Shaker do sosów

Shaker do sosów

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Shaker do sosów-poradnik Westwing

Sosy, aromatyzowane oleje oraz dressingi do sałatek podkreślają smak ulubionych potraw. Kluczem do ich przygotowania jest perfekcyjne dobranie składników, a przede wszystkim odpowiednie ich wymieszanie. Shaker do sosów to praktyczne naczynie, które radzi sobie z tym doskonale. Najprostsze shakery mają formę zamykanych pojemników ze szczelną pokrywą. Kuchenne prace ułatwiają miarki, podziałki wyrysowane na shakerze, a także takie akcesoria jak miniśmigła czy kulki, które umieszcza się w środku. Co więcej, nowoczesny shaker do sosów odgrywa rolę wspaniałej kuchennej dekoracji!

Poręczny i efektowny shaker do sosów

Najprostszy shaker do sosów i dressingów to wąski, smukły pojemnik z podziałką oraz szczelną pokrywą. Wystarczy umieścić w środku wszystkie składniki sosu, a potem dynamicznie wstrząsać naczyniem. Wybierając shaker do sosów, warto się upewnić, czy pokrywka zawiera praktyczne uszczelki. To one stanowią gwarancję tego, że podczas wstrząsania nie uroni się nawet jedna kropla sosu czy dressingu. Efektowny i praktyczny shaker do sosów odgrywa przy okazji rolę kuchennej dekoracji. Zwykle wykonany jest ze szkła albo tworzywa sztucznego, takiego jak transparentny akryl. W aranżacji w stylu modern świetnie sprawdzi się model z pokrywką i detalami ze stali nierdzewnej. Miłośnicy soczystych kolorów powinni zaś zwrócić uwagę na shakery z pokrywkami silikonowymi. Poszczególne elementy naczynia można bezpiecznie myć w zmywarce. Warto pamiętać, że shaker do sosów może służyć zarówno do ich przygotowywania, jak i serwowania.

Przydatne funkcjonalności

Pojemniki i shakery do sosów mogą mieć dodatkowe funkcjonalności, które bardzo ułatwiają kuchenne prace. Na co warto zwrócić uwagę?

Pokrywka z dzióbkiem – po przygotowaniu sosu można go wygodnie dozować. Przez dzióbek łatwo też wsunąć papryczki czy ząbki czosnku – wtedy naczynie zamienia się w pojemnik do aromatyzowania oleju albo oliwy.

Miarka – zwykle shaker do sosów jest naczyniem z wyrysowaną podziałką. Pozwala to precyzyjnie odmierzyć składniki sosu czy dressingu. Często w zestawie z shakerem można kupić oddzielną łyżkę z miarką.

Miniśmigło albo kulka – malutkie śmigło w środku shakera ułatwia mieszanie składników sosu czy dressingu. Inną opcją jest kulka ceramiczna, która podczas mieszania rozgniata twardsze przyprawy. Należy jednak kupować tylko shakery z kulką dopasowaną do danego modelu. W przypadku innych mogłaby bowiem uszkodzić ścianki naczynia.

Sosy, dressingi, aromatyzowane oleje…

Shakery to produkty, które najczęściej służą do przygotowywania dressingów do sałatek. Najpopularniejszym z nich jest winegret, który w podstawowej wersji powstaje ze zmieszania oliwy z oliwek, octu, pieprzu i soli. Niektórzy dodają też musztardę, zioła czy sok z cytryny. Shaker do sosów pozwala błyskawicznie przygotować dressing. Ale na tym nie koniec jego możliwości! W szczelnym pojemniku można bowiem wygodnie aromatyzować oliwę z oliwek bądź inny olej roślinny. Oliwa cytrynowa, z chili, czosnkiem, bazylią czy szlachetnymi truflami bardzo wzbogaca smak wielu potraw. Różnorodne formy shakerów oraz dodatkowe funkcjonalności pozwalają wybrać model idealnie spełniający wymagania mistrzów domowej kuchni!

Wstrząśnięte, niezmieszane – takie drinki zawsze zamawia James Bond. W przypadku sosów i dressingów emulsja musi być zarówno dobrze wstrząśnięta, jak i odpowiednio zmieszana. Shaker do sosów pozwala perfekcyjnie wykonać obydwa zadania.