Sitko do gotowania na parze

Sitko do gotowania na parze

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Sitko do gotowania na parze-poradnik Westwing

Żeby długo pozostać w dobrej formie, warto zdrowo się odżywiać. Wiele osób uważa, że przygotowanie zdrowej żywności wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych i poświęcenia dużej ilości czasu na przygotowywanie potraw. Tymczasem bardzo prostym i szybkim sposobem na zdrowe posiłki jest metoda gotowania na parze. Potrawy przygotowywane w ten sposób zachowują wszystkie wartości odżywcze i witaminy, ale również czas potrzebny do ich ugotowania jest krótszy.  Do takiego przygotowywania posiłków przyda się sitko do gotowania na parze.

W Poradniku Westwing doradzamy, jak wybrać odpowiednie sitka do gotowania na parze i właściwie z nich korzystać. Zarejestruj się na stronie Westwing, aby przeczytać nasze porady. Codziennie publikujemy praktyczne wskazówki dotyczące zakupu produktów oraz majsterkowania i aranżacji wnętrz. Westwing to idealne miejsce dla miłośników pięknych mieszkań. Dołącz do nas już dziś, skorzystaj z atrakcyjnych zniżek i urządź dom marzeń!

Bambusowe sitko do gotowania na parze

Bambusowe sitko do gotowania na parze to dodatek, który w Chinach używany jest już od 3000 lat. Bambus to materiał, który jest odporny na wilgoć, więc nie ma ryzyka, że drewniane sitko zbutwieje. Sitko należy nałożyć na garnek z parującą wodą tak, żeby produkty spożywcze nie stykały się z wodą. Warto również kupić takie sitko, które będzie miało średnicę taką jak naczynie z parującą wodą. Bambusowe azjatyckie sitka do gotowania na parze układa się na sobie modułowo, dzięki czemu z łatwością można ugotować na raz, na przykład rybę, warzywa i ryż. Dno bambusowego sitka podczas gotowania ryżu lub kaszy warto wyłożyć lnianą ściereczką, wtedy drobne ziarenka nie powpadają do wody i łatwo będzie potem je przełożyć na talerz. Drewniane sitko do gotowania na parze należy myć wodą, a następnie dokładnie je osuszyć. Sitka nie można też myć w zmywarce.

Metalowe i silikonowe sitka do gotowania na parze

Sitka do gotowania na parze, które są dostępne w każdym sklepie są najczęściej wykonane ze stali. Są to nakładki, które wkłada się do garnka z grubym dnem. Takie garnki dłużej trzymają ciepło, więc woda zachowa stałą temperaturę wrzenia przez długi czas. Do gotowania na parze idealnie nadają się garnki ze stali nierdzewnej lub garnki ceramiczne, odporne na wysokie temperatury. Metalowa nakładka na garnek jest zazwyczaj składana, więc nie zajmuje dużo miejsca w szafce. Silikonowe sitko do gotowania na parze wygląda bardzo podobnie do swojego metalowego odpowiednika. Składane sitko ma na środku zamocowany specjalny uchwyt, za który można wyciągnąć nakładkę z garnka. Zarówno sitko metalowe jak i silikonowe można myć w zmywarce, co sprawia, że są niezwykle łatwe do utrzymania w czystości.

Osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem na parze, często obawiają się, że przyrządzone w ten sposób warzywa lub mięso nie będą miały wyrazistego smaku. Aby temu zaradzić, podczas korzystania z sitka do wody wystarczy jedynie dodać aromatyczne zioła, białe wino lub anyż. Dzięki temu potrawy oprócz tego, że bardzo zdrowe i przygotowane bez grama tłuszczu, nabiorą wyjątkowego aromatu. Wśród amatorów gotowania na parze dużą popularnością cieszą się też przepisy na zdrowe sosy, które pozwalają wzbogacić smak przygotowywanych potraw.

Nadchodzące promocje