Rondel ze stali nierdzewnej

Rondel ze stali nierdzewnej

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Rondel ze stali nierdzewnej-poradnik Westwing

W dobrze urządzonej kuchni nie może zabraknąć eleganckich mebli i funkcjonalnych akcesoriów. Ważnym elementem wyposażenia są wszelkiego rodzaju garnki — bez nich przyrządzanie pysznych potraw byłoby niemożliwe. Wśród wielu rodzajów naczyń do gotowania, od lat największą popularnością cieszy się rondel ze stali nierdzewnej. Profesjonaliści i domowi kucharze doceniają jego trwałość i inne cechy. Jakie? Podpowiadamy.

Dlaczego warto kupić rondel ze stali nierdzewnej?

Stal nierdzewna to stop żelaza i chromu. Te metale połączone ze sobą są odporne na działanie kwasów i rdzy. Dodatkowo stal stosowana do robienia garnków zawiera nikiel, który sprawia, że naczynia są błyszczące i mają elegancki wygląd. To jednak nie koniec zalet stalowych rondli. Kolejne to:

  • Rondle ze stali nierdzewnej są wytrzymałe i odporne na zarysowania. Dzięki temu, że nie są pokryte powłoką, do mieszania nie trzeba używać specjalnych narzędzi — wystarczą zwykłe sztućce używane na co dzień.
  • Stal nierdzewna dobrze przewodzi ciepło i długo je utrzymuje.
  • Garnków ze stali nierdzewnej można używać na kuchenkach indukcyjnych i w piekarnikach.
  • Można je myć w zmywarce.

Na co zwrócić uwagę wybierając rondel ze stali nierdzewnej?

Rondel ze stali nierdzewnej to inwestycja na lata, dlatego podczas wyboru warto zwrócić uwagę na jego podstawowe cechy. Przede wszystkim należy sprawdzić pojemność naczynia i jej wybór dostosować do indywidualnych potrzeb (różne modele rondli mogą mieć średnicę od 15 nawet do 28 cm). Rondel to garnek który ma tylko jeden uchwyt, dlatego warto sprawdzić czy jest on wykonany z solidnego materiału odpornego na wysokie temperatury. Powinien on być także ergonomiczny i pokryty antypoślizgową powłoką. Warto również zwrócić uwagę na dno. Dobrze, żeby było grube, a pomiędzy warstwami ze stali znajdowała się płyta z miedzi lub aluminium. To zapewni równomierne rozprowadzenie ciepła. Warto także zwrócić uwagę na oznaczenie, które pojawia się na dnie – zwykle jest to 18/10. Są to cyfry oznaczające procentowy skład chromu i niklu w strukturze. Taka proporcja zapewnia dużą trwałość i odporność na rdzę.

Rondel ze stali nierdzewnej

Rondel ze stali nierdzewnej

Jak dbać o rondel ze stali nierdzewnej?

Rondel ze stali nierdzewnej, podobnie jak inne naczynia, które służą do przygotowywania w nich posiłków, są narażone na działanie soli, kamienia i kwasów. Dlatego na co dzień warto je odpowiednio pielęgnować. Zwykłe zabrudzenia należy usuwać płynem do mycia naczyń lub w zmywarce. Nalot z kamienia można zmyć octem lub sokiem z cytryny. Przypalone powierzchnie należy najpierw odmoczyć w wodzie z dodatkiem detergentu, dopiero później próbować usunąć gąbką. Ważne jest, żeby do mycia garnków nie używać tradycyjnych „druciaków” i innych szorstkich akcesoriów.

Rondel ze stali nierdzewnej to jedno z najpopularniejszych naczyń do gotowania. Biorąc pod uwagę jego trwałość i inne cechy — z pewnością jeszcze długo tak pozostanie!

Nadchodzące promocje