Stojak do pieczenia kurczaka

Stojak do pieczenia kurczaka

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Stojak do pieczenia kurczaka-poradnik Westwing

Nowoczesna kuchnia to pomieszczenie, w którym toczy się znaczna część domowego życia. Dlatego warto mieć pod ręką praktyczne naczynia, przybory i akcesoria kuchenne, które zarówno ułatwiają przygotowywanie posiłków, jak i serwowanie popisowych dań. Praktyczny stojak do pieczenia kurczaka, często określany też jako ruszt, stanowi ciekawą propozycję dla miłośników pieczonego drobiu. Wystarczy umieścić na nim całego kurczaka, wstawić do piekarnika lub na grill, a w rezultacie zyskuje się chrupiące i soczyste mięso. Sprawdź, jak możesz rozwinąć kulinarne umiejętności za pomocą jednego praktycznego drobiazgu.

Jakie zalety ma stojak do pieczenia kurczaka?

Dobrze wypieczony kurczak jest chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku. Praktyczny stojak do pieczenia kurczaka to najlepsza gwarancja uzyskania tego efektu. Mięso pieczone jest w pozycji pionowej, co pozwala na równomierne opiekanie z każdej strony bez konieczności przekręcania. Ponadto zbędny tłuszcz wytapia się i spływa do tacki lub na blaszkę – to z kolei dobra wiadomość dla osób liczących kalorie. Stojak do pieczenia kurczaka można umieścić w piekarniku z termoobiegiem, na grillu lub pionowym rożnie obrotowym. Sprawdza się również do przygotowywania innych gatunków drobiu. Warto podkreślić, że podczas pieczenia można wygodnie polewać mięso aromatycznymi sokami zbierającymi się w tacy. Gdy mięso jest gotowe, łatwo zaś je porcjować.

Różne formy i funkcje

Stojaki do pieczenia kurczaka to praktyczne produkty, które dostępne są w kilku formach:

  • Stojak do pieczenia kurczaka bez tacki – najprostsza i najtańsza wersja. Można go wygodnie umieścić na blasze. Solidna metalowa konstrukcja gwarantuje stabilność podczas pieczenie mięsa.
  • Stojak do pieczenia kurczaka z tacką – w dolnej części zbierają się aromatyczne soki i tłuszcz, które parując, dodatkowo aromatyzują mięso. Podczas pieczenia warto co jakiś czas polać nimi kurczaka, a będzie jeszcze smaczniejszy.
  • Stojak do pieczenia kurczaka z pojemnikiem – ażurowa metalowa forma zastąpiona jest przez konstrukcję w formie komina. W środku można umieścić przyprawy aromatyzujące mięso lub płyny: piwo albo wino. Ich zapach uwalnia się równomiernie podczas pieczenia, co owocuje popisowym daniem!

Solidne materiały i ich pielęgnacja

Wybierając stojak do pieczenia kurczaka, należy zwrócić uwagę na materiał, z jakiego go wykonano. Najlepiej sprawdza się metal odporny na korozję. W tańszej wersji będzie to aluminium, w droższej zaś stal nierdzewna lub chromowana. Warto wybierać stojaki o gładkich, lśniących powierzchniach, są one bowiem o wiele łatwiejsze do utrzymania w czystości. Stojak do pieczenia kurczaka należy dokładnie umyć po każdym pieczeniu. Jeśli zostaną na nim plamy lub inne zabrudzenia, będą one o wiele trudniejsze do usunięcia w przyszłości. Co prawda silniejsze środki czyszczące sobie z nimi poradzą, ale mogą uszkodzić powierzchnię metalu. Dlatego zaleca się stosowanie delikatnych preparatów oraz używanie miękkich gąbek i szmatek.

Poręczny i niedrogi stojak do pieczenia kurczaka to najlepszy sposób na idealnie wypieczone mięso – chrupiące z zewnątrz, a soczyste w środku. Można go także używać do innych gatunków drobiu, co pozwala znacznie poszerzyć wachlarz kulinarnych umiejętności!