Shaker do drinków

Shaker do drinków

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Shaker do drinków-poradnik Westwing

Shaker to podstawowy sprzęt barmański, który jest niezbędny do przygotowanie niemal wszystkich kołowych i smacznych koktajli zarówno tych z alkoholem jak i bez. Jest wiele przepysznych drinków, które na pewno przypadną do gustu wszystkim gościom na przyjęciu. Warto też przed kolacją podać przyjaciołom dobrego, ładnie prezentującego się drinka jako aperitif, który podbudzi kubki smakowe przed jedzeniem. Różnorodność składników z jakich można przyrządzić fantastycznego drinka jest tak duża, że może to być zajęcie niezwykle kreatywne i bardzo atrakcyjne dla tych, którzy lubią ciągle odkrywać nowe smaki.

Shaker do drinków — rodzaje

Shaker do drinków jest zwykle wykonany ze stali nierdzewnej lub ze stali i szkła. Wyróżnia się dwa rodzaje shakerów:

Shaker bostoński

Składa się on z dwóch elementów — metalowego pojemnika i szklanicy barmańskiej, która może być szklana lub wykonana także ze stali nierdzewnej. Obie części mają kształt stożka o ściętym dnie i zawsze idealnie do siebie pasują. Aby połączyć składniki koktajlu, należy umieścić lód w szklanicy barmańskiej i wlać do niej wszystkie składniki drinka. Następnie metalową część włożyć w tą szklaną i dokładnie wymieszać. Ten rodzaj shakera używany jest zwykle przez profesjonalistów, ponieważ prawidłowe korzystanie z nie go wymaga nieco wprawy. Nie można zbyt mocno włożyć metalowego kubka w szklany, bo potem trudno będzie go wyciągnąć.

Shaker francuski

Jest to shaker trzyczęściowy, składa się on ze stalowej, dużej szklanki, wbudowanego sitka oraz pokrywki. Jest to bardzo popularny model wśród amatorów i początkujących barmanów, ponieważ jest niezwykle łatwy w użyciu. Najlepiej kupić jak największy shaker do drinków, bo wtedy oprócz składników zmieści się w nim dużo lodu, co pozwoli szybko uzyskać odpowiednio niską temperaturę koktajlu.

Shaker do drinków — jak używać go prawidłowo?

Kiedy wszystkie komponenty drinka znajdują się już w shakerze, należy je prawidłowo wstrząsnąć, żeby połączyły się one w przepyszny, kolorowy koktajl. Warto pamiętać, że shaker zawsze należy trzymać obiema rękami, ale jak najmniejszą ich powierzchnią. Najlepiej trzema palcami z jednej i z drugiej strony naczynia. Ważne jest, żeby trzymać shaker samymi opuszkami palców, tak by go nie ogrzewać .

Składniki w shakerze należy wstrząsać krótkimi, energicznymi ruchami przez około dwadzieścia sekund. Pokrywka lub szklanica barmańska zawsze powinna być na górze. Po wstrząśnięciu składników w shakerze bostońskim, należy przytrzymać metalową część i stuknąć dłonią w miejscu połączenia szklanki z pojemnikiem. Wtedy będzie można łatwo oddzielić obie części.

Następnie gotowego drinka należy przelać równym tempem do szklanki lub kieliszka, tak, aby nie rozlać płynu. Używając shakera bostońskiego należy pamiętać, żeby podczas przelewania gotowego koktajlu zawsze użyć sitka, które w shakerze francuskim jest w niego wbudowane.

Nadchodzące promocje