Rondel żeliwny

Rondel żeliwny

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Rondel żeliwny-poradnik Westwing

Naczynia żeliwne wracają do łask. Zarówno profesjonalni jak i domowi kucharze cenią ich niezwykłą trwałość i inne zalety, które sprawiają że gotowanie staje się szybsze, zdrowsze i przyjemniejsze. Wśród wielu garnków warto zwrócić uwagę na rondel żeliwny – niezastąpiony pomocnik do duszenia, gotowania i podgrzewania.

Dlaczego warto kupić rondel żeliwny i jak go wybrać? Odpowiadamy!

Rondel żeliwny — czy warto?

  • Rondel żeliwny równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło.
  • Można go używać na wszystkich typach kuchenek — od gazowych, po indukcyjne
  • Żeliwo to bardzo odporny materiał — nie straszne mu zarysowania, ścieranie i rdza.
  • Do produkcji żeliwa używa się wyłącznie naturalnych materiałów — dzięki temu w naczyniach z żeliwa można przygotować zdrowe posiłki.
  • Podczas rozgrzewania garnka z żeliwa, wydzielają się śladowe ilości cennego żelaza, które wchłaniane są przez jedzenie — to wartość dodana!

Na co zwrócić uwagę wybiegając rondel żeliwny?

Dobrze wybrany rondel żeliwny to inwestycja na lata, dlatego podczas zakupów warto zwrócić uwagę na jego podstawowe cechy. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na pojemność naczynia i dostosować ją do indywidualnych potrzeb. Różne modele rondli mogą mieć średnicę od 15 nawet do 28 cm. Rondel to garnek który ma tylko jeden uchwyt, w dodatku model z żeliwa jest dosyć ciężki, dlatego warto sprawdzić czy jest on wykonany z solidnego materiału odpornego na wysokie temperatury. Powinien on być także ergonomiczny i pokryty antypoślizgową powłoką. Niektóre rondle żeliwne pokryte są warstwą kolorowej emalii na zewnątrz lub wewnątrz posiadają ceramiczną powłokę. Ten pierwszy zabieg sprawia, że garnek łatwiej utrzymać w czystości, drugi, że rondla nie trzeba olejować, czyli konserwować.

Jak użytkować rondel żeliwny?

Gotowanie w rondlu żeliwnym wymaga pewnej wprawy, jednak kiedy się ją nabędzie — będzie można tworzyć prawdziwe kulinarne cuda. Warto pamiętać, że duszenie lepiej rozpocząć kiedy naczynie będzie już rozgrzane.

Mycie rondla z żeliwa można rozpocząć dopiero kiedy dobrze ostygnie. W przeciwnym razie na jego powierzchni mogą powstać uszkodzenia. Do mycia należy używać delikatnych detergentów i miękkich ściereczek.

Konserwacja rondla żeliwnego sprawi, że posłuży on jeszcze dłużej. Pierwszą konserwację należy przeprowadzić zaraz po zakupie. Żeby to zrobić, wystarczy umyte i osuszone naczynie dokładnie natrzeć olejem roślinnym i włożyć na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Następnie rondel musi ostygnąć w jego wnętrzu. Dzięki temu powstaje patyna, która zapewni bardzo długą żywotność garnka!

Nadchodzące promocje