Suszarka do grzybów

Suszarka do grzybów

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Suszarka do grzybów-poradnik Westwing

Suszarka do grzybów

Wszyscy grzybiarze dobrze je znają: pyszne borowiki, niezawodne, żółciutkie kurki, kanie o dużych kapeluszach, złote rydze smażone na świeżym maśle, brązowe i pękate podgrzybki oraz smukłe koźlarze kryjące się w zaciszu topól, brzóz i osik. Wyprawa na grzyby to niezwykła leśna przygoda, a wyjątkowy smak uzbieranych własnoręcznie okazów zachwyci każdego, nawet najbardziej wybrednego, smakosza. Co zrobić, by cieszyć się ich smakiem także poza sezonem? Westwing poleca praktyczne suszarki do grzybów. Suszone grzyby to aromatyczny składnik wielu tradycyjnych, polskich dań. Suszarka do grzybów w domu to proste rozwiązanie, dzięki któremu sosy, pieczenie i zupy grzybowe zyskają wyjątkowy smak! Zainspiruj się z Westwing!

Jak suszyć grzyby?

Suszenie jest jednym z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów zabezpieczenia żywności przed zepsuciem. Suszone produkty zachowują swoje walory odżywcze i smakowe, a suszone grzyby pachną i smakują bardzo intensywnie, dzięki czemu wzbogacają aromat potraw, których są składnikami. Podczas suszenia grzyby nie lubią zbyt wysokiej temperatury – najlepiej suszyć je w temperaturze oscylującej na poziomie 60 stopni. Grzyby do suszenia należy dobrze oczyścić z piasku, ale nie myć. Najlepiej, żeby były świeże i zdrowe. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki, małe można suszyć w całości. Podczas suszenie grzyby skurczą się. Wysuszone grzyby najlepiej przechowywać w woreczkach z bawełnianego płótna lub szczelnych słoikach w suchym i przewiewnym miejscu. Ponieważ wchłaniają zapachy z zewnątrz, lepiej nie przetrzymywać ich obok aromatycznych przypraw.

Suszenie grzybów – suszarka do grzybów i owoców

Grzyby można suszyć na kaloryferze rozkładając ściereczkę i rozłożyć na niej pokrojone grzyby. Lepszym rozwiązaniem będzie jednak praktyczna suszarka, w której będzie można suszyć nie tylko grzyby, ale również owoce, warzywa, zioła i ryby. Elektryczne suszarki do grzybów składają się zwykle z obracających się tac (sit), w których krąży gorące powietrze. Większość suszarek ma opcję regulacji temperatury powietrza oraz mocy nadmuchu. Suszarki są zwykle przezroczyste, dzięki czemu podczas procesu suszenia możemy obserwować, co dzieje się z produktami. Jeśli grzybobranie było udane i zebraliśmy dużo grzybów, które zamierzamy zasuszyć, wybierzmy suszarkę o dużej mocy i większej liczbie tac, dzięki którym pomieścimy wszystkie zbiory. Suszarki nie zajmują dużo miejsca, pracują cicho i nie przeszkadzają w innych pracach w kuchni lub w domu. Ten praktyczny sprzęt AGD jest tak zbudowany, by jego demontaż i mycie nie stanowiły żadnego problemu.

Suszone grzyby to doskonały składnik wielu dań. Sprawdzą się jako farsz pierogów i uszek, są niezastąpionym składnikiem bigosu lub kapusty z grzybami, sosów i dipów. Polecamy także jedyne w swoim rodzaju panierowane kapelusze prawdziwków i aromatyczny quiche z kawałkami suszonych grzybów.

Nadchodzące promocje