Skrobaczka do ryb

Skrobaczka do ryb

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Skrobaczka do ryb-poradnik Westwing

Istnieje wiele metod na sprawdzenie, czy kupiona ryba jest świeża. A gdy już istnieje co do tego pewność, należy odpowiednio ją przygotować. I tu czasem pojawia się problem. Zarówno usuwanie łusek, jak i filetowanie wymaga pewnego doświadczenia, a przede wszystkim – odpowiednich akcesoriów. Na samym początku przydaje się poręczna i praktyczna skrobaczka do ryb. Kilka sprawnych ruchów pozwala pozbyć się wszystkich łusek. Następnie wystarczy wypatroszyć rybę, wyfiletować i już można zabierać się do popisowego dania. Sprawdź, jak wybrać najlepszy i najwygodniejszy skrobak do ryb!

Poręczny zestaw dla miłośnika ryb

Każdy miłośnik ryb powinien mieć w kuchni akcesoria, które pozwalają błyskawicznie przygotować je do spożycia. Chodzi o pozbycie się łusek w taki sposób, by nie naruszyć skóry ryby, wypatroszenie jej, a następnie filetowanie. Każda z tych czynności jest o wiele łatwiejsza, gdy ma się pod ręką praktyczne kuchenne pomocniki. Skrobaczka do ryb pozwala szybciej i sprawniej usunąć łuski niż za pomocą noża. Aby ryba podczas tej czynności pozostała stabilna, przyda się specjalna deska z klipsem. Zaczepiona zdobycz nie ślizga się i nie „ucieka”, gdy sprawne ruchy skrobaczki pozwalają pozbyć się twardych łusek. A gdy już skóra jest gładka i aksamitna, przyda się specjalny nóż do filetowania ryby. Powinien być bardzo ostry, cienki, a także elastyczny. Sprawnie prowadzony pozwala przygotować idealne w kształcie filety rybne.

Jak wygląda skrobaczka do ryb?

Klasyczna skrobaczka do ryb składa się z dwóch części:

  • Roboczej – zwykle ma formę ząbkowanej szczoteczki, która wyciąga łuski ze skóry ryby. Ten element powinien być wykonany z twardego, solidnego metalu, najlepiej skutecznie zabezpieczonego przed wilgocią oraz łatwego w czyszczeniu. Warto bowiem pamiętać, że wszystkie akcesoria do ryb należy regularnie i dokładnie myć, by usunąć nie zawsze przyjemne zapachy.
  • Trzonka – może być wykonany z metalu, tak jak część robocza, albo z lekkiego tworzywa sztucznego. Bez względu na materiał trzonek musi być poręczny i dobrze leżeć w dłoni. Tylko dzięki temu skrobaczka do ryb jest wygodna, a usuwanie łusek idzie sprawnie oraz bez zbędnego wysiłku.

Wybierając skrobaczkę do ryb, warto się upewnić, czy jest modelem uniwersalnym – każdy rodzaj ryb ma bowiem nieco inne łuski. Niektóre skrobaki mogą być zaś przystosowane tylko do wybranych gatunków.

Szybkie i sprawne usuwanie łusek

Gdy w kuchni znajduje się poręczna i wygodna skrobaczka do ryb, można zacząć swoją kulinarną przygodę ze słono- i słodkowodnymi rarytasami. Rybę należy umieścić na stabilnym podłożu. Najlepsza do tego jest deska z klipsem lub ze specjalną kieszonką, w którą wsuwa się ogon ryby. Usuwanie łusek dobrze zacząć od ogona. Skrobaczkę do ryb warto przesuwać w stronę głowy. Ruchy powinny być mocne, a zarazem ostrożne. Warto się upewnić, czy wyciąganie łusek nie uszkadza skóry. Jeśli w którymś miejscu do tego dojdzie, należy postępować z większą ostrożnością. Dobra skrobaczka do ryb nie powinna jednak niszczyć skóry ryby. Po zakończeniu czynności warto przesunąć dłoń po rybie i upewnić się, czy żadna z łusek nie pozostała na skórze. Jeśli nie, można śmiało przystąpić do kolejnych czynności, czyli patroszenia i filetowania.

Najsmaczniejsza ryba to ta przygotowana samodzielnie od A do Z. Pierwszą czynnością jest usunięcie łusek. Poręczna skrobaczka do ryb błyskawicznie rozprawi się z tym zadaniem!