaletą naczyń żeliwnych jest fakt, że podczas rozgrzewania wydzielają śladowe ilości drogocennego dla organizmu żelaza.
  • Rondel z powłoką ceramiczną długo, ale równomiernie się nagrzewa i długo oddaje ciepło. Jest trwały, a jego gładka powierzchnia gwarantuje duszenie i smażenie bez przywierania.
  • Rondel z powłoką teflonową to także naczynie, które zagwarantuje przygotowywanie posiłków bez przywierania. Można w nim także smażyć bez użycia tłuszczu. Trzeba jednak pamiętać, że do mieszania w tym rondlu niezbędne są specjalne sztućce, które nie uszkodzą jego powierzchni.
  • Miedziany rondel z pokrywką to naczynie, które zwykle spotyka się w kuchniach profesjonalistów, którzy doceniają ich właściwości. Wśród nich warto wymienić bardzo równomierne rozprowadzanie ciepła, ekspresowe niemal nagrzewanie i niewielką wagę naczyń.

garnki

Na co zwrócić uwagę kupując rondel z pokrywką

Dobrze wybrany rondel z pokrywką będzie służył przez wiele lat, dlatego podczas zakupów warto zwrócić uwagę na jego podstawowe cechy. Przede wszystkim, na pojemność naczynia — należy dostosować ją do indywidualnych potrzeb. Różne modele rondli mogą mieć średnicę od 15 nawet do 28 cm. Rondel to garnek który ma tylko jeden uchwyt, dlatego warto sprawdzić czy jest on wykonany z solidnego materiału odpornego na wysokie temperatury. Powinien być także ergonomiczny i pokryty antypoślizgową powłoką. Istotne jest także dno rondla, które powinno być na tyle grube i gładkie od wewnątrz, żeby potrawy nie przypalały się w naczyniu. Nie bez znaczenia także jest wygląd i kolor rondla, zwłaszcza że nowoczesne garnki zwykle malowane są na mocne kolory, które mogą rozweselić kuchenną aranżację.

Pokrywka powinna być dobrze dopasowana do kształtu i wielkości rondla. Ważne jest także, aby była wyposażona w ergonomiczny uchwyt, wykonany z materiału odpornego na działanie wysokich temperatur.

Rondel z pokrywką pomoże przygotować pyszne i zdrowe posiłki. Warto mieć go w swojej kuchni!

Nadchodzące promocje