Spieniacz do mleka

Spieniacz do mleka

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Spieniacz do mleka-poradnik Westwing

Latte macchiato, cappuccino lub gorąca czekolada z puszystą mleczną pianką – na samą myśl cieknie ślinka! Niektóre ekspresy do kawy wyposażone są w dodatkowe funkcje pozwalające na spienianie mleka. Osoby posiadające prostszy model ekspresu powinny jednak zaopatrzyć się w spieniacz do mleka. Doradzamy, jak wybrać spieniacz, dzięki któremu można samodzielnie przygotować kawę godną najlepszej kawiarni.

Tłokowy spieniacz do mleka

Tłokowy spieniacz do mleka to najprostsze urządzenie służące do tworzenia mlecznej pianki. Jest obsługiwany ręcznie i nie wymaga dodatkowego zasilania. Składa się z dzbanka z przykrywką z wbudowanym tłokiem i siteczkiem. Po nalaniu mleka do dzbanka przykrywa się go i poruszając szybko tłokiem w górę i w dół, spienia się mleko. Trwa to około minuty, dlatego może być męczące – w takim wypadku lepiej zdecydować się na inny rodzaj spieniacza do mleka.

Ręczny spieniacz do mleka

Najbardziej znanym rodzajem spieniacza do mleka jest popularne proste urządzenie na baterie, przypominające nieco mały blender. Jego obsługa jest bardzo łatwa – do wysokiego naczynia należy nalać mleko, a następnie użyć spieniacza w taki sposób, żeby w mleku utworzył się wir, i ubijać je, dopóki płyn nie zamieni się w puszystą piankę, którą można od razu dodać do kawy. Dodatkową zaletą tego rodzaju spieniacza jest jego bardzo niska cena – urządzenia te kosztują zwykle od 5 do 20 zł.

Elektryczny spieniacz do mleka

Spieniacz do mlekaElektryczny spieniacz do mleka to urządzenie dla prawdziwych koneserów. Nie tylko błyskawicznie zamienia mleko w delikatną piankę – większość elektrycznych spieniaczy pozwala ją również podgrzać, żeby po dodaniu do kawy napój miał idealną temperaturę. Niestety, wadą tego rodzaju spieniaczy jest ich dość wygórowana cena, zajmują one również znacznie więcej miejsca niż urządzenia ręczne.

Jak przygotować mleko do kawy?

Do spienienia należy wybrać mleko pełnotłuste, podgrzane do temperatury około 60-65˚C, niezagotowane. Osoby dbające o zdrowie mogą wykorzystać również mleko sojowe lub bez laktozy, nie sprawdzi się natomiast mleko odtłuszczone. Spienione mleko powinno być gładkie, bez widocznych bąbelków powietrza. Dzbankiem z mlekiem dobrze jest uderzyć kilkakrotnie o blat – sprawi to, że piana stanie się bardziej zwarta.

Napoje ze spienionym mlekiem

Dzięki spieniaczowi do mleka można przygotować wiele rodzajów napojów kawowych – oto kilka popularnych propozycji, które wypełnią dom aromatem kawy i pozwolą cieszyć się jej delikatnym smakiem.

  • Caffè latte składa się z 30-50 ml espresso i 150-200 ml spienionego mleka. Podaje się ją w wysokiej, przezroczystej szklance. Żeby uzyskać idealny wygląd, należy najpierw nalać mleko, a następnie bardzo ostrożnie dodać do niego kawę – w ten sposób płyny stworzą dwie warstwy, widoczne przez szkło naczynia.
  • Cappuccino różni się od latte przede wszystkim sposobem przygotowania. Do filiżanki z espresso (30-50 ml) należy powoli dodać spienione mleko (około 150 ml), tak żeby pianka utrzymała się na powierzchni kawy.
  • Espresso macchiatto to mocna kawa ozdobiona odrobiną spienionego mleka. Po przygotowaniu espresso mleczną piankę nakłada się na nie łyżką w taki sposób, żeby napar zachował swój głęboki, czarny kolor.

Spieniacz do mleka pomoże nie tylko podczas przygotowywania napojów kawowych. Można dzięki niemu przyrządzić również gorącą czekoladę lub orzeźwiające koktajle mleczne, które urozmaicą letni podwieczorek.

Nadchodzące promocje