Sokowirówka

Sokowirówka

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Sokowirówka-poradnik Westwing

Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż szklanka świeżo wyciśniętego soku! Samodzielnie przygotowany sok docenią nie tylko dorośli, ale i dzieci. Sokowirówka to inwestycja w zdrowsze i lepsze życie! Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupu oraz jak wybrać najlepszą sokowirówkę do domu.

Homemade, czyli zdrowo i pysznie!

Świeżo wyciśnięty sok nie ma porównania do tego kupionego w markecie. Zdrowy i pełen witamin sprawi, że wspaniale rozpocznie się każdy dzień. Szklanka takiego soku na śniadanie doda energii na cały dzień. Zaopatrzy też organizm w potrzebne witaminy i minerały. Wyciskarki do cytrusów sprawdzą się tu doskonale, sokowirówka jest jednak najszybszym sposobem na wyciśnięcie dużej ilości soku w krótkim czasie. W każdym domu urządzenia te umilą śniadanie. Te elektryczne roboty kuchenne to urządzenia niezastąpione w kuchni. Sok można wycisnąć ręcznie, wymaga to jednak sporo czasu i siły, a przede wszystkim cierpliwości. Dzięki sokowirówce każdy dzień rozpocznie się szybko przygotowaną porcją witamin w płynie.

sokowirówka

Sokowirówka – na co zwrócić uwagę?

Dobra sokowirówka powinna mieć przede wszystkim mocny silnik, a także wysokiej jakości sito, które nie powinno być wykonane z plastiku – najlepiej, kiedy są to mikrosiatki. A te wyposażone w noże powinny mieć dobrą przepuszczalność i wytrzymałe ostrza.

  • Silnik wprawia w ruch sito, do którego owoce i warzywa są dociskane – i tak powstaje sok. Silnik powinien więc wykonywać od 6000 do 12 000 obrotów na minutę. Dobrze jest, gdy maszyna ma regulację prędkości i dużą moc. Pozwoli to dostosować jej pracę do twardości owoców i warzyw, a im większa moc, tym szybsze obroty i tym łatwiej wycisnąć sok na przykład z marchwi lub twardych jabłek.
  • Ważny jest także rozmiar otworu na produkty takie jak owoce i warzywa– im większy, tym lepiej! Duża sokowirówka może mieć otwór, który pomieści nawet całe jabłko.
  • Powinna mieć również duży pojemnik na odpady, najlepiej przezroczysty – można w ten sposób kontrolować stan zapełnienia urządzenia.
  • Cała sokowirówka powinna być wykonana ze stali nierdzewnej i mieć jak najmniej plastikowych elementów. Taki sprzęt zapewni w kuchni nie tylko świeże soki z owoców, ale także będzie się łatwo czyścił i pięknie prezentował.

soki w kolorowych szklankach z sokowirówki

Jak czyścić sokowirówkę?

Większość sokowirówek składa się z kilku elementów, przeważnie od czterech do siedmiu. W trakcie robienia soku w urządzeniu zostają resztki owoców i warzyw, które należy usunąć. Należy więc zdemontować sokowirówkę i dokładnie wyczyścić za pomocą wody z odrobiną płynu do mycia naczyń lub gdy sokowirówka jest do tego przystosowana – elementy włożyć do zmywarki. Warto pamiętać, że nie powinno się używać mocnych środków czyszczących, gdyż mogą zanieczyścić owoce i warzywa wykorzystywane podczas produkcji soku!

Warto wiedzieć: bezpośredni kontakt warzyw i owoców z maszyną może spowodować lekkie odbarwienia sokowirówki. Jest to spowodowane naturalnym pigmentem, który jest zawarty w tych produktach. Nie trzeba się o nie martwić, to naturalne i nie wpływa na użytkowanie sokowirówki.

sokowirówka

Sokowirówka czy wyciskarka?

Do przygotowania pysznego soku można użyć zarówno wyciskarki, jak i sokowirówki. Inaczej wyglądać będzie jednak proces wyciskania i uzyskany efekt oraz innych warzyw i owoców można użyć w tych dwóch urządzeniach. Należy pamiętać, że sokowirówka nie potrafi wycisnąć soku z warzyw liściastych czy ziół oraz może być dość głośna. Sok od razu się napowietrza, dlatego ten wyciśnięty wyciskarką będzie zawierał więcej witamin i minerałów. Przed wyborem akcesoriów kuchennych warto się więc zastanowić nad kilkoma kwestiami.

  1. Z czego będzie przygotowywany sok? Jakie owoce i warzywa są najczęściej używane?
  2. Jaki rodzaj soku chce się uzyskać? Klarowny czy z cząstkami owoców?
  3. Ile soku będziesz przygotowywać? Duże ilości czy tylko szklankę soku na śniadanie?
  4. Jak długo chcesz go przechowywać? Wypić od razu czy delektować się smakiem przez kilka dni?
  5. Jak często będzie się korzystać z sokowirówki? Z tym wiąże się także częstotliwość czyszczenia.

Jeśli nie sokowirówka – to wyciskarka!

Jeśli marzą Ci się soki nie tylko z owoców i warzyw, ale również ziół, traw, bulw – wybierz wyciskarkę. Nie jest to urządzenie tanie, ale dobra wyciskarka będzie służyć przez wiele lat. A naturalne, przygotowane w domu soki to samo zdrowie! Poniżej przedstawiamy krótki przegląd wyciskarek, z uwzględnieniem podziału na wyciskarki jedno- i dwuślimakowe.

  • Elektryczna wyciskarka dwuślimakowa pozwoli uzupełnić dietę o pyszne, zdorwe soki. Wyciskarka dwuślimakowa została wyposażona w najnowsze rozwiązania technologiczne. Dwa wałki miażdżą owoce, warzywa i zioła wyciskając sok do ostatniej kropelki. W środku maszyny pozostaje suchy miąższ. Ta technologia jest najbardziej efektywna i pozwala uzyskać najwięcej soku o doskonałych właściwościach odżywczych i zdrowotnych.
  • Elektryczna wyciskarka jednoślimakowa wyciśnie sok z każdego rodzaju warzyw i owoców. Wałek ze ślimakiem obraca się z prędkością 70 – 120 obrotów na minutę, dzięki czemu sok nie napowietrza się i nie nagrzewa, a co za tym idzie, nie traci cennych witamin. Ta technologia sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy przygotowujemy sok z warzyw i owoców bogatych w witaminę C, która znika w wysokich temperaturach. W tym wypadku nie zniknie!

napić się

Nadchodzące promocje