Stoły kuchenne z litego drewna

Stoły kuchenne z litego drewna

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Stoły kuchenne z litego drewna-poradnik Westwing

Drewno to szlachetny materiał, który ma wiele zalet. Zapewne dlatego cieszy się tak dużą popularnością. Szczególnie dobrze prezentują się stoły kuchenne wykonane z tego materiału. Za jedne z najtrwalszych uznaje się modele zrobione z litego drewna. Takie meble nadadzą pomieszczeniu przytulności oraz… prestiżu. Dzięki odpowiedniej, regularnej impregnacji mogą zachwycać domowników nieskazitelnym, oryginalnym wyglądem przez długie lata. Ich ponadczasowa forma sprawia, że z łatwością można dopasować je zarówno do nowoczesnego, jak i klasycznego wnętrza. Podpowiadamy, dlaczego stoły kuchenne z litego drewna to wyjątkowe produkty. Zadowolą gusta nawet najbardziej wymagających miłośników designu!

Stoły kuchenne z litego drewna – zalety

Drewno, z którego zostały wykonane stoły kuchenne, ma właściwości antybakteryjne, dlatego jest bezpieczny dla zdrowia, a także właściwości higroskopijne, dzięki którym utrzymują odpowiednią wilgotność powietrza w domu. Meble z litego drewna są również ekologiczne, stabilne, miłe w dotyku oraz łatwe w renowacji. Można je poddawać dowolnej obróbce, co daje duże możliwości aranżacyjne. Stoły kuchenne z litego drewna nie elektryzują się, dzięki czemu osadza się na nich minimalna ilość kurzu. Lite drewno ma taką samą fakturę na powierzchni, jak i wewnątrz. To sprawia, że w przypadku ewentualnego uszkodzenia mebla można go łatwo wyszlifować. Jednak stoły te są niezwykle trwałe, więc takie czynności to rzadkość.

Jednym z najistotniejszych zalet mebli wykonanych z litego drewna jest to, że mają one duszę oraz niepowtarzalny charakter. Dzięki nim pomieszczenie staje się szlachetne, przytulne i aż chce się w nim przebywać. Taki mebel jak stół powinien być solidny, ale i atrakcyjny dla oka. Obie te zalety mają stoły kuchenne z litego drewna!

stoły kuchenne z litego drewna

Stoły kuchenne z litego drewna – rodzaje

  • Buk – to twarde, ciężkie i zwarte drewno, dlatego jest odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Dlatego też bardzo dobrze sprawdzi się w kuchni. Z łatwością można je zabarwić na dowolny odcień, najczęściej robi się to za pomocą bejcy. Daje to duże możliwości aranżacyjne.
  • Dąb – drewno to jest podatne na zabiegi szczotkowania, jak i piaskowania. Tworzą one ciekawe efekty kolorystyczne, które postarzają materiał. Drewno dębowe powinno być woskowane lub polerowane olejami, które zabezpieczą jego powierzchnię oraz uwidocznią wyjątkowość słojów. Najlepiej jednak zakupić podkładki na stoły kuchenne z litego drewna dębowego, aby nie miały one bezpośredniego kontaktu z gorącymi naczyniami. Dzięki temu zapobiegnie się wysuszeniu oraz odbarwieniu tworzywa.
  • Sosna – stoły kuchenne z litego drewna sosnowego cechuje duża uniwersalność. Często są one dostępne w oryginalnych kształtach, ponieważ łatwo poddają się wszelkiej obróbce. W porównaniu do innych rodzajów drewna, mają stosunkowo niską cenę.
  • Orzech amerykański – drewno to ma bardzo ozdobne usłojenie, jak i elegancką, ciemną barwę. Najczęściej używa się go do produkcji nowoczesnych mebli, ponieważ naturalne materiały są istnym hitem aranżacyjnym.

Nadchodzące promocje