Salaterka

Salaterka

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Salaterka-poradnik Westwing

Sałatki owocowe i warzywne to prawdziwe witaminowe bomby. Wraz z nadejściem wiosny pojawia się na nie szczególna moda. Nic w tym jednak dziwnego – kiedy robi się ciepło, żal nie skorzystać z barwnych darów natury. Świetne sałatki można samodzielnie skomponować w barach sałatkowych, jednak najlepiej smakują te przyrządzane w domu. Na przyjęciu w plenerze warto zaserwować je gościom – to przecież doskonały dodatek do dań głównych. Równie ważna jak witaminowy przysmak jest oczywiście elegancka salaterka, w której się go serwuje.

Kuchnie świata znają wiele rodzajów sałatek, opartych na różnorodnych składnikach. Najzdrowsze są oczywiście warzywne i owocowe kompozycje, choć powszechnie lubiane są też takie, których podstawę stanowią razowe makarony, kasze, sery, owoce morza czy grzyby. Dodatki do nich są nierzadko bardzo wyszukane i drogie, jak chociażby pochodzące z Ameryki Południowej serca palmowe. W większości kultur do podawania sałatek służy szklana, transparentna salaterka lub głęboki ceramiczny talerz. Bywa jednak, że serwuje się je na przykład na drewnianej desce.

Salaterka, saladier, insalatiera

Salaterka to popularne naczynie stołowe, nieco głębsze niż talerz do serwowania zup. Samo słowo „salaterka” pochodzi z języka francuskiego — „saladier”, jednak jeszcze piękniej brzmi po włosku  „insalatiera”. Sama salaterka wywodzi się od miski lub patery, które znane były już w starożytnej Grecji. Najbardziej wytworne sztuki, stanowiące zazwyczaj część drogocennych serwisów obiadowych, pochodzą  z XIX wieku. Dekoracyjna porcelanowa salaterka o zachwycającym, 16-listnym wykroju krawędzi, jest jednym z najsłynniejszych tego rodzaju naczyń w Polsce. Pochodzący z 1820 eksponat należący do Czartoryskich, zaprojektowano w manufakturze w Korcu, będącej pierwszą polską wytwórnią porcelany.

Salaterka solo i w komplecie

Współcześnie salaterka nie musi być koniecznie porcelanowa. Ceramika, bambus czy stal nierdzewna mogą wyglądać równie elegancko. Koneserom grubego, rżniętego szkła z pewnością przypadnie natomiast do gustu salaterka kryształowa. Należy na nią szczególnie uważać – unikać mikrofalówki oraz mycia w zmywarce. Miłośnikom spójnych stylizacji poleca się kupować salaterki wraz z talerzami, jednak nie jest to konieczne. Kolorowa, niebanalna salaterka będzie stanowić na neutralnie zaaranżowanym stole interesujący kontrapunkt. Doskonałym i praktycznym pomysłem jest kupno kompletu salaterek o różnych średnicach. Dzięki temu z łatwością można zaserwować rozmaite dania, a po umyciu salaterek, schować je jedna w drugą.

Wielosmakowa salaterka

Salaterka to naczynie, w którym serwować można nie tylko sałatki. Znakomicie sprawdzi się w przypadku podawania kompotu, chłodnika, lodów czy musów owocowych. Chętnie zagości w niej także rozpuszczona czekolada do fondue. Ceramiczne modele których średnica oscyluje w okolicy 40 cm doskonale nadają się także do podawania ponczu  słodkiego napoju alkoholowego, przyrządzonego z herbaty i wina. Salaterka sprawdzi się także poza kuchnią, bo potrafi być samodzielną ozdobą. Może służyć jako podstawa stroika okolicznościowego lub efektownej kwiatowej kompozycji. Warto wykorzystać ją także do wyeksponowania kamieni ozdobnych czy muszli przywiezionych z dalekich wakacyjnych wojaży.

Szykowna salaterka wypełniona po brzegi skarbami lata, to doskonały pomysł na szybką przekąskę czy lekką kolację. Porcelanowa, szklana czy fajansowa  zawsze tak samo urocza. Trudno się jednak dziwić, w końcu francuska etymologia zobowiązuje.

Nadchodzące promocje