Stolnica

Stolnica

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Stolnica-poradnik Westwing

Siła wygodnej i praktycznej kuchni tkwi nie tylko w meblach, lecz także dodatkach. Stolnica od wieków jest dobrą przyjaciółką gospodyń domowych. Sprawdza się doskonale do przygotowywania ciast i wypieków, ale też innych dań, w których główną rolę odgrywa mąka – pierogów, makaronu czy kopytek. Najczęściej stolnice wykonuje się z rodzimych gatunków drewna.

Stolnice to akcesoria, które zapewniają doskonałą powierzchnię do zagniatania i formowania ciasta. Ich wyznacznikiem są typowe wysokie brzegi z trzech stron, dzięki którym ciasto i mąka nie opuszczają przeznaczonej dla nich powierzchni i nie brudzą na przykład stołu. Jednak w małej kuchni okazała drewniana stolnica powinna mieć wygodną alternatywę.

Drewno drewnu nierówne

Tradycyjnie stolnice wykonuje się z drewna. Można to oczywiście tłumaczyć jego łatwą dostępnością – tego typu domowe przybory wykonywali po prostu rzemieślnicy. Dawniej dominowało przede wszystkim drewno lipowe, ale teraz nie jest już tak popularne. Warto zwrócić uwagę, że stolnica bardzo rzadko powstaje z litego drewna dębowego. Niektórzy twierdzą, że garbniki w nim zawarte mogą niekorzystnie reagować z żywnością. Często za to można znaleźć stolnicę wykonaną z drewna topolowego, buku, jesionu, grabu, klonu czy orzecha. Szczególnie buk to bardzo solidny i twardy materiał, a jednocześnie bez mocnych olejków zapachowych, które spotyka się choćby w drewnie z drzew iglastych. Stolnicę wykonaną z litego drewna zawsze warto zaolejować. Należy też pamiętać, że drewno cały czas „pracuje”, a przez to też walczy na przykład z bakteriami. Drewno i mąka to idealny duet, o czym od wieków wiedzą piekarze.

Stolnica wykonana z bardzo twardych gatunków drewna na pewno posłuży przez wiele lat, dlatego warto zorientować się z czego jest zrobiona jeszcze przed zakupem.

stolnica

Stolnica drewniana — impregnacja

Podobnie jak inne drewniane akcesoria kuchenne, żeby stolnica służyła jak najdłużej, należy ją przed pierwszym użyciem zaimpregnować. Jeśli ta czynność zostanie pominięta, w stolnicę będzie wsiąkać duża ilość wody, a to może doprowadzić do bardzo szybkiego zniszczenia sprzętu. Do impregnacji drewna można zastosować specjalny olej mineralny przeznaczony właśnie do zabezpieczenia drewna, które będzie miało styczność z żywnością. Bardzo ważne, żeby przez kupnem takiego środka do impregnacji zorientować się, czy na pewno można go stosować z dodatkami kuchennymi. Drugim sposobem na zabezpieczenie stolnicy przed wilgocią i bakteriami jest zabezpieczenie jej olejem spożywczym. Bardzo dobrze sprawdzi się tu olej lniany. Najlepiej, co jakiś czas powtarzać tą czynność, żeby warstwa nieprzepuszczająca wilgoci była cały czas tak samo skuteczna. Jeśli na stolnicy pojawią się drobne rysy, to po zabiegu impregnacji olejem powinny one zniknąć.

Stolnica drewniana — czyszczenie

Stolnicę należy myć ręcznie, wodą i delikatnym płynem. Raz na jakiś czas można ją wysterylizować za pomocą roztworu z octu i wody w proporcjach 1:1. Wystarczy przetrzeć stolnicę szmatką zamoczoną w takim płynie, a bakterie zostaną usunięte. Należy pamiętać, że do odkażania sprzętów mających kontakt z jedzeniem nie należy nigdy używać mocnych środków chemicznych. Mogą one wniknąć do wnętrza drewna, a z czasem przedostać się do przygotowywanych na stolnicy ciast.

Stolnica i jej wymiary

Bardzo istotnym aspektem są też wymiary stolnicy. Okazałe modele nie zawsze się sprawdzą – szczególnie w małych kuchniach. Może się pojawić problem zarówno z użytkowaniem, jak i przechowywaniem. Nie każdy też potrzebuje dużej stolnicy, na której najzdolniejsze gospodynie domowe potrafią ulepić kilkaset pierogów jednego dnia! Jak zatem dobierać długość i szerokość tego sprytnego akcesorium?

Duża stolnica – ma wymiary około 80 cm na 60 cm. Pozwala na rozwałkowanie dużego ciasta. Przydaje się zatem podczas większych kulinarnych aktywności. Może jednak ważyć kilka kilogramów.

Średnia stolnica – standardowe wymiary to około 60-70 na 50 cm. Mniej okazała, a przez to nieco lżejsza. Wybór najbardziej optymalny, jeśli kuchnia nie jest duża.

Mała stolnica – o wymiarach około 50 na 40 cm. Przydaje się nie tylko do wyrabiania ciasta, lecz także przygotowywania mięs i warzyw. Nie zajmuje dużo miejsca na stole czy blacie, jest bardzo poręczna.

A może nowoczesna alternatywa?

Nawet mniejsza stolnica nie będzie najwygodniejsza do przechowywania w małej, kompaktowej kuchni. Dlatego warto rozejrzeć się za alternatywą. Bardzo ciekawą jest zwijana mata silikonowa. Można łatwo znaleźć model w soczystym kolorze, co pozwala go dopasować do fantazyjnej nowoczesnej aranżacji. Silikon jest odporny mechanicznie, a do tego nie reaguje z żywnością. Stolnicę-matę można też łatwo umyć, a jeszcze łatwiej przechowywać – wystarczy ją zwinąć. Takie akcesorium ma też tę zbawienną właściwość, że niejako „przykleja” się do blatu. Zapewnia zatem bardzo stabilne miejsce do kulinarnych popisów w trakcie gotowania. Warto też sprawdzić odporność maty silikonowej na temperatury – na niektórych modelach ciasta czy inne wypieki można przetransportować do piekarnika i na macie upiec.

Stolnica to popularne kuchenne akcesorium, które jest bardzo pomocne podczas przygotowywania ciast i wszelkich mącznych przysmaków. Najczęściej wykonuje się ją z solidnego drewna, jednak w nowoczesnych, niedużych kuchniach doskonałą alternatywę stanowi zwijana mata silikonowa.

Nadchodzące promocje