Stolnica silikonowa

Stolnica silikonowa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Stolnica silikonowa-poradnik Westwing

Kruche ciasteczka, pizza na cienkim cieście i domowe pierogi nie mogłyby powstać, gdyby ktoś nie zrobił i nie rozwałkował ciasta na nie. Do tych czynności niezbędna będzie znana od dawna stolnica. Dziś, drewniany model często zastępuje stolnica silikonowa. Wygląda jak kolorowa mata, jednak dzięki temu, że wykonano ją z tego specyficznego materiału, można na niej ugniatać ciasto, wycinać ciasteczka, a potem nawet użyć jej jako podkładu do pieczenia. Podpowiadamy, dlaczego stolnica silikonowa sprawdzi się w każdej kuchni.

Stolnica silikonowa — dlaczego warto ją mieć?

  • Stolnica silikonowa, w przeciwieństwie do tradycyjnej — drewnianej, nie ślizga się na blacie i nie niszczy go. To bardzo ułatwia pracę.
  • Nieużywaną stolnicę można… zwinąć w rulon i schować do szuflady.
  • Po skończonej pracy stolnicę można łatwo umyć (nawet w zmywarce!).
  • Specjalna, nieprzywierająca warstwa sprawia, że ciasto nie przywiera do stolnicy.

Stolnica silikonowa — na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Stolnica, podobnie jak inne akcesoria kuchenne, musi być jak najbardziej funkcjonalna. Dlatego podczas jej zakupu, warto zwrócić uwagę na podstawowe cechy. Jeśli zostanie dobrze wybrana, będzie można cieszyć się nią przez długie lata.

Warto wziąć pod uwagę rozmiar stolnicy — im większy, tym większy będzie obszar roboczy. Najpopularniejsze modele mają wymiary około 60×40 cm. Ważną cechą jest grubość maty. Powinna być na tyle cienka, żeby można było zwinąć ją w rulon i na tyle gruba, żeby była wytrzymała.

Niektóre stolnice silikonowe mają narysowane pomocne miarki po bokach i na środku. Dzięki nim można wyciąć idealnie równe pasy lub uformować koło o odpowiedniej średnicy. Na ten dodatek także dobrze zwrócić uwagę podczas zakupów.

Faworki — bez stolnicy ani rusz!

Faworki to popularny deser, którego przygotowanie nie byłoby możliwe bez stolnicy.

Do ich przegotowania potrzebne będzie: 450 g mąki pszennej, 5 żółtek, szczypta soli, 1 łyżka spirytusu, 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%, tłuszcz do smażenia, cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą na stolnicy i zagnieść z nich gładkie ciasto.
  2. Z ciasta uformować kulę i odstawić na pół godziny do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na cienki placek.
  4. Nożykiem pociąć rozwałkowane ciasto na prostokąty o wymiarach 10×3 cm.
  5. W każdym prostokącie zrobić na środku podłużne nacięcie.
  6. Przez otwór, który powstał przełożyć jedną końcówkę prostokąta.
  7. Faworki smażyć na głębokim tłuszczu, aż uzyskają złocisty kolor.
  8. Przed podaniem, posypać cukrem pudrem.
  9. Smacznego!

Nadchodzące promocje