Stół kuchenny dębowy

Stół kuchenny dębowy

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Stół kuchenny dębowy-poradnik Westwing

Pierwszy okres w historii meblarstwa nazywa się okresem dębu i przypada on na czasy średniowieczne. Już wówczas drewno dębowe było cenione za swoją trwałość. Z czasem zostało ono zastąpione materiałem z innych gatunków drzew, by w XIX wieku przeżyć renesans. Dziś meble dębowe są synonimem ponadczasowej elegancji. Są bardzo uniwersalne — mogą być ozdobą klasycznego salonu, rustykalnej kuchni lub nowoczesnej łazienki. Doskonałym ich przykładem jest stół kuchenny dębowy, który będzie służył przez długie lata.

Podpowiadamy, dlaczego warto postawić na stół kuchenny z dębiny.

Stół kuchenny dębowy pełen zalet

Stół kuchenny dębowy, podobnie jak inne meble wykonane z tego szlachetnego drewna, będzie służył i cieszył oko przez długie lata. Trwałość to największa zaleta dębiny. Oprócz niej, warto także wymienić:

  • Elegancki wygląd drewna sprawi, że stół może stać się najważniejszą dekoracją kuchni.
  • Uniwersalny kolor to cecha, dzięki której stół z drewna dębowego będzie pasował do wielu stylów aranżacyjnych.
  • Odporność na ścieranie zagwarantują piękny wygląd blatu przez długie lata.

Stół kuchenny dębowy w różnych stylach

Stoły i inne meble dębowe zwykle mają masywną budowę i lekko rzeźbione elementy. To sprawia, że pasują do aranżacji z klasyczną nutą. Stół dębowy pasuje także do kuchni angielskiej, a w wersji bielonej — do prowansalskiej.

W kuchniach z nowocześniejszą duszą stół dębowy może stać się kontrapunktem dla minimalistycznych mebli. Doskonale sprawdzi się w lofcie, gdzie klasyczne meble ustawia się obok tych industrialnych.

Coraz częściej produkuje się dębowe stoły o minimalistycznej formie. Takie meble pasują do wszystkich nowoczesnych aranżacji, w których na pierwszym miejscu stawia się trwałość i jakość wykonania wyposażenia.

Jak pielęgnować stół kuchenny dębowy?

stół dębowy

Dębina, podobnie jak inne gatunki drewna, potrzebuje odpowiedniej konserwacji, żeby mogła na wiele lat zachować swój wspaniały wygląd. Najważniejsza czynność, która zachowa stół kuchenny dębowy w doskonałej kondycji jest olejowanie. Należy przeprowadzać je raz w miesiącu i używać do tego specjalnego oleju. Blat stołu najlepiej przecierać wilgotną ściereczką bez detergentu, a następnie suchą, bawełnianą szmatką.

Warto pamiętać, że zadbany i dobrze użytkowany stół kuchenny dębowy będzie cieszyć oko przez wiele lat. Może także stać się meblem przekazywanym z pokolenia na pokolenie.

Nadchodzące promocje